Hovězí mleté

A la biftek

Doba přípravy: 80 minut

4 porce

  • 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
  • 2 rohlíky namočené v mléce
  • 2 vejce
  • hladká mouka na obalování
  • 1 cibule
  • rajčatový protlak
  • strouhanka
  • 200 ml hovězího vývaru
  • petrželová nať
  • oregano
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička cukru krystal
  • sůl

Do mletého masa zapracujte v mléece namočené a vymačkané rohlíky, přidejte sůl, vejce, oregano, strouhanku a dobře promíchejte. Z připravené hmoty udělejte kulaté bifteky, které obalte v mouce a na rozpáleném oleji z obou stran opečte.

Ve výpeku osmažte nakrájenou cibuli, přidejte bifteky a podlijte vývarem, přidejte rajčatový protlak a duste přikryté asi půl hodiny. Bifteky vyndejte, šťávu zahustěte moukou, můžete dochutit cukrem, solí a nechte dobře rozvařit. Nakonec ji jemně rozmixujte.

Podávejte se salátem a s vařenými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí.

—————

Červená miska

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 3 lžičky chilli koření
  • 2 lžičky prolisovaného česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce drobně nasekané hořké čokolády (nejlépe 70 - 80 % kakaa)

K podávání připravíme na ozdobu:

  • hrubě nastrouhaný sýr
  • nakrájenou červenou cibuli
  • papriku
  • čerstvý koriandr nebo petrželka
  • nakrájené avokádo pokapané citronovou nebo limetkovou šťávou

Na rozehřátém oleji opékáme za stálého obracení maso, nakrájenou cibuli a papriku, až je maso hnědé. Pak zmírníme příkon, přidáme koření a sůl, dále rajčata, scezené propláchnuté fazole a vodu a vaříme, až je maso měkké. Nakonec vmícháme čokoládu.

—————

Karbanátky Julienne

Karbanátky Julienne
  • 75 g prorostlé anglické slaniny
  • 1 lžička instantního vývaru
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • černý pepř
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká mrkev
  • 1 zelená paprika
  • 60 g žampionů
  • 20 g másla
  • 80 ml jablečného vína
  • 125 ml smetany na vaření

Slaninu nakrájíme na kostičky. Polovinu instantního vývaru a škrobovou moučku rozmícháme ve 125 ml vody a pak do směsi přidáme mleté maso a smetanu. Vše opepříme, prohněteme a vytvarujeme karbanátky. Na pánvi zahřejeme olej, na kterém karbanátky osmažíme, pak je vyjmeme, necháme okapat a uchováváme teplé. Mrkev, papriku a žampiony nakrájíme na jemné nudličky. V hrnci zahřejeme máslo, asi 5 minut v něm vše podusíme. Pak přisypeme druhou polovinu instantního vývaru. Přimícháme jablečné víno a smetanu. Vše povaříme při mírné teplotě, až směs mírně zhoustne. Podáváme s bramborovou kaší.

—————

Karbanátky s mandlemi

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 15 až 20 minut

6 porcí

  • 1 suchá houska
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce másla
  • 500 g mletého másla (vepřové nebo hovězí)
  • 350 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 300 ml oleje
  • pažitka
  • sůl
  • mletý černý pepř

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli poduste na másle a nechte vychladnout. V hlubší míse smíchejte mleté maso s nasekanou pažitkou, vejcem, žloutkem, mletými mandlemi, podušenou cibulí, solí a pepřem.

Ze směsi vyformujte karbanátky, dávejte je na pekáč a pečte ve vyhřáté troubě. Během pečení je často potírejte olejem, aby se nevysušily.

Podávejte s bramborovým salátem a pečivem.

—————

Lilek plněný masem

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 894 kcal/ 3 744 kJ

4 porce 

  • 2 velké  nebo 4 menší lilky
  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 větší cibule
  • 800 g rajčat
  • 400 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g jogurtu
  • špetka tymiánu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 100 g sýra (feta, balkánský)
  • 200 g vařené dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce máty a petrželky
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 červená cibule
  • kopr na ozdobení

 

Lilky rozkrojíme, osolíme a dáme 30 minut rozležet. Pak je osušíme, potřeme 4 lžícemi oleje a pečeme při 160 °C 20 minut. Vychladlé vydlabeme, aby vznikl asi 2 cm okraj.

Nakrájíme cibuli. Rozpálíme 2 lžíce oleje a polovinu cibule zpěníme. Přidáme maso a orestujeme. Zalijeme 100 ml vody, osolíme a 15 minut podusíme. Dáme vychladnout.

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme. Česnek nakrájíme. V kastrolu opečeme zbylou cibuli, česnek, rajčata, cukr a vše podusíme. Vmícháme tymián s bazalkou, osolíme.

Maso dáme do mísy, přidáme rozdrobený sýr, vařenou rýži, vejce, rajčatový protlak, jogurt, nasekané bylinky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Dužinu z lilků nakrájíme a vmícháme do směsi. Náplň dáme do lilků a zapékáme při 180 °C asi 20 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou, zdobíme cibulí a koprem.

 

—————

Masové knedlíčky - základní recept

 

 

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 150 g drobně nasekané prorostlé slaniny
  • 6 prolisovaných stroužků česneku
  • 5 lžic nastrouhaného sýra
  • 2 vejce
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl
  • nasekaná zelená petrželka
  • čerstvá strouhanka na zahuštění podle potřeby

 

Mleté hovězí maso spojíme se surovinami a kořením, podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou a utvoříme asi 80 knedíčků. Knedlíčky klademe na tácky lehce psoypané strouhankou a alespoň hodinu je mrazíme. Pak je uložíme do sáčků nebo krabiček s označením počtu kusů a data přípravy. V mrazničce je můžeme uchovat až 3 měsíce. Použijeme je do omáček, polévky či do bagety.

—————

Masové knedlíčky s tomatovou omáčkou a fazolemi - výborné

 

Doba přípravy: asi 70 minut

4 porce

  • 1 rohlík
  • 100 ml studeného masového vývaru
  • 1 cibule
  • 500 ml mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 chilli paprička (sušená) nebo chilli koření
  • mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g prosáté strouhanky

Omáčka:

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 3 chilli papričky
  • olej
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 konzerva bílých fazolí

 

Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je masovým vývarem a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme, najemno nakrájíme a přisypeme k hovězímu masu. Přidáme namočený rohlík, vejce, sůl, rozemnutou papričku bez semínek nebo mleté chilli koření a opepříme. Česnek oloupeme, utřeme nebo rozmačkáme a vmícháme do masové směsi. Přidáme dijonskou hořčici a polohrubou mouku. Vše důkladně propracujeme.

Rukama navlhčenýma ve studené vodě vytvoříme z hmoty kuličky. Obalujeme je ve strouhance, dáme na plech a v troubě vyhřáté na 195 °C pečeme přibližně 40 minut. Podáváme třeba s tomatovou omáčkou s fazolemi.

Na omáčku oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli. Papriku a chilli papričky omyjeme a nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, potom přidáme papriku a chilli papričky. K paprikám přilijeme krájená rajčata a protlak. Osolíme, opepříme a ochutíme oreganem. Dusíme, dokud omáčka částečně nezhoustne. Na závěr přimícháme fazole, promícháme a ještě chvíli prohřejeme.

—————

Masové knedlíčky v rajčatové omáčce

 

 

Rajčata oblanšírujeme vařící vodou, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je nadrobno a dusíme je na drobně nakrájené cibuli osmažené dorůžova. Osolíme je a okořeníme. Měkká rajčata podle chuti přisladíme a ochutíme prolisovaným česnekem. Omáčku můžeme buď přímo použít nebo ji prolisujeme přes síto či rozmixujeme. V hotové omáčce vaříme 10 až 15 minut knedlíčky, které jsme předtím vyjmuli z mrazničky a  nechali je alespoň hodinu povolit. Podáváme s vařenými těstovinami. Pokrm zdobíme hrubě strouhaným sýrem.

—————

Masové šišky Stroganoff

 

Doba přípravy: 40 - 45 minut

1 porce je asi 2 220 kJ/ 530 kcal

4 porce

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 4 lžíce nasekané petrželové natě
  • 2-4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 3 lžíce sušených hub
  • 50 ml bílého vína
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 250 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • petrželka
  • sůl

Nejprve do studené vody namočíme opláchnuté houby. Do mísy vložíme mleté maso, předem rozšlehané vejce, strouhanku, asi 2 lžíce petrželové natě a podle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, případně přidáme trochu strouhanky. Hmotu rozdělíme na 24 kousků a navlhčenýma rukama z nich vytvarujeme pravidelně malé šišky. Na pánvi rozehřejeme olej a šišky smažíme za stálého  obracení asi 10 minut. Pak je vyjmeme, necháme na sítu okapat a v mírně rozehřáté troubě uchováme teplé. Do pánve na zbylý tuk přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přidáme vymačkané houb a 5 minut dusíme.

Občas zamícháme, podlijeme vínem, přidáme hořčici a vaříme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme kysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem a v omáčce necháme odkapané šišky již jen prohřát. Podáváme s vařenými těstovinami posypané omytou čerstvou petrželovou, případně celerovou natí nebo pažitkou.

—————

Minikarbanátky

Minikarbanátky

 

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 150 g červené řepy
  • 2 menší kyselé okurky
  • hladká mouka na obalení
  • máslo na smažení
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Červenou řepu uvařte doměkka, očistěte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli oloupejte, spolu s okurkami nakrájejte nadrobno a promíchejte s mletým masem, vejcem a nastrouhanou řepou. Dochuťte solí a mletým bílým pepřem.

Z masové směsi formujte kuličky, obalte je v mouce a rovnoměrně je na másle osmažte dorůžova. Podávejte teplé s bramborovým pyré a dušenou zeleninou nebo studené se salátem.

—————