Mleté maso
Čebabi
Mleté maso nechte zhruba hodinu odležet v teple. Poté k masu přidejte pepř, sůl a římský kmín, rukama jej vytvarujte do nudliček nebo placiček a opečte na grilu. Do karbanátků přidejte ještě nadrobno nasekanou cibulku. K dobrému masu nepotřebujete vůbec přidávat vejce ani strouhanku!
—————
Frikadelky s piniovými oříšky
4 porce
- 500 g mletého hovězího masa
- 35 g strouhaného parmazánu
- 80 g piniových oříšků
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
- olej na potření karbanátků
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.
Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme cibuli, česnek, tymián, piniové oříšky a parmazán. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
Z hmoty tvarujeme koule asi 5 cm velké a klademe je na talíř.
Gril rozehřejeme na střední stupeň. Masové kuličky stlačíme a potřeme olejem. Placičky pečeme na grilu z každé strany asi 6 minut. Podáváme s pečivem.
—————
Hovězí burger
1 porce 507 kcal/ 2 131 kJ
6 porcí
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 vejce
- 1 lžíce soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 2 - 3 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíce olivového oleje navíc
- 100 g nahrubo nasekaných černých oliv
- 100 g krájených sušených rajčat
- 1 lžička oregana
- strouhanka
- 6 kulatých housek
- dijonská nebo plnotučná hořčice
- trochu měkkého kozího sýra na potření nebo brynzy
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme česnek. Jakmile je zlatavý, přidáme olivy, sušená rajčata a oregano. Smažíme ještě 3 minuty. Dáme stranou a necháme vychladnout. V hluboké míse dobře promícháme zbylé suroviny a přidáme vychladlou česnekovou směs. Tvarujeme burgery, které opékáme na grilu 5 - 7 minut z každé strany. Pečivo rozkrojíme, obě půlky potřeme kozím sýrem a hořčicí a vložíme mezi ně burger.
—————
Kebab
- 750 g mletého masa
- 2 vejce
- velká cibule
- lžička mleté sladké papriky
- lžička zázvoru
- lžička kurkumy
- lžička anýzu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- šťáva ze 2 citronů
- mouka
- olej
Maso smícháme s vejci, nastrouhanou cibulí, kořením, rozdrceným česnekem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a vložíme na pár hodin do lednice. Podle potřeby přidáme mouku. Malé ploché karbanátky obalujeme v mouce a grilujeme na roštu. Podáváme s rajčaty, okurkami a bílým chlebem.
—————
Masové kuličky s cherry rajčátky a slaninou
- 600 g vepřové plece
- 1 rohlík
- půl hrnku mléka
- sůl
- mletý pepř
- lžička mleté sladké papriky
- 250 g cherry rajčátek
- 200 g anglické slaniny
Vepřovou plec umeleme, promícháme s rohlíkem předem namočeným v mléku a vymačkaným, osolíme, opaprikujeme, opepříme a ve studené vodě namočenou rukou tvoříme kuličky. Střídavě je napichujeme s cherry rajčátky obalenými v anglické slanině na jehly nebo špejle a grilujeme za občasného otáčení asi 10 minut.
—————
Mleté se zeleninou
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- pepř
- majoránka
- 2 - 3 lžíce oleje
- cibule na ozdobení
- feferonky
Zelenina:
- 150 g brambor
- 150 g cukety
- 150 g rajčat
- 5 menších cibulí
- 100 g žampionů
- 2 zelené papriky
- 1 lžíce sojové omáčky
- olej
Mleté maso osolte, opepřete, dochuťte majoránkou, přidejte vejce a očištěnou, nadrobno pokrájenou cibuli. Všechno důkladně promíchejte.
Ze směsi vytvarujte karbanátky, dejte je na pánev nebo na rozehřátý gril, potírejte olejem a z obou stran smažte asi 5 minut.
Zelenina: očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vložte do mísy, osolte, polijte sojovou omáčkou, promíchejte a rozložte na pánev. Pokapejte olejem a pečte doměkka. Lepší však bude, když zeleninu rozložíte na grilovací tácky a připravíte ji na grilu. Maso pak dejte na zeleninu a vše nechte ještě 5 minut smažit (případně grilovat). Podávejte ozdobené kolečky cibule a feferonky.
—————
Pikantní hovězí řízky s pikantní omáčkou
4 porce
- 500 g mletého libového hovězího
- 1 vejce
- 5 cl brandy
- 1 lžíce drobně sekané cibule
- 1 lžíce drobně sekaných oříšků
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžíce jemně sekané petržele kudrnky
- sůl
- pepř
Anglická omáčka:
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 4 lžíce oleje
- 7 lžic kečupu
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce ostré hořčice
- 2 lžíce worcesteru
- 2 cl bílého vína
- sůl
- pepř
Mleté maso promícháme s přísadami a ze směsi utvoříme malé oválné řízky. Posypeme majoránkou, potřeme olejem a pak po každé straně grilujeme 3 minuty. Podáváme s chlebem a anglickou omáčkou, kterou připravíme promícháním všech přísad.
—————
Pleskavice
- 500 g mletého zadního hovězího masa (možná je i směs s masem vepřovým nebo skopovým)
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 zelené papriky
- koření čubrica
- mletý pepř
- římský kmín
- sůl
Mleté hovězí maso promícháme s jemně nakrájenou cibulí a paprikami, přidáme utřený česnek se solí a koření podle chuti. Směs necháme v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Pak tvoříme namočenýma rukama placičky, které grilujeme asi 3 minuty z každé strany.
—————
Turecká kebabčeta
Umeleme maso (3/4 hovězího, 1/4 vepřového), okořeníme je až dvěma lžícemi mletého tureckého kmínu a čubricou. Přidáme sekanou čerstvou petrželku a bazalku, nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Dále přidáme trochu strouhanky a hladké mouky, případně vajíčko. Dobře promícháme a přes noc necháme v lednici, aby maso nasálo vůně.
Druhý den mokrýma rukama válíme šištičky délky prsteníku a tloušťky dvou prstů. Pečeme na ohni na roštu a obracíme. Můžeme péct i v troubě rozehřáté na 220 °C, ale v tom případě neobracíme a pod roštem chytáme šťávičku. Důležité jsou různé omáčky, ve kterých se kebabčata namáčejí (hořčice nebo různé dipy).
—————