Špízy

Kuřecí kebaby

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 200 g sušených meruněk
  • 1 cibule
  • sojová omáčka
  • 4 lžičky medu
  • špejle

 

Kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostky a marinujeme je ve směsi omáčky a medu. Meruňky namočíme do vlažné vody a necháme je, aby změkly. Na špejle pak střídavě napichujeme marinované maso, cibuli a meruňky. V troubě pod grilem kebaby  pečeme při 180 °C asi 5 minut po každé straně.

—————

Kuřecí maso na špízu

 

Doba přípravy: 85 minut

1 porce asi 410 kcal/ 1 720 kJ 

  • 400 g kuřecích prsíček
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • kari
  • sůl
  • paprikový lusk
  • 6 plátků anglické slaniny
  • pepř

 

Marináda: česnek, olej, citrónová šťáva, kari. Maso do této marinády naložíme asi na 2 hodiny. Poté maso vyjmeme, necháme okapat. Každý kousek masa zabalíme do slaniny. Na každý špíz nabodneme maso, které střídavě proložíme paprikami. Osolíme, opepříme. Špízy opékáme 8 až 10 minut za občasného otáčení na oleji. Potíráme marinádou. Podáváme s rýží a různými omáčkami. 

—————

Kuřecí špíz

 

Doba přípravy: zhruba 45 minut

1 porce asi 2 737 kJ/ 650 kcal

4 porce

  • 600 g kuřecích prsou
  • 300 g žampionů
  • 300 g na plátky krájené parmské šunky
  • sůl
  • drcený barevný pepř
  • olej
  • 400 g zelených nudlí
  • na ozdobení: paprika, hlávkový salát, rajčata

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a podélně je opatrně rozkrojíme, aby nám vznikl co největší plátek masa. Maso lehce naklepeme přes mikrotenovou fólii, aby se netrhalo. Plát masa dle chuti okořeníme pepřem a solí. Plátky parmské šunky poklademe po celé šířce masa.

Maso i se šunkou pevně zatočíme jako roládu, pečlivě zabalíme do fólie a uložíme na chvíli do chladna. Mezitím nasypeme těstoviny do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na sáčku. Uvařené zelené nudle propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Žampiony dobře očistíme a kloboučky oloupeme (malé nemusíme). Roládu rozkrájíme na několik stejně velkých kousků, které střídavě se žampiony napichujeme na špíz.

Na velké pánvi rozpálíme olej a špízy na něm ze všech stran opékáme. Můžeme je také potřít olejem a připravit na grilu nebo v troubě.

Kuřecí špízy podáváme se těstovinami ozdobené listy hlávkového salátu, malými žlutými rajčátky a proužky paprik několika barev.

—————

Kuřecí špízy s meruňkami

Doba přípravy: 35 minut

1 porce 1 944 kJ/ 464 kcal

4 porce

  • 100 g sušených meruněk
  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 menší červené cibule
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g másla
  • sůl
  • 30 g hladké mouky
  • lístky meduňky na ozdobení

Meruňky namočíme přes noc do vody, pak je scedíme a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

Maso, meruňky a cibuli napichujeme střídavě na špízy, osolíme a opepříme. Ve větší pánvi pozvolna ze všech stran opečeme špízy, a to po dobu asi 15 minut.

Špízy vyjmeme, ve výpeku rozpustíme polovinu másla a orestujeme v něm mouku. Po dvou minutách přilijeme 300 ml vody a dobře rozmícháme. Nakonec ještě vmícháme zbylé máslo.

—————

Mahagonové kuře s omáčkou chimichurri

 

  • 800 g kuřecích prsou
  • 5 lžic tmavého cukru
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 1/2 hrnku limetkové šťávy
  • špejle

Kuřecí maso nakrájíme na kostky, promícháme je s marinádou a necháme v chladu nejlépe do druhého dne odležet. Pak v troubě předehřejeme gril, kostky masa napícháme na předem namočené špejle nebo špízy a pečeme pod grilem 4 - 6 minut, obrátíme, potřeme zbylou marinádou a dopečeme. Podáváme s brambory, špízy přeléváme omáčkou chimichurri. Tu zístkáme promícháním všech surovin a vychlazením.

Omáčka:

  • 1 hrnek nasekaného koriandru nebo petrželky
  • 1/4 hrnku + 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku prolisované nebo utřené
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

—————