Višňové

Mramorová bublanina s višněmi

 

Doba přípravy: 60 minut

  • 100 g změklého másla nebo margarínu
  • 200 g moučkového cukru
  • 360 g hladké mouky
  • 160 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce kakaa
  • 400 g višní
  • moučkový cukr na posypání

Tuk utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky do hladké pěny. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte sníh, smíchejte se žloutkovou pěnou a vmíchejte citronovou kůru, mouku a kypřící prášek do pečiva.

Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte kakao. Vymazaný a vysypaný pekáček plňte střídavě těstem světlým a kakaovým tak, aby se vytvořilo mramorování. Povrch posypte višněmi. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Před podáváním pocukrujte.

 

—————

Mramorový koláč s višněmi a pudinkovým práškem

 

16 kousků

Korpus: 

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 20 g kakaa
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 Krém: 

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 1 sáček vanilkového pudinku

 Dohotovení: 

  • 300 g vypeckovaných višní
  • 1 balíček červeného dortového želé

 

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme žloutky a sníh z bílků. Nakonec vmícháme mouku.

Těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kakao. Formu o průměru 26 cm střídavě naplníme světlým a tmavým těstem. Pečeme při 160 °C asi 40 minut.

Z mléka, cukru a prášku připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout, poté do něj zašleháme máslo. Krém rozetřeme na vychladlý korpus.

Ztuhlý dort poklademe višněmi, zalijeme želé připraveným dle návodu na obalu a vrátíme do chladničky. Když želé zatuhne, rozdělíme dort na porce a podáváme.

—————

Ořechový koláč s višněmi

 

Připrava: asi 50 minut

20 kousků 

  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 200 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce mléka

Náplň a ozdobení: 

  • 1 kg vypeckovaných kompotovaných višní
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce sekaných pistácií

 

Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vymažeme nebo ho vyložíme papírem na pečení. Na třené těsto nasekáme jádra vlašských ořechů a hořkou čokoládu. V míse šleháme máslo, cukr a vanilkový cukr, až vznikne hustý bělavý krém a cukr se zcela rozpustí. Postupně přišleháme vejce. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem a zamícháme ji do krému společně s mlékem, sekanými ořechy a čokoládou.

Polovinu třeného těsta rozprostřeme na plech a povrch urovnáme. Kompotované višně slijeme a dáme je okapat na síto. Potom je rozdělíme na těsto. Zakryjeme je druhou polovinou třeného těsta a povrch uhladíme. Plech zasuneme na střední lištu a pečeme 30 - 35 minut.

Pečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Utřeme dohladka moučkový cukr a citronovou šťávu. Ledovou polevou naplníme stříkací kornout a na koláči utvoříme jemné úhlopříčné linky. Koláč posypeme sekanými pistáciemi a nakrájíme na kousky.

—————

Tvarohový koláč s višněmi

  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g tuku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kokosu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • višně

Žloutky utřeme spolu s cukrem i vanilkovým, přidejte povolený tuk a tvaroh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kokosem a přidejte sníh ušlehaný ze 4 bílků. Těsto dejte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte celými višněmi a dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut při 180 °C. 

 

—————

Višňový koláč s drobenkou

 

12 kousků 

  • 300 g višní
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na pekáček

Drobenka: 

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g tuku
  • 50 g moučkového cukru

 

Z bílků a špetky soli připravíme sníh. Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny. Po částech vmícháme sníh, mléko a mouku promísenou s práškem do pečiva.

Vymazaný a vysypaný pekáček naplníme těstem. Při 180 °C předpékáme asi 15 minut.

Višně odstopkujeme a vypeckujeme. Z hrubé mouky, tuku a  moučkového cukru připravíme drobenku.

Předpečené těsto poklademe višněmi a zasypeme drobenkou. Koláč vrátíme do trouby a dopékáme ho asi 25 minut.

—————