Jehněčí maso
Božská musaka
- 1 lilek
- 500 g mletého libového jehněčího masa (lze nahradit kuřecím nebo jiným masem)
- 1 kg brambor
- 1 lžíce hladké mouky
- 60 ml lehkého bílého vína
- 2 - 3 rajčata
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 125 g sýra (eidam nebo parmazán)
- trocha másla
- olivový olej
Lilky omyjeme a nakrájíme na silné podlouhlé plátky. Osolíme z obou stran a necháme asi půl hodiny "vypotit". Mezitím osmažíme maso a cibuli na oleji, přidáme víno a rozmačkaná rajčata (lepší je, když je předem oloupeme), sůl a pepř. Mícháme až do varu. Na mírném plameni vaříme asi 40 minut. Uvaříme brambory ve slupce, které po vychladnutí oloupeme a nakrájíme stejně jako lilky.
Po vypocení lilek opláchneme, osušíme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Opatrně s olejem, lilky totiž mají tendenci do sebe ho nasát.
Zapékací misku vymažeme a na dno rozložíme polovinu lilku, polovinu brambor, posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme maso, pokryjeme zbytkem lilku, brambor a sýra.
Z mouky a oleje připravíme jíšku, do které nalijeme mléko a dohladka rozmícháme. Přidáme smetanu, chvíli povaříme, až omáčka zhoustne. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Omáčkou zalijeme vše v zapékací misce a dáme asi na 40 minut při teplotě zhruba 190 °C do trouby. Deset minut před koncem posypeme parmazánem.
—————
Jehněčí karbanátky
4 porce
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- špetka sušeného oregana
- špetka sušené majoránky
- 2 vejce
- sůl a pepř
- 4 lžíce strouhanky
- olej na smažení
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobné kostičky. Mleté jehněčí maso promícháme v míse s cibulí a prolisovaným česnekem, ochutíme solí, pepřem, špetkou oregana a majoránky, přidáme vejce a strouhanku. Vše důkladně promícháme.
V teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, ze směsi naděláme karbanátky a po obou stranách je dozlatova usmažíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem, případně s bramborovým salátem.
—————
Lilek plněný masem
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 894 kcal/ 3 744 kJ
4 porce
- 2 velké nebo 4 menší lilky
- 8 lžic olivového oleje
- 2 větší cibule
- 800 g rajčat
- 400 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1 lžíce cukru
- 100 g jogurtu
- špetka tymiánu
- 2 vejce
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 100 g sýra (feta, balkánský)
- 200 g vařené dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce máty a petrželky
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 1 červená cibule
- kopr na ozdobení
Lilky rozkrojíme, osolíme a dáme 30 minut rozležet. Pak je osušíme, potřeme 4 lžícemi oleje a pečeme při 160 °C 20 minut. Vychladlé vydlabeme, aby vznikl asi 2 cm okraj.
Nakrájíme cibuli. Rozpálíme 2 lžíce oleje a polovinu cibule zpěníme. Přidáme maso a orestujeme. Zalijeme 100 ml vody, osolíme a 15 minut podusíme. Dáme vychladnout.
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme. Česnek nakrájíme. V kastrolu opečeme zbylou cibuli, česnek, rajčata, cukr a vše podusíme. Vmícháme tymián s bazalkou, osolíme.
Maso dáme do mísy, přidáme rozdrobený sýr, vařenou rýži, vejce, rajčatový protlak, jogurt, nasekané bylinky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Dužinu z lilků nakrájíme a vmícháme do směsi. Náplň dáme do lilků a zapékáme při 180 °C asi 20 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou, zdobíme cibulí a koprem.
—————
Musaka
Doba přípravy: asi 90 minut
1 porce 5 285 kJ/ 1 262 kcal
4 porce
- 2 větší lilky
- 80 g másla
- olej na smažení
- 2 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 450 g mletého jehněčího masa
- 400 g sterilovaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- lžička oregana
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého kmínu
Bílá omáčka:
- 100 g másla
- 90 g hladké mouky
- 550 ml mléka
- sůl
- bílý pepř
- 2 vejce
- 80 g strouhaného eidamu
Na posypání:
- 150 g strouhaného eidamu
- 80 g strouhanky
Neoloupané lilky nakrájíme na plátky a opečeme je na oleji. Vysušíme je na utěrce. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidáme jehněčí a opékáme asi 10 minut, až půjde maso oddělovat vidličkou na kousky. Přidáme sterilovaná rajčata i se šťávou, rajský protlak, oregano, koření, sůl a pepř. Pod pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme 20 minut.
Rozpustíme máslo, přimícháme mouku, krátce orestujeme a pomalu přilijeme mléko. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a za stálého míchání prováříme. Odstavíme, vmícháme nastrouhaný sýr a necháme vychladnout. Žloutky rozšleháme s omáčkou. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do omáčky.
Do zapékací mísy střídavě vrstvíme masovou směs a lilky. Poslední vrstvu tvoří lilky. Zalijeme bílou omáčkou a posypeme směsí sýra a strouhanky. Vložíme do trouby a pečeme 45 - 60 minut, až povrch lehce vystoupí a vytvoří se zlatavá kůrka. Před podáváním necháme asi 5 minut stát, aby se nám musaka lépe krájela.
—————
Sloní vejce
4 osoby
- 300 g krůtích prsou
- 300 g jehněčího
- 250 g eidamu
- 1 vejce
- 4 vejce natvrdo
- 80 g čerstvého špenátu
- 3 krajíce tmavého celozrnného chleba
- 1 dl mléka
- 4 stroužky česneku
- směs koření Tandori Masala
- vegeta
Omáčka:
- 200 g nivy
- 200 g zakysané smetany
- 2 jarní cibulky
- čerstvá meduňka (listy)
- kurkuma
Chléb zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Krůtí i jehněčí maso umeleme a promícháme s namočeným chlebem i jemně strouhaným eidamem. Do směsi přidáme lisovaný česnek, vegetu a masalu. Vše pak prohněteme. Na pomoučeném válu vytvoříme z masového těsta 4 silnější placky. Do jejich středu poskládáme do kříže několik vrstev omytých a osušených listů špenátu. Na ně položíme vejce natvrdo a vše obalíme masovým těstem. Koule modelujeme tak, aby se listy dokonale přitiskly k vejci a nelezly ven. Vložíme je do trouby a za mírného podlévání a polévání (aby nepraskly) zde necháme asi 40 minut při teplotě 160 °C. V půli pečení je otočíme. Mezitím pomalu rozpouštíme na pánvi kostky nivy. Pak je zalijeme smetanou, okořeníme kurkumou a necháme pod pokličkou chvíli bublat. Na konec přidáme krájenou meduňku a cibulku sekanou s natí. Podáváme s čerstvou zeleninou a Sauvignonem či Modrým Portugalem.
—————