Tvarohové

Mramorový tvarožník ***

 

16 kousků

  • 750 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 250 g tuku na pečení
  • 250 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 100 g krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Tuk nakrájíme na malé kousky a vyšleháme ho se žloutky a polovinou cukru do pěny. Vmícháme tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru se šťávou.

Z bílků a cukru připravíme sníh. S krupicí a kypřícím práškem ho zapracujeme do tvarohové hmoty.

Těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kakao.

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme. Ve třech vrstvách ji naplníme těstem tak, aby uprostřed byla vrstva kakaová. Pečeme v troubě při 160 °C.

—————

Mrkvový koláč

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 1 570 kJ/ 375 kcal

12 kousků

  • 225 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce skořice
  • 2 vejce
  • 175 ml oleje
  • 3 mrkve
  • 110 g ořechů
  • 125 ml jablečného džusu
  • 75 g moučkového cukru
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

Náplň:

  • 150 g sezonního ovoce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 cl vaječného likéru
  • 2 lžíce karamelového topingu
  • citronová kůra

Mrkve očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno. Ořechy vyloupeme a umeleme. Mouku prosijeme, abychom se zbavili vzduchových bublin.

V hluboké míse nejprve smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí, oběma druhy cukru. Vše důkladně promícháme. Potom přilijeme jablečný džus, olej a dobře rozšlehaná vejce. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev. Suroviny promícháváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké vláčné těsto.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Přebytečnou mouku odstraníme. Do připravené formy vlijeme těsto. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 - 30 minut.

Během pečení koláče si připravíme náplň. Dobře vyšleháme tvaroh a pak do něj přimícháme žloutky, vaječný koňak, karamelový toping a citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Vše znovu důkladně vyšleháme. Upečený koláč podélně rozřízneme a naplníme ho nejprve tvarohovou náplní. Na ní rozložíme omyté a pokrájené ovoce a přiklopíme druhou půlkou koláče. Na povrchu koláč posypeme strouhanou čokoládou a ořechy a ozdobíme šlehačkou a mátou.

—————

Prošívaná deka ***

 

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Náplň: 

  • 2 kostky tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • trochu mléka

 

Všechny přísady na těsto dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pak promícháme tvaroh, vejce, pudinkový prášek s oběma cukry a naředíme podle potřeby mlékem. Vzniklou směs vléváme lžičkou na těsto tak, aby se po upečení vytvořil vzor jako na prošívané dece. Koláč upečeme v předem vyhřáté troubě a po vychladnutí nakrájíme na čtverce.

—————

Řezy s tvarohem a grepem

20 kousků

Korpus:

  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 150 g vlašských ořechů nastrouhaných najemno
  • 180 g  hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 plátky želatiny
  • 1 růžový grep
  • 1 bílý grep
  • 1 sáček čirého dortového želé

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a změklým máslem do pěny. Z bílků připravíme sníh. Máslovou pěnu smícháme s nastrouhanými ořechy. Poté zapracujeme mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva, mléko a sníh.

Těsto rozetřeme do pekáčku o velikosti 30 x 20 cm vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 30 minut. Hotový korpus necháme v pekáčku vychladnout.

Tvaroh smícháme s cukry a ušlehanou smetanou. Želatinu necháme nabobtnat v 80 ml studené vody, pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a rozpuštěnou vmícháme do náplně. Tu poté rozetřeme na vychladlý korpus. Necháme v chladničce ztuhnout (asi 3 hodiny).

Dužiny grepů zbavené bílých blanek rozložíme na ztuhlou náplň. Nahoru nalijeme želé, připravené podle návodu na obalu. Moučník uložíme opět do lednice. Když dostatečně ztuhne, nakrájíme ho na řezy.

—————

Tvarohová buchta ***

 

 

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 4 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 tvarohy
  • 1/2 másla
  • (rozinky)

 

Nejdříve si vymažeme velkou dortovou formu a předehřejeme troubu. Rozdělíme žloutky a bílky a z bílků ušleháme sníh. Do mísy dáme cukr, žloutky a třeme. Potom přidáme máslo a znovu třeme. Když je směs hladká, přidáme tvarohy a pokračujeme. Nakonec vmícháme mouku a kypřící prášek a na závěr lehce vmícháme sníh. Pečeme asi 40 minut při 200°C .

—————

Tvarohové řezy s rybízem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 927 kJ/ 221 kcal

24 kousků

  • 1 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 380 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 270 g moučkového cukru
  • 30 ml oleje
  • 60 ml mléka

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 130 g krystalového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 - 3 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 400 g červeného a černého rybízu
  • 50 g krystalového cukru
  • hrubá mouka a tuk na plech

Vejce rozklepneme do větší mísy a rozšleháme. Přidáme jogurt, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a cukr. Nakonec přilijeme olej a mléko a vše dobře promícháme.

Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C zapečeme do světlé barvy.

Mezitím promícháme tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vejci na tvarohovou náplň. Na drobenku promísíme hrubou mouku s cukrem. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a mezi prsty vytvarujeme drobenku.

Zapečené těsto potřeme tvarohovou náplní, posypeme rybízem promíchaným s cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Dopékáme při 180 °C asi 35 minut.

—————

Tvarohový koláč

 

Těsto: 

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 100 g medu
  • 250 g tvarohu s 20 % tuku
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek
  • mořská sůl
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • tuk na vymazání plechu

 Krém: 

  • 70 g rozinek
  • 150 ml smetany
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • trocha šafránu
  • 100 g ovocného cukru
  • 500 g tvarohu s 20 % tuku
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 2 žloutky

 

Na těsto promícháme tekuté máslo s tvarohem a medem na hladký krém, přidáme citronovou kůru, špetku mořské soli, vče dobře promícháme. Prášek do pečiva smícháme s moukou a postupně vmícháme do tvarohové hmoty. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech a necháme 15 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 160°C.

Rozinky polijeme vařící vodou, necháme krátce nabobtnat a poté scedíme. Zatím smícháme smetanu s 350 ml vody. Z toho odebereme 100 ml a hladce promícháme s pudinkovým práškem, ovocným cukrem a šafránem. Zbylou smetanovou směs rozehřejeme ve velkém hrnci a rozmíchaný pudinkový prášek do ní vešleháme metlou. Vše za stáleho míchání přivedeme k varu až pudink zhoustne.

Tvaroh smícháme s pudinkem, přidáme rozinky, citronovou kůru a žloutek a ještě jednou krátce povaříme.

Krém nalijeme na těsto a hřbetem namočené lžíce uhladíme. Koláč pečeme 35 - 45 minut při střední teplotě.

—————

Tvarohový koláč New York

 

Doba přípravy: 60 minut

8 - 10 porcí 

  • 25 g změklého másla
  • 25 g strouhanky
  • 1 lžička cukru krupice

 Náplň:

  • 700 g plnotučného tvarohu
  • 230 g cukru krupice
  • 2 středně velká vejce
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 40 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové tresti nebo špetka pravé mleté  vanilky
  • 75 g rozinek
  • muškátový oříšek na postrouhání povrchu koláče

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte změklým máslem. Strouhanku promíchejte s cukrem, a touto směsí důkladně vysypte formu. V robotu prošlehejte tvaroh s cukrem, přidejte vejce a smetanu a nakonec mouku a vanilkovou tresť. Motor vypněte a vmíchejte rozinky.

Náplň teď vlijte do formy přes obrácenou lžíci (tím zajistíte, že se strouhankový základ nenaruší). Zkontrolujte, zda jsou rozinky v náplni rovnoměrně rozestřeny. Povrch koláče postrouhejte muškátovým oříškem.

Formu postavte na pečící plech a pečte 45 minut, až okraje lehce vyběhnou a náplň zpevní, ale jen tak, aby se ještě chvěla jako pudink, když formou zahýbete ze strany na stranu.

Troubu vypněte a pootevřete dvířka. V chladnoucí troubě ponechte koláč ještě asi hodinu, pak formu vyjměte a nechte zcela dochladnout na mřížce.Volně přetáhněte fólií a uložte přes noc v chladu. Pak nechte koláč - stále ve formě - alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Teprve teď ho vyjměte z formy a nakrájejte na řezy.

—————

Tvarohový koláč s malinami a mandlovými plátky

 

12 kousků

Korpus:

  • 125 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 175 g hladké mouky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • špetka citronové kůry
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 40 ml rumu
  • 165 g másla
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr
  • 425 ml mléka

Dohotovení:

  • 300 g malin
  • 100 g mandlových plátků

 

Utřeme máslo, cukr a vanilkový cukr. Přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Ve vymazané formě předpékáme při 180 °C asi 15 minut.

Tvaroh rozmícháme s cukrem, vejci a rumem. Přidáme pudinkový prášek spolu s vanilkovým cukrem a máslem rozpuštěným ve vlažném mléce.

Předpečený korpus poklademe malinami, zalijeme tvarohovou náplní a při 140 °C dopékáme asi 60 minut. Posypeme mandlemi a necháme vychladnout.

—————

Tvarohový koláč s višněmi

  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g tuku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kokosu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • višně

Žloutky utřeme spolu s cukrem i vanilkovým, přidejte povolený tuk a tvaroh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kokosem a přidejte sníh ušlehaný ze 4 bílků. Těsto dejte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte celými višněmi a dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut při 180 °C. 

—————