Jehněčí maso

Božská musaka

 

  • 1 lilek
  • 500 g mletého libového jehněčího masa (lze nahradit kuřecím nebo jiným masem)
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 60 ml lehkého bílého vína
  • 2 - 3 rajčata
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 125 g sýra (eidam nebo parmazán)
  • trocha másla
  • olivový olej

Lilky omyjeme a nakrájíme na silné podlouhlé plátky. Osolíme z obou stran a necháme asi půl hodiny "vypotit". Mezitím osmažíme maso a cibuli na oleji, přidáme víno a rozmačkaná rajčata (lepší je, když je předem oloupeme), sůl a pepř. Mícháme až do varu. Na mírném plameni vaříme asi 40 minut. Uvaříme brambory ve slupce, které po vychladnutí oloupeme a nakrájíme stejně jako lilky.

Po vypocení lilek opláchneme, osušíme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Opatrně s olejem, lilky totiž mají tendenci do sebe ho nasát.

Zapékací misku vymažeme a na dno rozložíme polovinu lilku, polovinu brambor, posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme maso, pokryjeme zbytkem lilku, brambor a sýra.

Z mouky a oleje připravíme jíšku, do které nalijeme mléko a dohladka rozmícháme. Přidáme smetanu, chvíli povaříme, až omáčka zhoustne. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Omáčkou zalijeme vše v zapékací misce a dáme asi na 40 minut při teplotě zhruba 190 °C do trouby. Deset minut před koncem posypeme parmazánem.

—————

Jehněčí karbanátky

 

4 porce

  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • špetka sušeného oregana
  • špetka sušené majoránky
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce strouhanky
  • olej na smažení

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobné kostičky. Mleté jehněčí maso promícháme v míse s cibulí a prolisovaným česnekem, ochutíme solí, pepřem, špetkou oregana a majoránky, přidáme vejce a strouhanku. Vše důkladně promícháme.

V teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, ze směsi naděláme karbanátky a po obou stranách je dozlatova usmažíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem, případně s bramborovým salátem.

—————

Lilek plněný masem

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 894 kcal/ 3 744 kJ

4 porce

  • 2 velké  nebo 4 menší lilky
  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 větší cibule
  • 800 g rajčat
  • 400 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g jogurtu
  • špetka tymiánu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 100 g sýra (feta, balkánský)
  • 200 g vařené dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce máty a petrželky
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 červená cibule
  • kopr na ozdobení

 

Lilky rozkrojíme, osolíme a dáme 30 minut rozležet. Pak je osušíme, potřeme 4 lžícemi oleje a pečeme při 160 °C 20 minut. Vychladlé vydlabeme, aby vznikl asi 2 cm okraj.

Nakrájíme cibuli. Rozpálíme 2 lžíce oleje a polovinu cibule zpěníme. Přidáme maso a orestujeme. Zalijeme 100 ml vody, osolíme a 15 minut podusíme. Dáme vychladnout.

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme. Česnek nakrájíme. V kastrolu opečeme zbylou cibuli, česnek, rajčata, cukr a vše podusíme. Vmícháme tymián s bazalkou, osolíme.

Maso dáme do mísy, přidáme rozdrobený sýr, vařenou rýži, vejce, rajčatový protlak, jogurt, nasekané bylinky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Dužinu z lilků nakrájíme a vmícháme do směsi. Náplň dáme do lilků a zapékáme při 180 °C asi 20 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou, zdobíme cibulí a koprem.

 

—————

Musaka

Doba přípravy: asi 90 minut

1 porce 5 285 kJ/ 1 262 kcal

4 porce

  • 2 větší lilky
  • 80 g másla
  • olej na smažení
  • 2 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 450 g mletého jehněčího masa
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • lžička oregana
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého kmínu

Bílá omáčka:

  • 100 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 550 ml mléka
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2 vejce
  • 80 g strouhaného eidamu

Na posypání:

  • 150 g strouhaného eidamu
  • 80 g strouhanky

Neoloupané lilky nakrájíme na plátky a opečeme je na oleji. Vysušíme je na utěrce. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidáme jehněčí a opékáme asi 10 minut, až půjde maso oddělovat vidličkou na kousky. Přidáme sterilovaná rajčata i se šťávou, rajský protlak, oregano, koření, sůl a pepř. Pod pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme 20 minut.

Rozpustíme máslo, přimícháme mouku, krátce orestujeme a pomalu přilijeme mléko. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a za stálého míchání prováříme. Odstavíme, vmícháme nastrouhaný sýr a necháme vychladnout. Žloutky rozšleháme s omáčkou. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do omáčky.

Do zapékací mísy střídavě vrstvíme masovou směs a lilky. Poslední vrstvu tvoří lilky. Zalijeme bílou omáčkou a posypeme směsí sýra a strouhanky. Vložíme do trouby a pečeme 45 - 60 minut, až povrch lehce vystoupí a vytvoří se zlatavá kůrka. Před podáváním necháme asi 5 minut stát, aby se nám musaka lépe krájela.

—————

Sloní vejce

 

4 osoby 

  • 300 g krůtích prsou
  • 300 g jehněčího
  • 250 g eidamu
  • 1 vejce
  • 4 vejce natvrdo
  • 80 g čerstvého špenátu
  • 3 krajíce tmavého celozrnného chleba
  • 1 dl mléka
  • 4 stroužky česneku
  • směs koření Tandori Masala
  • vegeta 

Omáčka: 

  • 200 g nivy
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvá meduňka (listy)
  • kurkuma

 

Chléb zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Krůtí i jehněčí maso umeleme a promícháme s namočeným chlebem i jemně strouhaným eidamem. Do směsi přidáme lisovaný česnek, vegetu a masalu. Vše pak prohněteme. Na pomoučeném válu vytvoříme z masového těsta 4 silnější placky. Do jejich středu poskládáme do kříže několik vrstev omytých a osušených listů špenátu. Na ně položíme vejce natvrdo a vše obalíme masovým těstem. Koule modelujeme tak, aby se listy dokonale přitiskly k vejci a nelezly ven. Vložíme je do trouby a za mírného podlévání a polévání (aby nepraskly) zde necháme asi 40 minut při teplotě 160 °C. V půli pečení je otočíme. Mezitím pomalu rozpouštíme na pánvi kostky nivy. Pak je zalijeme smetanou, okořeníme kurkumou a necháme pod pokličkou chvíli bublat. Na konec přidáme krájenou meduňku a cibulku sekanou s natí. Podáváme s čerstvou zeleninou a Sauvignonem či Modrým Portugalem.

—————