Telecí mleté

Krokety z telecího masa

Doba přípravy: asi 45 minut

1 porce přibližně 1 860 kJ/ 445 kcal

4 porce

  • 500 g telecí plece
  • 2 žemle
  • 4 lžíce mléka
  • 4 vejce
  • 1 mrkev
  • 1/4 malého celeru
  • 1 petržel
  • sůl
  • bílý pepř
  • hladká mouka a strouhanka na obalování
  • olej na smažení

Na ozdobení:

  • čerstvá bazalka
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 1 avokádo

Bramborové věnečky:

  • 1 sáček bramborové kaše v prášku
  • mléko podle potřeby
  • 2 vejce
  • tuk na plech
  • sůl

Žemle nalámeme na kousky a navlhčíme mlékem. Kořenovou zeleninu očistíme, povaříme a část přidáme k masu na mletí. Zbytek pokrájíme na kostičky. Maso umeleme se zeleninou. Osolíme, okořeníme. Vše spojíme dvěma vajíčky a přimícháme nakrájenou zeleninu.

Z mletého masa vytvarujeme krokety, které obalíme v hladké mouce, ve zbývajících vejcích a ve strouhance. Zvolna je usmažíme. Přebytečný olej necháme odkapat. Podáváme je s řezy avokáda, které jsme omyli a oloupali. Ozdobíme opanými listy bazalky a hlávkového salátu. Obložíme bramborovými věnečky, které připravíme tak, že práškovou bramborovou kaši nasypeme do misky, osolíme a přidáme o 1/3 méně horkého mléka, než je uvedeno v návodu. Necháme odpočinout a podle potřeby přidáme 1 až 2 vejce. Vyšleháme metlou a naplníme do cukrářského sáčku. Na vymaštěný plech stříkáme věnečky, které upečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Pokrm můžeme doplnit míchaným salátem nebo zeleninou.

—————

Máslové telecí řízky na 2 způsoby

4 porce 

  • 500 g mletého telecího masa
  • 1 houska z předešlého dne
  • 150 ml 12% smetany
  • asi 60 g másla
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového květu
  • špetka citronové kůry
  • sůl

 

Housku nakrájenou na kostičky, zalijeme smetanou. Dobře vychlazené maso osolíme, opepříme a přidáme k němu muškátový květ a citronovou kůru. Rukou hněteme, dokud se nezačne hmota spojovat.

K masu po částech přidáme housku ve smetaně. Hmotu dobře propracujeme a na 30 minut dáme do chladna. Pekáček slabě vymažeme. Z hmoty vytvoříme karbanátky, které v pekáčku pokapeme máslem, podlijeme vodou a v troubě při 180 °C pečeme asi 35 minut.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(obrázek)

Doba přípravy: asi 40 minut

1 porce asi 942 kJ/ 225 kcal

4 porce

  • 400 g telecí plece
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic mléka
  • špetka muškátového květu
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Na ozdobu:

  • plátky citronu
  • paprika a pórek

Telecí plec odblaníme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme ji na menší kousky a umeleme na masovém mlýnku. Vidličkou rozšleháme vejce s mlékem, přidáme špetku muškátového květu a mletého pepře a také osolíme.

Maso s vaječnou směsí důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Masovou hmotu necháme asi půl hodiny odležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Z masa tvoříme oválné řízky, které po obou stranách asi 6 minut opékáme. Pak je přiklopíme poklicí, zastříkneme dvěma lžícemi vody a pomalu dusíme ve vlastní šťávě asi 10 minut.

Hotové řízky podáváme s bramborovou kaší, kterou přelijeme výpekem z řízků. Ozdobíme je plátky citronu, pórkem a paprikou. Nezapomeneme na salát, například z červené řepy s křenem nebo s česnekem a zakysanou smetanou.

—————

Roláda z mletého telecího masa

4 porce 

  • 500 g mletého telecího masa
  • 200 g listového špenátu
  • 2 housky, den staré
  • 2 - 3 lžíce strouhanky na zahuštění masa
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce (1 do masa a druhé do špenátu)
  • 100 g tvrdého sýra (eidam)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • sůl
  • 500 g středních nových brambor
  • 200 ml oleje
  • petrželka

 

Housky nakrájejte na kousky, vložte do misky a zalijte mlékem; to se po chvíli vsákne. Housky vymačkajte a polovinu jich smíchejte s masem, vejcem, pepřem a solí.

Špenát omyjte, spařte, nechte okapat a pak najemno nasekejte. Na pánvi rozehřejte olej a máslo a lehce v něm osmahněte nasekaný česnek, přidejte špenát, druhou polovinu namočené a vymačkané housky, druhé vejce a nahrubo nastrouhaný sýr. Promíchejte a nechte na mírném ohni ztuhnout.

Z pečícího papíru vystřihněte čtverec nebo obdélník velký asi jako plech, navlhčete ho a do jeho středu dejte mleté maso. Rozetřete ho do čtverce nebo obdélníku, vysokého asi        1,5 - 2 cm. Na maso rozložte špenát se sýrem a pomocí pečícího papíru srolujte do rolády. Papír na obou koncích svažte provázkem a dejte na 40 minut péct do trouby rozpálené na 200 °C.

Brambory odrhněte kartáčkem, nakrájejte na čtvrtky, propláchněte ve studené vodě a osušte, nejlépe v plátěné utěrce. Na pánvi rozpalte olej a brambory v něm zprudka osmažte. Pak je vyberte z oleje a rozprostřete je na papírový ubrousek, který odsaje tuk. Osolte a ozdobte nasekanou petrželkou.

—————

Telecí medailonky s hráškem

Doba přípravy: 45 minut

6 porcí

  • 2 žemle z předešlého dne
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 600 g telecí plece
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 vejce
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • olej na smažení
  • 400 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla

Žemle nakrájíme na kostičky a vsypeme do misky. Zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme a nekrájíme nadrobno.

Telecí maso očistíme a společně se slaninou dvakrát umeleme na masovém strojku. Směs osolíme, opepříme a promícháme. Postupně zapracujeme vymačkané žemle, cibuli, vejce a petrželku.

Z masové hmoty vytvarujeme karbanátky a na pánvi je z obou stran usmažíme dozlatova. Hrášek vsypeme do sítka a necháme trochu rozmrazit. Propláchneme ho vodou a necháme okapat. Potom ho krátce orestujeme na rozehřátém másle na pánvi. Osolíme ho, opepříme a společně s vařenými brambory podáváme jako přílohu k telecím karbanátkům.

—————

Telecí sekaná s vejci

 

6 porcí 

  • 750 g mletého telecího masa
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 1 syrové vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 ml smetany
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 žemle z předešlého dne
  • 2 kyselé okurky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka tymiánu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej na vymazání pekáčku

 

Kostičky slaniny na oleji orestujeme. Kostičky žemlí zvlhčíme sladkou smetanou.

Smícháme maso, syrové vejce, žemle, zchladlou slaninu, tymián, sůl  apepř. Nakonec zapracujeme nadrobno pokrájená vařená vejce a okurky.

Z masové fáše vymodelujeme šišku. V pekáčku ji podlijeme a v troubě při 190 °C pečeme asi 50 minut. Během pečení přeléváme výpekem, případně podléváme.

Před koncem přelijeme sekanou zakysanou smetanou a zapečeme.

—————