Kuřecí mleté

Americké karbanátky

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 4 plátky marinovaného kuřecího masa
  • 4 hrsti krájeného řapíkatého celeru
  • 4 žloutky
  • sůl
  • olej

Celer a maso rozemelete a přidejte ostatní suroviny. Směs pořádně propracujte. Vytvarujte karbanátky. Z obou stran je osmažte na rozehřátém oleji. Jako příloha se skvěle hodí zeleninový salát.

—————

Kyjevský kotlet

 

  • 1 slepice
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • 2 - 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • trojobal

 

Slepici uvaříme doměkka společně se zeleninou, vývar použijeme na polévku. Uvařenou slepici obereme, umeleme i s kůží, přidáme sůl, pepř, vejce, zpracujeme na směs a tvoříme na prst silné placičky. Doprostřed vložíme kousek másla, pak z placky utvoříme váleček a obalíme jako řízek v trojobalu. Ve vyšším kastrolu smažíme v rozpáleném oleji. Nepoužíváme vidličku, máslo by vyteklo. Z jedné slepice vytvoříme 6 - 8 šišek. Podáváme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší.

 

—————

Zapékané kedlubny

Zapékané kedlubny

Doba přípravy: asi 80 minut

1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal

4 porce

  • 800 g kedluben
  • 1 cibule
  • 400 g kuřecího mletého masa (i vepřové nebo hovězí)
  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 500 ml mléka
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.

Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.

Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.

Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.

—————