Švestkové
Rychlý švestkový koláč s mákem
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 celá vejce
- 2 dl vody
- 1 dl oleje (nebo rozehřátá hera)
- švestky (může být i kompot, nebo jablka)
- 100 g mletého máku
- skořicový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme najednou vše ostatní, zamícháme vařečkou a vylijeme na pečícím papírem vyložený plech. Těsto posypeme mákem promíchaným s moučkovým cukrem. Na mák poklademe pokrájené švestky a posypeme skořicovým cukrem. Nakonec navrch rozhodíme drobenku, kterou připravíme smícháním mouky, cukru, másla. Pečeme při 190°C asi půl hodiny.
—————
Švestkové řezy s drobenkou
- 400 g oloupaných jablek bez jádřinců
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 150 g rostlinného másla
- 40 g kakaa
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na pekáč
- 1-1,5 kg švestek
Drobenka:
- 60 g tuku nebo másla
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
Jablka hrubě nastrouháme, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci a necháme stát 10 minut. Přidáme rozehřátý tuk, opět promícháme a ke směsi prosijeme kakao, mouku a kypřící prášek.
Těsto opět promícháme, nalijeme do vymaštěného, moukou vysypaného pekáče (asi 27x37 cm), povrch uhladíme a pokryjeme půlkami odpeckovaných švestek (řeznou plochou nahoru).
Posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 40 minut.
—————
Švestkový koláč
Doba přípravy: přibližně 80 minut
1 kousek asi 2 930 kJ/ 700 kcal
8 kousků
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 200 ml oleje
- 600 g hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 500 g švestek
Drobenka:
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 100 g cukru
- mouka a tuk na plech
Nejprve si připravíme drobenku. Do prosáté hrubé mouky rozsekáme nožem mslo a přidáme cukr. Rukou máslo obalujeme v mouce a cukru a lehce rozdrobíme. Drobenku dáme odpočinout do chladna.
Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru a přilévání oleje do pěny. Potom pomalu vmícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a mléko. Dobře promícháme.
Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto nalijeme na plech a rozložíme na ně pečlivě švestky řeznou stranou vzhůru. Ovoce posypeme připravenou drobenkou.
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 40 minut dorůžova. Mimo švestkovou sezonu můžeme použít také kompotované nebo mražené švestky.
—————