Roládky, kapsy a závitky

Kuře s vaječnou nádivkou

4 porce

  • 600 g kuřecích prsou
  • 4 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 1 červená paprika
  • pažitka
  • drcený pepř
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 mladá cuketa
  • 50 g anglické slaniny
  • olej

Kuřecí prsa důkladně opláchneme a  osušíme. Položíme je na prkénko a ostrým nožem do každého kousku nařízneme kapsu. Pokud máme menší kousky masa, rozřízneme je  opatrně na plát a maso podle chuti osolíme. Červenou papriku omyjeme, očistíme, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a vlijeme na něj, za stálého míchání, vejce rozšlehaná se solí. Přidáme do nich nakrájenou papriku a nadrobno usekanou pažitku. Opepříme, případně ještě dosolíme. Směs necháme mírně zchladnout.

Kapsu naplníme připravenou směsí. Pokud jsme maso rozkrojili na plát, naplníme ho a přeložíme. Naplněnou kapsu můžeme sešít nebo stáhnout jehlou. Rozehřejeme olej a maso opečeme.

Očištěnou mrkve a cukety nakrájíme na slabé plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme. Vložíme do ní zeleninu a osmahneme. Nakonec zjemníme máslem a servírujeme jako  přílohu.

—————

Kuřecí balíčky s houbami

 

4 porce 

  • 4 kuřecí stehna
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 snítky petrželky
  • 2 lžíce oleje
  • asi 2 lžičky worcesteru
  • olej na smažení
  • asi 150 ml drůbežího vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Odstraníme z nich kůži a vykostíme je. Vzniklé plátky rozklepeme a po obou stranách osolíme a opepříme.

Cibuli a česnek oloupeme. Mrkev a hlívu očistíme. Petrželku opláchneme a necháme okapat. Cibuli s česnekem a hlívou pokrájíme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme nahrubou nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme, zakapeme olejem, dochutíme worcesterem a promícháme.

Na každý plátek kuřecího masa naneseme část připravené nádivky. Plátky svineme a závitky upevníme pomocí provázku.

V pekáčku zahřejeme olej a balíčky na něm ze všech stran opečeme. Poté je podlijeme vývarem a vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme asi 35 minut.

—————

Kuřecí hřebínky

 

 4 porce

  • 4 kuřecí řízky
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky sýra
  • 4 plátky anglické slaniny
  • sůl
  • vegeta
  • pepř
  • 4 velké syrové brambory
  • olej
  • hladká mouka

Kuřecí řízky nakrojíme na větší pláty, osolíme, posypeme vegetou a pepřem, poklademe střídavě šunkou, sýrem, anglickou slaninou, přehneme na polovinu, okraje sklepneme paličkou, obalíme v hladké mouce a dáme na rozpálený olej. Osmahneme po obou stranách, malinko podlejeme a dusíme doměkka.

Příloha: oloupané syrové brambory nastrouháme nahrubo, dáme na rozpálený olej, osolíme a za stálého míchání smažíme dorůžova. Na talíři ozdobíme zeleninou a přelijeme šťávou.

—————

Kuřecí maso plněné banány a šunkou - výborné, DIETNÍ

 

4 porce

1 porce asi 1 050 kJ

  • 4 plátky kuřecích prsních řízků
  • 100 g šunky
  • 2 banány
  • 30 g rozinek
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • sůl
  • bylinky

 

Maso naklepeme, osolíme, potřeme olivovým olejem a bylinkami. Na každý plátek dáme šunku a do středu špalíček banánu. Plátek srolujeme a vše sepneme jehlou. Závitek orestujeme a když se maso na povrchu zatáhne, vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut při 150 °C. Během pečení podléváme. Po upečení šťávu slijeme na pánev, přidáme rozinky, zaprášíme moukou a chvíli povaříme. Maso nakrájíme šikmým řezem na slinější plátky, přelijeme šťávou. Pokrm je lehce stravitelný, dá se konzumovat i bez přílohy.

—————

Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, bazalkou a sýrem

 

4 porce

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 hranolky mozzarelly nebo jiného sýra
  • 2 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 2 lžíce natrhané bazalky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej

Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuřecí prsa nařízneme, a utvoříme tak kapsu. Natrhanou bazalku, okapaná rajčata, nasekaný česnek a pomerančovou kůru osolíme, opepříme a promícháme. Do každé porce vložíme hranolek sýra a díl směsi, okraje masa sklepneme, případně uzavřeme párátky nebo jehlami. Naplněná prsa pokapaná olejem, osolená a opepřená pečeme na pečícím  pomaštěném papíru asi 35 minut dozlatova a necháme je ještě 5 minut ve vypnuté troubě dojít. Vhodnou přílohou jsou těstoviny a salát.

—————

Kuřecí prsíčka plněná salámem a sýrem

Kuřecí prsíčka plněná salámem a sýrem

4 porce

  • 120 g různých druhů salámu
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • 4 kuřecí prsíčka
  • 2 lžíce oleje
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 2 mrkve

Salámy a rohlík nakrájené na malé kostičky promícháme s vejcem, sýrem, petrželkou a solí. Při pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet.

Do masa uděláme ze strany hluboký zářez, naplníme ho směsí a uzavřeme párátkem. Prsíčka zprudka opečeme na oleji. Pak je osolíme a dáme na pekáček. Přelijeme je máslem a v troubě při 160 °C pečeme asi 15 - 18 minut.

Kapustu a mrkev očistíme, pokrájíme a v osolené vodě uvaříme. Obložíme jimi maso.

—————

Kuřecí prsíčka plněná sýrovou nádivkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 737 kcal/ 3 089 kJ

4 porce 

  • 4 kuřecí prsa po 150 g
  • sůl
  • pepř
  • 200 g lučiny
  • 1/2 svazku bazalky
  • 1 lžíce drceného zeleného pepře
  • asi 50 ml smetany
  • 40 ml oleje
  • 400 g mrkve
  • 1 lžička mouky
  • 300 g mražených fazolek
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • špetka muškátu
  • 2 lžíce kerblíku

 

Do kuřecích prsou z jedné strany vyřízneme hlubokou kapsu. Pak maso lehce na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Lístky bazalky otrháme a usekáme je nadrobno. Lučinu vyšleháme, ochutíme bazalkou a drceným zeleným pepřem a zředíme mlékem nebo smetanou. Sýrový krém dáme do cukrářského sáčku a připravená prsíčka jím naplníme.

Naplněné maso po obou stranách asi 5 minut opékáme. Po opečení necháme v teple "dojít". Výpek zaprášíme moukou, zpěníme ji, zalijeme zbylou smetanou a povaříme. Podle chuti osolíme.

Mezitím nakrájíme mrkev na špalíčky. Fazolky necháme rozmrazit. Máslo promícháme s vývarem, přidáme mrkev (později i fazolky) a přivedeme k varu. Když je zelenina křehká, ochutíme ji solí, mletým pepřem a trochou strouhaného muškátového oříšku

Zeleninu s plněnými prsíčky upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme kerblíkem.

—————

Kuřecí řízky s mandlovou nádivkou - DIETNÍ

 

4 porce

Doba  přípravy: 30  minut, z toho opékání 10 minut

1 porce = 304 kcal/ 1267 kJ

 

  • 4 kuřecí řízky (po 150 g)
  • sůl
  • kari
  • 4 plátky šunky (60 g)
  • 15 g hladké mouky
  • 30 g oleje
  • worcesterská omáčka

 

Nádivka:

  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 40 g mandlí

 

Kuřecí řízky rozklepneme do šířky, osolíme, okořeníme kari, poklademe plátky šunky, potom nádivkou a přeložíme je v půli. Okraje masa sklepneme paličkou, upevníme jehlami na závitky a obalíme v mouce. Vložíme je na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opečeme po obou stranách. Pečené řízky vyjmeme, na pánev nalijeme několik lžic vody a lžičku worcesterské omáčky a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Řízky přeložíme na talíře, podlijeme připravenou šťávou a podáváme.

Příprava nádivky: Rohlík nakrájíme na kostičky, zalijeme vejcem rozšlehaným s mlékem a solí a necháme prosáknout. Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, oloupeme, drobně nakrájíme a promícháme s připravenými kostičkami rohlíku.

—————

Kuřecí rolky s jablky a brusinkami

Kuřecí rolky s jablky a brusinkami
    4 porce

  • 4 větší kuřecí řízky
  • sůl
  • pepř
  • 2 jablka
  • 4 lžíce sterilovaných brusinek nebo divokých brusinek (klikvy)
  • 50 g másla
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1 lžička instantní jíšky

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme dílky oloupaných jablek a brusinkami a opatrně svineme. Rolky upevníme jehlami nebo nití. V rendlíku na rozehřátém másle rolky opečeme dočervena ze všech stran, zastříkneme vínem a pak pod poklicí dusíme doměkka. Podle potřeby ještě zastříkneme vodou. Měkké rolky vyjmeme, šťávu zahustíme instantní jíškou a minutu povaříme. Podáváme s bramborem nebo s rýží.

—————

Kuřecí závitky

4 porce

  • 4 kuřecí řízky
  • sůl
  • 4 plátky šunky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • kousek vařené mrkve
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce  hladké mouky
  • 20 g másla

Kuřecí řízky rozklepeme hodně do šířky, osolíme a poklademe šunkou. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme a na malém plameni je necháme srazit. Potřeme jimi plátky šunky, poklademe hranolky mrkve a hráškem, řízky pevně stočíme v závitky a upevníme jehlami.

Opečeme je nasucho na pánvi, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou s vodou, povaříme a přidáme máslo. Vložíme závitky a prohřejeme je.

—————