Uzené mleté
Jarní placky
- 300 g uvařeného uzeného masa
- 3 dcl mléka
- 2 vejce
- lžíce hladké mouky
- 2 lžíce jemně nakrájeného pórku
- zelené natě bylinek
- pepř
- sůl
- tuk na smažení
Uvařené uzené maso umeleme, přidáme mléko, vejce, strouhanku, mouku, pórek, zelenou nať. Dobře promícháme a dochutíme pepřem a solí. Do rozpáleného tuku klademe lžící bochánky těsta, rozetřeme na placičky a z obou stran smažíme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Mrzák
1 plech
- 300 g zbytků pečeného či vařeného vepřového masa, škvarků nebo uzeného bůčku
- 400 g hrubé krupice
- masový vývar
- sůl
- pepř
- majoránka
- saturejka
- 4 stroužky česneku
Zbytky masa, škvarků či uzeného bůčku se umelou na masovém strojku. Pak se promíchají s krupicí, lze přidat i zbytky vařených brambor. Směs zalijeme vývarem z masa, přidáme sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek. Vznikne poměrně řídké těsto, které necháme asi půl hodiny stát. Pak je rozetřeme na plech vymazaný tukem, upečeme v troubě a nakrájíme na čtverce. Mrzák se podával s černou kávou nebo přikusoval k bramborové polévce.
—————
Velikonoční sekaná pečeně
- 30 dkg vepřového masa
- 30 dkg hovězího masa
- 15 dkg uzeného bůčku
- 2 žemle
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička sádla
- 4 vařená vejce
- sůl
- mletý pepř
Polovinu uzeného bůčku nakrájíme na plátky, zbytek bůčku a vepřové s hovězím masem umeleme spolu s navlhčenými žemlemi (bud v mléce nebo ve vývaru). Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, vejce, žloutek a na sádle osmaženou cibulku. Vše dobře promícháme, na vlhké utěrce trochu roztlačíme a poklademe plátky uzeného bůčku a plátky vařených vajec. Svineme do válečku a dáme na sádlo do pekáče. Potřeme rozšlehaným bílkem, aby sekaná během pečení nepraskala. Pečeme asi 45 minut.
—————