Švestkové

Rychlý švestkový koláč s mákem

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 2 dl vody
  • 1 dl oleje (nebo rozehřátá hera)
  • švestky (může být i kompot, nebo jablka)
  • 100 g mletého máku
  • skořicový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru

Drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla

Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme najednou vše ostatní, zamícháme vařečkou a vylijeme na pečícím papírem vyložený plech. Těsto posypeme mákem promíchaným s moučkovým cukrem. Na mák poklademe pokrájené švestky a posypeme skořicovým cukrem. Nakonec navrch rozhodíme drobenku, kterou připravíme smícháním mouky, cukru, másla. Pečeme při 190°C asi půl hodiny.

—————

Švestkové řezy s drobenkou

 

 

  • 400 g oloupaných jablek bez jádřinců
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g rostlinného másla
  • 40 g kakaa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na pekáč
  • 1-1,5 kg švestek

 

 

Drobenka:

 

 

  • 60 g tuku nebo másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru

 

Jablka hrubě nastrouháme, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci a necháme stát 10 minut. Přidáme rozehřátý tuk, opět promícháme a ke směsi prosijeme kakao, mouku a kypřící prášek.

Těsto opět promícháme, nalijeme do vymaštěného, moukou vysypaného pekáče (asi 27x37 cm), povrch uhladíme a pokryjeme půlkami odpeckovaných švestek (řeznou plochou nahoru).

Posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 40 minut.

—————

Švestkový koláč

 

Doba přípravy: přibližně 80 minut

1 kousek asi 2 930 kJ/ 700 kcal

8 kousků

  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 600 g hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g švestek

Drobenka:

  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • mouka a tuk na plech

Nejprve si připravíme drobenku. Do prosáté hrubé mouky rozsekáme nožem mslo a přidáme cukr. Rukou máslo obalujeme v mouce a cukru a lehce rozdrobíme. Drobenku dáme odpočinout do chladna.

Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru a přilévání oleje do pěny. Potom pomalu vmícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a mléko. Dobře promícháme.

Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto nalijeme na plech a rozložíme na ně pečlivě švestky řeznou stranou vzhůru. Ovoce posypeme připravenou drobenkou.

Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 40 minut dorůžova. Mimo švestkovou sezonu můžeme použít také kompotované nebo mražené švestky.

—————