Kuřecí saláty

Drůbeží salát

Doba přípravy: asi 30 minut

1 porce asi 1 470 kJ/350 kcal

4 porce

  • 600 g drůbežího masa bez kosti
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžičky kari koření
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 5 zrnek celého pepře
  • 5 zrnek jalovce
  • 2 lžičky celého nakládaného zeleného pepře
  • sůl
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • lístky bazalky na ozdobu

Drůbeží maso omyjeme pod tekoucí vodou a čistou papírovou utěrkou osušíme. Nakrájíme je na větší kostky. Dáme vařit vodu, osolíme ji a přidáme kari koření. Pak do ní nasypeme nakrájené maso a uvaříme doměkka. Vodu slijeme a maso necháme vychladnout.

V hmoždíři rozdrtíme celý pepř a zrnka jalovce. Měkké maso vložíme do salátové mísy, promícháme s olivovým olejem, rozdrceným kořením, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 20 minut v lednici odležet.

Omyjeme papriky, rozkrojíme a odstraníme jádřince. Nakrájíme je na nudličky a promícháme s masem. Nakonec salát ochutíme solí a celým nakládaným zeleným pepřem. Při podávání jej posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme lístky bazalky.

—————

Kuřecí salát

4 porce                            

Doba přípravy: 15 minut

 

  • 200 g kuřecích prsních řízků
  • 1 hlávkový salát
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžička bavorské hořčice
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • bazalka

 

 

Kuřecí řízky nakrájíme na kostičky, na pánvi s olivovým olejem je krátce osmahneme a přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Hlávkový salát, rajčata a okurku nakrájíme na kousky a v salátové míse důkladně promícháme s masem, hořčicí a trochou bazalky. Nakonec salát ozdobíme drobně nakrájenými rajčaty.

—————

Kuřecí salát a la Andrea - dietní

1 porce 1 536 kJ

2 porce

  • 100 g cherry rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 hrst rukoly
  • 1/2 okurky
  • 1/2 listového salátu
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g kuřecích prsou

Na dresink:

  • 100 ml bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • zelené bylinky

Maso nakrájíme na nudličky. Rozpálíme pánev s trochou olivového oleje a opečeme je. Papriku a okurku nakrájíme na proužky, rajčata přepůlíme a mrkev nastrouháme najemno. Do mísy natrháme listový salát, přidáme rukolu, zeleninu a vše promísíme. Na dresink metličkou promícháme jogurt s bylinkami, česnekem a solí. Salát rozdělíme na talíře, přidáme maso, zakápneme dresinkem a posypeme piniovými oříšky.

—————

Kuřecí salát s křenovou omáčkou

 

  • 1 kuře
  • půl hrnku octa
  • 2 litry vývaru (i z kostky)
  • sůl
  • 150 g křenu
  • 1 velké jablko
  • citronová šťáva
  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g bílého jogurtu
  • špetka cukru

 

Kuře uvaříme v osoleném a okyseleném vývaru doměkka a necháme ve vývaru vychladnout. Pak kuře zbavíme kůže a vykostíme, maso nakrájíme na kostičky. Očištěný křen nastrouháme najemno, jablko na hrubé nudličky, pokapeme je citronovou šťávou. Majonézu smícháme se smetanou a jogurtem, dochutíme, promícháme s kuřecím masem, křenem a jablkem a dobře vychladíme.

—————

Kuřecí salát s vejci a ředkvičkami

  • půlka pečeného kuřete
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 sterilované okurky
  • 5 až 7 ředkviček
  • kousek vařené mrkve a vařeného celeru
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • hořčice
  • cukr
  • ocet
  • sůl

Kuřecí maso, vejce, okurky a vařenou zeleninu nakrájíme na nudličky, ředkvičky na tenká kolečka. Jogurt rozšleháme s majonézou, hořčicí, cukrem a octem a solí, přidáme maso, okurky, ředkvičky a vařenou zeleninu a lehce promícháme. Nakonec vmícháme vejce a salát necháme chvíli proležet.

—————

Kuřecí salát se zeleninou

Pro 2 osoby                                                 

Obě porce obsahují: 985 kJ/236 kcal

 

 

  • 1 balení mražené zeleniny
  • 200 g kuřecích řízků
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 150 g bílého jogurtu
  • kari
  • sůl, pepř

 

Kuře omyjeme a opékáme 7 minut. Poté nakrájíme maso na kostičky. Přidáme podušenou zeleninu a vše přelijeme zálivkou připravenou z jogurtu, kostiček cibule, kari, oleje, soli a pepře.

—————

Kuskus salát s kuřecím masem

 

  • 250 g celozrnného kuskusu
  • 1 kuřecí řízek
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • pažitka podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • 3 dcl zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 citron

 

Kuskus zalijeme vroucím vývarem a necháme 15 minut pod pokličkou. Kuřecí maso opláchneme, nakrájíme na kousky, posypeme kořením (kari, sůl, pepř) a na rozpáleném oleji orestujeme. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a spolu s masem zamícháme do kuskusu dochutíme pepřem, solí a citronem. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

—————

Ostrý kuřecí salát

    

  • 30 dkg pečeného nebo vařeného kuřecího masa
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 4 lžíce sterilovaného celeru
  • 1 jablko
  • 2 sterilované okurky
  • feferonky nebo koření chilli
  • 4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • špetka krupicového cukru
  • ocet
  • sůl

 

Kuřecí maso, vejce, celer, oloupané a jádřince zbavené jablko a okurky nakrájíme na kostičky, feferonky jemně usekáme, přidáme ostatní přísady, promícháme a necháme chvíli odležet. Podáváme s pečivem.

—————

Salát polníček s rajčaty

 

  • 2 hrsti salátu polníček
  • 6 až 8 rajčat
  • 1 až 2 předem opečené kuřecí řízky
  • sůl
  • pepř
  • vinný ocet nebo šťáva z 1 citronu
  • 2 až 3 lžíce oleje

 

Opečené maso nakrájíme na nudličky, oprraný a odkapaný polníček trochu natrháme, vložíme do mísy, přidáme rajčata pokrájená na osminky. Vše zalijeme zálivkou z octa, soli, pepře, oleje a vody. Promícháme a podáváme k těstovinám nebo jako samostatný pokrm s pečivem.

—————

Salát pro horké dny

Příprava : 20 minut + doba odležení

1 porce = 350 kcal/ 1 470 kJ

 

  • 40 dkg pečeného masa (krůtí, kuřecí, vepřové)
  • 10 dkg šunky
  • 10 dkg vařeného celeru
  • 2 lžíce oleje
  • ocet
  • špetka cukru
  • 10 dkg hermelínu
  • několik oliv
  • 1 sterilovaná okurka
  • 5 dkg poličanu nebo jiného trvanlivého salámu
  • 2 rajčata
  • ovoce
  • listy hlávkového salátu
  • 4 lžíce tatarské omáčky

 

Pečené maso, šunku a celer nakrájíme na větší nudličky, pokapeme je octem promíchaným s olejem a cukrem a necháme krátce odležet. Salátovou mísu vyložíme listy hlávkového salátu, na ně urovnáme připravené suroviny, hermelín nakrájený na větší kostky, olivy, okurku nakrájenou na kolečka, kolečka salámu stočená do kornoutků, rajčata nakrájená na dílky, můžeme přidat i vinné hrozny nebo jiné sezónní ovoce a podáváme.

—————