Hovězí mleté
A la biftek
Doba přípravy: 80 minut
4 porce
- 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 2 rohlíky namočené v mléce
- 2 vejce
- hladká mouka na obalování
- 1 cibule
- rajčatový protlak
- strouhanka
- 200 ml hovězího vývaru
- petrželová nať
- oregano
- mletý černý pepř
- 1 lžička cukru krystal
- sůl
Do mletého masa zapracujte v mléece namočené a vymačkané rohlíky, přidejte sůl, vejce, oregano, strouhanku a dobře promíchejte. Z připravené hmoty udělejte kulaté bifteky, které obalte v mouce a na rozpáleném oleji z obou stran opečte.
Ve výpeku osmažte nakrájenou cibuli, přidejte bifteky a podlijte vývarem, přidejte rajčatový protlak a duste přikryté asi půl hodiny. Bifteky vyndejte, šťávu zahustěte moukou, můžete dochutit cukrem, solí a nechte dobře rozvařit. Nakonec ji jemně rozmixujte.
Podávejte se salátem a s vařenými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí.
—————
Červená miska
- 700 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule
- 1 červená paprika
- 3 lžičky chilli koření
- 2 lžičky prolisovaného česneku
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce drobně nasekané hořké čokolády (nejlépe 70 - 80 % kakaa)
K podávání připravíme na ozdobu:
- hrubě nastrouhaný sýr
- nakrájenou červenou cibuli
- papriku
- čerstvý koriandr nebo petrželka
- nakrájené avokádo pokapané citronovou nebo limetkovou šťávou
Na rozehřátém oleji opékáme za stálého obracení maso, nakrájenou cibuli a papriku, až je maso hnědé. Pak zmírníme příkon, přidáme koření a sůl, dále rajčata, scezené propláchnuté fazole a vodu a vaříme, až je maso měkké. Nakonec vmícháme čokoládu.
—————
Karbanátky Julienne
- 75 g prorostlé anglické slaniny
- 1 lžička instantního vývaru
- 1 lžička škrobové moučky
- 500 g mletého hovězího masa
- černý pepř
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká mrkev
- 1 zelená paprika
- 60 g žampionů
- 20 g másla
- 80 ml jablečného vína
- 125 ml smetany na vaření
Slaninu nakrájíme na kostičky. Polovinu instantního vývaru a škrobovou moučku rozmícháme ve 125 ml vody a pak do směsi přidáme mleté maso a smetanu. Vše opepříme, prohněteme a vytvarujeme karbanátky. Na pánvi zahřejeme olej, na kterém karbanátky osmažíme, pak je vyjmeme, necháme okapat a uchováváme teplé. Mrkev, papriku a žampiony nakrájíme na jemné nudličky. V hrnci zahřejeme máslo, asi 5 minut v něm vše podusíme. Pak přisypeme druhou polovinu instantního vývaru. Přimícháme jablečné víno a smetanu. Vše povaříme při mírné teplotě, až směs mírně zhoustne. Podáváme s bramborovou kaší.
—————
Karbanátky s mandlemi
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
6 porcí
- 1 suchá houska
- 1 velká cibule
- 3 lžíce másla
- 500 g mletého másla (vepřové nebo hovězí)
- 350 g mletých mandlí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 300 ml oleje
- pažitka
- sůl
- mletý černý pepř
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli poduste na másle a nechte vychladnout. V hlubší míse smíchejte mleté maso s nasekanou pažitkou, vejcem, žloutkem, mletými mandlemi, podušenou cibulí, solí a pepřem.
Ze směsi vyformujte karbanátky, dávejte je na pekáč a pečte ve vyhřáté troubě. Během pečení je často potírejte olejem, aby se nevysušily.
Podávejte s bramborovým salátem a pečivem.
—————
Lilek plněný masem
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 894 kcal/ 3 744 kJ
4 porce
- 2 velké nebo 4 menší lilky
- 8 lžic olivového oleje
- 2 větší cibule
- 800 g rajčat
- 400 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1 lžíce cukru
- 100 g jogurtu
- špetka tymiánu
- 2 vejce
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 100 g sýra (feta, balkánský)
- 200 g vařené dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce máty a petrželky
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 1 červená cibule
- kopr na ozdobení
Lilky rozkrojíme, osolíme a dáme 30 minut rozležet. Pak je osušíme, potřeme 4 lžícemi oleje a pečeme při 160 °C 20 minut. Vychladlé vydlabeme, aby vznikl asi 2 cm okraj.
Nakrájíme cibuli. Rozpálíme 2 lžíce oleje a polovinu cibule zpěníme. Přidáme maso a orestujeme. Zalijeme 100 ml vody, osolíme a 15 minut podusíme. Dáme vychladnout.
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme. Česnek nakrájíme. V kastrolu opečeme zbylou cibuli, česnek, rajčata, cukr a vše podusíme. Vmícháme tymián s bazalkou, osolíme.
Maso dáme do mísy, přidáme rozdrobený sýr, vařenou rýži, vejce, rajčatový protlak, jogurt, nasekané bylinky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Dužinu z lilků nakrájíme a vmícháme do směsi. Náplň dáme do lilků a zapékáme při 180 °C asi 20 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou, zdobíme cibulí a koprem.
—————
Masové knedlíčky - základní recept
- 1 kg mletého hovězího masa
- 150 g drobně nasekané prorostlé slaniny
- 6 prolisovaných stroužků česneku
- 5 lžic nastrouhaného sýra
- 2 vejce
- půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
- pepř
- sůl
- nasekaná zelená petrželka
- čerstvá strouhanka na zahuštění podle potřeby
Mleté hovězí maso spojíme se surovinami a kořením, podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou a utvoříme asi 80 knedíčků. Knedlíčky klademe na tácky lehce psoypané strouhankou a alespoň hodinu je mrazíme. Pak je uložíme do sáčků nebo krabiček s označením počtu kusů a data přípravy. V mrazničce je můžeme uchovat až 3 měsíce. Použijeme je do omáček, polévky či do bagety.
—————
Masové knedlíčky s tomatovou omáčkou a fazolemi - výborné
Doba přípravy: asi 70 minut
4 porce
- 1 rohlík
- 100 ml studeného masového vývaru
- 1 cibule
- 500 ml mletého hovězího masa
- 1 vejce
- sůl
- 1 chilli paprička (sušená) nebo chilli koření
- mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 100 g prosáté strouhanky
Omáčka:
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 3 chilli papričky
- olej
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 rajčatový protlak
- sůl, pepř, oregano
- 1 konzerva bílých fazolí
Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je masovým vývarem a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme, najemno nakrájíme a přisypeme k hovězímu masu. Přidáme namočený rohlík, vejce, sůl, rozemnutou papričku bez semínek nebo mleté chilli koření a opepříme. Česnek oloupeme, utřeme nebo rozmačkáme a vmícháme do masové směsi. Přidáme dijonskou hořčici a polohrubou mouku. Vše důkladně propracujeme.
Rukama navlhčenýma ve studené vodě vytvoříme z hmoty kuličky. Obalujeme je ve strouhance, dáme na plech a v troubě vyhřáté na 195 °C pečeme přibližně 40 minut. Podáváme třeba s tomatovou omáčkou s fazolemi.
Na omáčku oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli. Papriku a chilli papričky omyjeme a nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, potom přidáme papriku a chilli papričky. K paprikám přilijeme krájená rajčata a protlak. Osolíme, opepříme a ochutíme oreganem. Dusíme, dokud omáčka částečně nezhoustne. Na závěr přimícháme fazole, promícháme a ještě chvíli prohřejeme.
—————
Masové knedlíčky v rajčatové omáčce
- 1 kg zralých rajčat
- 100 g olivového oleje
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- lžička provensálského koření
- cukr podle chuti
- 28 hotových knedlíčků (dle základního receptu, https://www.sedme-nebe.cz/products/masove-knedlicky-zakladni-recept/ )
- 50 g sýra
Rajčata oblanšírujeme vařící vodou, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je nadrobno a dusíme je na drobně nakrájené cibuli osmažené dorůžova. Osolíme je a okořeníme. Měkká rajčata podle chuti přisladíme a ochutíme prolisovaným česnekem. Omáčku můžeme buď přímo použít nebo ji prolisujeme přes síto či rozmixujeme. V hotové omáčce vaříme 10 až 15 minut knedlíčky, které jsme předtím vyjmuli z mrazničky a nechali je alespoň hodinu povolit. Podáváme s vařenými těstovinami. Pokrm zdobíme hrubě strouhaným sýrem.
—————
Masové šišky Stroganoff
Doba přípravy: 40 - 45 minut
1 porce je asi 2 220 kJ/ 530 kcal
4 porce
- 700 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- 4 lžíce nasekané petrželové natě
- 2-4 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 3 lžíce sušených hub
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 250 ml zakysané smetany
- mletý pepř
- petrželka
- sůl
Nejprve do studené vody namočíme opláchnuté houby. Do mísy vložíme mleté maso, předem rozšlehané vejce, strouhanku, asi 2 lžíce petrželové natě a podle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, případně přidáme trochu strouhanky. Hmotu rozdělíme na 24 kousků a navlhčenýma rukama z nich vytvarujeme pravidelně malé šišky. Na pánvi rozehřejeme olej a šišky smažíme za stálého obracení asi 10 minut. Pak je vyjmeme, necháme na sítu okapat a v mírně rozehřáté troubě uchováme teplé. Do pánve na zbylý tuk přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přidáme vymačkané houb a 5 minut dusíme.
Občas zamícháme, podlijeme vínem, přidáme hořčici a vaříme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme kysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem a v omáčce necháme odkapané šišky již jen prohřát. Podáváme s vařenými těstovinami posypané omytou čerstvou petrželovou, případně celerovou natí nebo pažitkou.
—————
Minikarbanátky
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 cibule
- 150 g červené řepy
- 2 menší kyselé okurky
- hladká mouka na obalení
- máslo na smažení
- sůl
- mletý bílý pepř
Červenou řepu uvařte doměkka, očistěte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli oloupejte, spolu s okurkami nakrájejte nadrobno a promíchejte s mletým masem, vejcem a nastrouhanou řepou. Dochuťte solí a mletým bílým pepřem.
Z masové směsi formujte kuličky, obalte je v mouce a rovnoměrně je na másle osmažte dorůžova. Podávejte teplé s bramborovým pyré a dušenou zeleninou nebo studené se salátem.
—————