Špízy
Krůtí špízy s lehkým dipem
Doba přípravy: 50 minut
1 porce 1 896 kJ/452 kcal
4 porce
- 600 g vykostěného krůtího stehna bez kůže
- 1 lžička kořenící směsi na drůbež
- 4 žampiony
- 2 lžíce oleje
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 1 cibule
- sůl
- 8 lžic majonézy
- 2 jarní cibulky
Krůtí maso nakrájíme na kousky. Dáme je do misky, ochutíme kořenící směsí, promícháme a necháme v chladu odležet. Žampiony překrojíme na polovinu, papriky nakrájíme na kostky, cibuli na měsíčky.
Maso, žampiony, papriky a cibuli střídavě napichujeme na špízovou jehlu nebo špejle. Do mističky dáme majonézu a vmícháme najemno nasekanou jarní cibulku. Osolíme a dáme do chladničky.
Na pánvi rozpálíme olej a špízy ze všech stran opékáme 15 minut (můžeme je na chvíli přiklopit pokličkou, aby nebyly syrové).
K opečeným špízům podáváme vychlazený dip. Jako příloha jsou určitě nejvhodnější vařené brambory.
—————
Krůtí špízy v kokosu
Doba přípravy: 40 minut
4 porce
1 porce 1 159 kJ/ 276 kcal
- 600 g krůtích prsou
- sůl
- mletý pepř
- čerstvá šalvěj
- 80 g šunky
- 2 lžičky kořenící směsi na drůbež
- 50 g strouhaného kokosu
- 4 kolečka sterilovaného ananasu
- olej na smažení
Krůtí prsa důkladně opláchneme, osušíme je a poté je nakrájíme na plátky. Ty lehce naklepeme přes mikrotenovou fólii. Osolíme je a opepříme.
Na maso poklademe lístky šalvěje a plátky šunky. Potom maso opatrně z delší strany zarolujeme. Závitky posypeme kořením na drůbež a celé je obalíme v kokosu.
Kolečka ananasu ostrým nožem rozkrájíme na menší kousky. Krůtí roládky rovněž nakrájíme na plátky. Maso a ananas potom střídavě napichujeme na špejle nebo špízové jehly.
Na pánvi rozpálíme olej a špízy na něm ze všech stran opečeme. Můžeme je také rozložit na plech a ogrilovat je v troubě. Špízy podáváme s pečenými bramborami.
—————