Krůtí maso
Grilované krůtí maso na špejli
Doba přípravy: 75 minut
4 porce
- 600 g krůtích stehenních řízků
- 100 g anglické slaniny
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji
- 100 g čerstvých špenátových listů
- 100 g tvrdého kozího sýra s bylinkami
- 1 červenou papriku
- 150 ml bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- několik větviček šalvěje
- olej na potření roštu
- sůl
Krůtí řízky omyjte a naklepejte na tenké pláty o šířce asi 7 - 10 cm. Jogurt smíchejte s prolisovanými stroužky česneku, solí a krůtí maso v něm nechte uležet aspoň hodinu.
Pak jednotlivé porce masa plňte různými náplněmi (buď spařenými špenátovými listy, na proužky nakrájeným kozím sýrem a sušenými rajčaty nebo nakrájenou anglickou slaninou, proužky červené papriky a šalvějí).
Vytvořené závitky napíchněte na špejle, položte je na rošt potřený olejem a pečte na grilu asi 15 minut ze všech stran (během pečení je několikrát otočte).
Na talíř servírujte grilované závitky s různou náplní a dozdobte je čerstvou šalvějí.
—————
Krůtí steak s broskví
1 880 kJ/451 kcal
1 porce
- 1 porce krůtího masa (plátek)
- 1 plátek eidamu (30%)
- půlka kompotované broskve
- sůl
Krůtí řízek lehce naklepejte, osolte, opepřete, opečte z obou stran na grilu, pak na steak položte půlku broskve, zakryjte plátkem eidamu, krátce zapečte, jen tak, aby se sýr lehce roztavil. Podávejte s opečenámi brambory a zeleninovým salátem.
—————
Krůtí závitky - DIETNÍ
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 1 192 kJ/ 284 kcal
4 porce
- 600 g krůtích prsou
- sůl
- bílý pepř
- 1 pórek
- 1 červená paprika
- 100 g tvrdého sýra
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- minirajčátka na ozdobení
- párátka
Krůtí prsa pečlivě odblaníme, omyjema a nakrájíme na plátky, které opatrně naklepeme. Z obou stran je potom důkladně osolíme a opepříme.
Pórek a papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Tvrdý sýr nakrájíme na stejně velké nudličky. Snítky čerstvého tymiánu opláchneme a vytřepeme dosucha. Na plátky masa položíme vždy sýr, pórek, papriku a snítku tymiánu. Maso potom opatrně stočíme do závitků a sepneme je párátkem.
Závitky položíme na rozpálený gril a za občasného obracení grilujeme asi 7 minut. Nakonec přidáme na gril rajčátka, která ale ogrilujeme jenom krátce, aby zůstala hezky pevná. Maso s rajčátky rozdělíme na talíře a podáváme s chlebem nebo s opečenými bramborami.
—————
Plněná krůtí prsa se slaninou
4 porce
- 800 g krůtích prsou
- 200 g balkánského sýra
- 8 tenkých plátků slaniny
- 100 g másla
- 1 hrst lístečků rozmarýnu
- olivový olej na potření
- 8 malých bagetek
- 2 lžíce sekané petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
Maso rozdělíme na 8 plátků a přes fólii rozklepeme. Řízečky osolíme, opepříme a posypeme lístečky rozmarýnu.
Sýr nakrájíme na 8 špalíčků. Každý položíme na maso, svineme a obalíme slaninou.
Balíčky potřeme olejem a na rozehřátém grilu ze všech stran pečeme asi 15 minut. Během pečení potíráme olejem.
Bagetky rozkrojíme a potřeme rozpuštěným máslem promíchaným s nasekanou petrželkou. Poté je na grilu opečeme dozlatova.
—————