Kuřecí maso

Grilované kuře s citrónem na česneku a dobromysli

 

Doba přípravy: 30 - 35 minut + marinování 

  • 1 kg kuřecích paliček nebo stehenních kuřecích řízků
  • 400 g cherry rajčátek
  • 2 svazky zeleného chřestu
  • sůl a pepř na dochucení 

Marináda:

  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku, lehce nadrcené
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 červená chilli paprička bez semínek, jemně nasekaná
  • 1 lžíce olivového oleje

 

Citronovou kůru i šťávu, česnek, chilli papričku a olivový olej smíchejte v míse. Přidejte kuřecí maso a dobře je v marinádě promíchejte. Mísu přikryjte a nechte stát v chladu aspoň hodinu, aby se vůně a chutě pěkně prolnuly. Asi čtvrt hodiny před přípravou mísu nechte stát při pokojové teplotě. Gril - nejlépe s krytem - rozehřejte na střední teplotu. Marinádu sceďte, odstraňte z masa česnek, lehce osolte a opepřete. Grilujte asi 20 až 25 minut (nemáte-li krytý gril, překryjte maso alobalem), až bude maso propečené a zlatavé. Zeleninu opečte jen krátce, na potření můžete použít zbylou marinádu.

—————

Grilované kuře s cizrnou a špenátem

 

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 200 g opláchnutých špenátových lístků
  • 8 malých (600 g) lehce naklepaných stehenních kuřecích řízků
  • 8 lístků koriandru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 1 lžička drcených semínek koriandru
  • 800 g propláchnuté a okapané konzervované cizrny (Bonduelle)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Jogurtový dresink

  • 200 ml nízkotučného bílého jogurtu
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce pokrájených mátových lístků
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl a pepř

 

Všechny suroviny na dresink dobře promíchejte v misce. Dochuťte solí a pepřem a nechte uležet v chladničce.

Každý řízek trochu osolte, posypte několika listy špenátu, lehce srolujte a svažte nití. Na rolku pak dejte koriandrový lístek a odložte stranou.

Na pánvi rozehřejte polovinu oleje na střední teplotu. Cibuli a koriandrová semínka restujte za občasného promíchávání asi 4 minuty, dokud cibule nezměkne. Přidejte cizrnu, 1/2 šálku vody a podle chuti osolte a okořeňte. Nepřikryté vařte mírným varem 8 až 10 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Přidejte zbývající špenát a 1 minutu rychle míchejte, aby lístky jen lehce zavadly. Dochuťte citronovou šťávou a rozdělte na talíře.

Mezitím rozehřejte gril či troubu na nejvyšší teplotu. Kuřecí maso grilujte či pečte na plechu pokrytém pečícím papírem a pokapaným zbylým olejem asi 4 minuty z každé strany, až bude pěkně propečené. Poté podávejte s cizrnou a jogurtovým dresinkem.

—————

Grilovaný kuřecí špíz s kukuřicí

 

4 porce

  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 kukuřice
  • 1 svazek čerstvých bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn)
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření

 

Bylinky nadrobno nasekáme, přidáme grilovací koření, olej a dobře promícháme. Kuřecí maso nakrájíme na větší špalíčky a obalíme ze všech stran v připravené směsi, narovnáme do misky a necháme v chladu marinovat asi 12 hodin. Kukuřičné klasy nakrájíme na kolečka, napichujeme střídavě s kousky masa a na rozpáleném grilu grilujeme doměkka. Chutná příloha jsou opečené brambory s různými druhy grilovacích omáček.

—————

Kuřecí křidélka v jogurtu ***

 

1 porce 431 kcal/ 1 810 kJ

6 porcí

  • 2 kg kuřecích křidélek
  • 1 velký bílý jogurt
  • 1,5 lžíce kari
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Koření, olej a jogurt smícháme a ve směsi obalíme omytá a osušená křidélka. Necháme alespoň hodinu marinovat. Grilujeme na grilovacím tácku nebo na alobalu.

TIP: kari a papriku nahraďte směsí bylinek, třeba tymiánem

—————

Kuřecí na citronové trávě

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 564 kJ/ 373 kcal

4 porce

  • 6 - 8 kousků citronové trávy
  • 1 limetka
  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 - 2 chilli papričky
  • 1/2 svazku jarní cibulky
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička ústřicové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 800 g kuřecích řízků
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • sůl
  • mletý pepř

Salsa:

  • 1 zralé mango
  • 1 hrst červeného rybízu
  • 2 lžíce medu

Citronovou trávu podélně rozpůlíme a rozebereme ji na jednotlivé vrstvy. Limetku přepůlíme. Červený pepř a chilli papričky nasekáme nadrobno. Cibulku očistíme a nakrájíme na malé kousky. Všechno to dáme do misky, přidáme hnědý cukr, zakapeme limetkovou šťávou, ústřicovou omáčkou a olejem a důkladně promícháme.

Maso očistíme a nakrájíme na silnější plátky ve tvaru trojúhelníku. Každý plátek napíchneme na jedno stéblo citronové trávy. Gril potřeme olejem, aby se špízy nelepily na mřížku. Grilujeme po obou stranách přibližně 10 minut. Během grilování potíráme maso připravenou marinádou.

Mezitím si připravíme mangovou salsu. Mango oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme očištěný a omytý rybíz, potom všechno zakapeme medem a promícháme. Hotové maso ještě pokapeme zbylou marinádou, posypeme sezamem a ochutíme solí a mletým pepřem. Podáváme se salsou.

—————

Kuřecí paličky marinované v jogurtu

  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička koření garam masala
  • 8 kuřecích paliček

V mixéru smícháme cibuli, česnek, citronovou šťávu a zázvor. Směs přendáme do misky, přidáme bílý jogurt, sůl a koření, promícháme a vložíme kuřecí paličky. Marinujeme je v chladu do druhého dne. Druhý den vyjmeme z marinády a grilujeme.

—————

Kuřecí paličky na pomerančích

 

Doba přípravy: 50 minut (bez doby marinování)

1 porce asi 397 kcal/ 1 664 kJ

8 kousků

 

  • 8 kuřecích paliček
  • 3 pomeranče
  • 3 snítky meduňky
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej na potírání

Příloha:

  • 4 brambory
  • 200 g malých rajčátek

 

Kuřecí paličky opláchneme a osušíme. Ostrým nožem pak uděláme do masa dva až tři hluboké šikmé zářezy.

Pomeranče důkladně omyjeme. Kůru jednoho okrájíme a nasekáme nadrobno, meduňku opláchneme a nakrájíme najemno. Vše dáme do misky a přidáme pomerančovou marmeládu, worcester, pomerančovou šťávu z jednoho až dvou pomerančů, olej, sůl a pepř. Dobře promícháme.

Kuřecí paličky vložíme do pomerančové marinády a necháme alespoň hodinu odležet. Brambory opláchneme a překrojíme nebo nakrájíme na plátky. Rajčátka očistíme a napícháme na špíz. Zbylý pomeranč nakrájíme na plátky.

Odleželé kuřecí paličky dáme na rozehřátý gril a opékáme za častého obracení a potírání olejem asi 25 - 30 minut. Rajčatové špízy a brambory osolíme. Rajčátka a plátky pomeranče grilujeme asi 1 - 2 minuty. Brambory asi 5 minut.

—————

Kuřecí paličky z grilu

 

 

  • 12 kuřecích paliček

Kořeněné máslo na potírání:

  • 200 g másla
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 malé drcené pálivé papričky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl

 

Všechny přísady na kořeněné máslo důkladně promícháme. Omytá a osušená kuřecí stehna nařízneme několikrát až ke kosti a opékáme na grilu 10 - 15 minut z obou stran. Pak je potřeme ze všech stran ochuceným máslem a grilujeme dále asi 5 minut, dokud není maso propečené až ke kosti.

—————

Kuřecí řízky po filipínsku

 

4 porce

  • 4 kuřecí řízky po 150 g
  • 4 plátky šunky
  • 1 banán
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce koňaku
  • 1 lžička kari
  • sůl
  • olej

Banán rozčtvrtíme, zabalíme do plátků šunky, namočíme do marinády z koňaku, oleje, koření a nakonec obalíme v sýru. Závitek zabalíme do naklepaného a osoleného kuřecího masa. Sepneme jehlami, potřeme marinádou a necháme v chladničce odležet asi půl hodiny. Grilujeme asi 15 minut za stálého otáčení a potíráme marinádou.

—————

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

 

Doba přípravy: 32 minut

8 porcí

 

  • olej na potírání
  • 1 kg kuřecích prsíček pokrájených na špalíčky
  • sůl a pepř na dochucení
  • skrojky limetky na podávání

 

Arašídová  omáčka:

  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 1 malá cibule, jemně pokrájená
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička, nadrobno nakrájená
  • 400 ml kokosového mléka
  • 5 lžic arašídového másla (např. Tesco)
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce sojové omáčky

 

Arašídový olej rozehřejte v kastrůlku na střední teplotu. Vsypte cibuli a česnek a 2 až 3 minuty smažte. Přidejte chilli papričku a ještě 1 až 2 minuty smažte, až se rozvoní.

Vmíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, limetovou šťávu, cukr a sójovou omáčku. Uveďte do varu a povařte 3 až 4 minuty, až omáčka zhoustne. Stáhněte z ohně a udržujte v teple,

Zatopte pod grilem a mřížku potřete olejem. Osolené a okořeněné kousky kuřete napíchejte na kovové jehly nebo na předem namočené špejle. Když jsou uhlíky na středním žáru, začněte grilovat špízy, asi 3 až 4 minuty po každé straně, až budou zlatavé a propečené. Podávejte s horkou arašídovou omáčkou a skrojky limetky.

 

—————