Mleté maso

Čebabi

Čebabi

Mleté maso nechte zhruba hodinu odležet v teple. Poté k masu přidejte pepř, sůl a římský kmín, rukama jej vytvarujte do nudliček nebo placiček a opečte na grilu. Do karbanátků přidejte ještě nadrobno nasekanou cibulku. K dobrému masu nepotřebujete vůbec přidávat vejce ani strouhanku!

—————

Frikadelky s piniovými oříšky

 

4 porce

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 35 g strouhaného parmazánu
  • 80 g piniových oříšků
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • olej na potření karbanátků

 

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.

Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme cibuli, česnek, tymián, piniové oříšky a parmazán. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme.

Z hmoty tvarujeme koule asi 5 cm velké a klademe je na talíř.

Gril rozehřejeme na střední stupeň. Masové kuličky stlačíme a potřeme olejem. Placičky pečeme na grilu z každé strany asi 6 minut. Podáváme s pečivem.

—————

Hovězí burger

 

1 porce 507 kcal/ 2 131 kJ

6 porcí

  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 - 3 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce olivového oleje navíc
  • 100 g nahrubo nasekaných černých oliv
  • 100 g krájených sušených rajčat
  • 1 lžička oregana
  • strouhanka
  • 6 kulatých housek
  • dijonská nebo plnotučná hořčice
  • trochu měkkého kozího sýra na potření nebo brynzy

 

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme česnek. Jakmile je zlatavý, přidáme olivy, sušená rajčata a oregano. Smažíme ještě 3 minuty. Dáme stranou a necháme vychladnout. V hluboké míse dobře promícháme zbylé suroviny a přidáme vychladlou česnekovou směs. Tvarujeme burgery, které opékáme na grilu 5 - 7 minut z každé strany. Pečivo rozkrojíme, obě půlky potřeme kozím sýrem a hořčicí a vložíme mezi ně burger.

—————

Kebab

 

 

  • 750 g mletého masa
  • 2 vejce
  • velká cibule
  • lžička mleté sladké papriky
  • lžička zázvoru
  • lžička kurkumy
  • lžička anýzu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • šťáva ze 2 citronů
  • mouka
  • olej

 

Maso smícháme s vejci, nastrouhanou cibulí, kořením, rozdrceným česnekem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a vložíme na pár hodin do lednice. Podle potřeby přidáme mouku. Malé ploché karbanátky obalujeme v mouce a grilujeme na roštu. Podáváme s rajčaty, okurkami a bílým chlebem.

—————

Masové kuličky s cherry rajčátky a slaninou

  • 600 g vepřové plece
  • 1 rohlík
  • půl hrnku mléka
  • sůl
  • mletý pepř
  • lžička mleté sladké papriky
  • 250 g cherry rajčátek
  • 200 g anglické slaniny

Vepřovou plec umeleme, promícháme s rohlíkem předem namočeným v mléku a vymačkaným, osolíme, opaprikujeme, opepříme a ve studené vodě namočenou rukou tvoříme kuličky. Střídavě je napichujeme s cherry rajčátky obalenými v anglické slanině na jehly nebo špejle a grilujeme za občasného otáčení asi 10 minut.

—————

Mleté se zeleninou

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • pepř
  • majoránka
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • cibule na ozdobení
  • feferonky

Zelenina:

  • 150 g brambor
  • 150 g cukety
  • 150 g rajčat
  • 5 menších cibulí
  • 100 g žampionů
  • 2 zelené papriky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej

Mleté maso osolte, opepřete, dochuťte majoránkou, přidejte vejce a očištěnou, nadrobno pokrájenou cibuli. Všechno důkladně promíchejte.

Ze směsi vytvarujte karbanátky, dejte je na pánev nebo na rozehřátý gril, potírejte olejem a z obou stran smažte asi 5 minut.

Zelenina: očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vložte do mísy, osolte, polijte sojovou omáčkou, promíchejte a rozložte na pánev. Pokapejte olejem a pečte doměkka. Lepší však bude, když zeleninu rozložíte na grilovací tácky a připravíte ji na grilu. Maso pak dejte na zeleninu a vše nechte ještě 5 minut smažit (případně grilovat). Podávejte ozdobené kolečky cibule a feferonky.

—————

Pikantní hovězí řízky s pikantní omáčkou

 

 4 porce

  • 500 g mletého libového hovězího
  • 1 vejce
  • 5 cl brandy
  • 1 lžíce drobně sekané cibule
  • 1 lžíce drobně sekaných oříšků
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce jemně sekané petržele kudrnky
  • sůl
  • pepř

Anglická omáčka:

  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 4 lžíce oleje
  • 7 lžic kečupu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • 2 lžíce worcesteru
  • 2 cl bílého vína
  • sůl
  • pepř

Mleté maso promícháme s přísadami a ze směsi utvoříme malé oválné řízky. Posypeme majoránkou, potřeme olejem a pak po každé straně grilujeme 3 minuty. Podáváme s chlebem a anglickou omáčkou, kterou připravíme promícháním všech přísad.

—————

Pleskavice

  • 500 g mletého zadního hovězího masa (možná je i směs s masem vepřovým nebo skopovým)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 zelené papriky
  • koření čubrica
  • mletý pepř
  • římský kmín
  • sůl

Mleté hovězí maso promícháme s jemně nakrájenou cibulí a paprikami, přidáme utřený česnek se solí a koření podle chuti. Směs necháme v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Pak tvoříme namočenýma rukama placičky, které grilujeme asi 3 minuty z každé strany.

—————

Turecká kebabčeta

 

Umeleme maso (3/4 hovězího, 1/4 vepřového), okořeníme je až dvěma lžícemi mletého tureckého kmínu a čubricou. Přidáme sekanou čerstvou petrželku a bazalku, nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Dále přidáme trochu strouhanky a hladké mouky, případně vajíčko. Dobře promícháme a přes noc necháme v lednici, aby maso nasálo vůně.

Druhý den mokrýma rukama válíme šištičky délky prsteníku a tloušťky dvou prstů. Pečeme na ohni na roštu a obracíme. Můžeme péct i v troubě rozehřáté na 220 °C, ale v tom případě neobracíme a pod roštem chytáme šťávičku. Důležité jsou různé omáčky, ve kterých se kebabčata namáčejí (hořčice nebo různé dipy).

—————