Vepřové mleté
Mrzák
1 plech
- 300 g zbytků pečeného či vařeného vepřového masa, škvarků nebo uzeného bůčku
- 400 g hrubé krupice
- masový vývar
- sůl
- pepř
- majoránka
- saturejka
- 4 stroužky česneku
Zbytky masa, škvarků či uzeného bůčku se umelou na masovém strojku. Pak se promíchají s krupicí, lze přidat i zbytky vařených brambor. Směs zalijeme vývarem z masa, přidáme sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek. Vznikne poměrně řídké těsto, které necháme asi půl hodiny stát. Pak je rozetřeme na plech vymazaný tukem, upečeme v troubě a nakrájíme na čtverce. Mrzák se podával s černou kávou nebo přikusoval k bramborové polévce.
—————
Plněné papriky se zelím
Doba přípravy: asi 55 minut
1 porce asi 1 970 kJ/ 470 kcal
4 porce
- 4 velké letní papriky
- 800 g hlávkového zelí
- 30 g sádla
- 20 g hladké mouky
- ocet podle chuti
- sůl
- cukr
Nádivka:
- 300 g mletého vepřového masa
- 150 g rýže
- 1 cibule
- sůl
- petrželová nať nebo pažitka na ozdobení
Všechnu rýži ve větším sítku několikrát horkou a potom studenou vodou propláchneme, vsypeme ji do kastrolu a nakonec zalijeme vodou. Na šálek rýže dáme 1 a 1/2 šálku vody. Rýži mírně osolíme, přivedeme k varu a zvolna dusíme pod pokličkou. Cibuli pečlivě oloupeme. Mleté maso rovněž osolíme a smícháme s drobně nakrájenou cibulí. Pak přidáme dušenou rýži.
Z paprik opatrně odřízneme vršky se stopkami, vyjmeme jádřinec a papriky dobře vymyjeme proudem studené vody. Necháme je odkapat na suché utěrce. Zelí mezitím nakrájíme na slabé nudličky. Polovinu zelí dáme do vymaštěné zapékací misky. Papriky naplníme masovou směsí a poklademe je na připravené zelí. Druhou polovinou zelí papriky přikryjeme, podlijeme mírně vodou a dáme do trouby zapéct. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Papriky asi po 40 minutách vyjmeme a zelí zahustíme jíškou. Dochutíme octem, solí, případně i trochou cukru. Krátce povaříme společně s paprikami a podáváme. Velmi vhodnou přílohou plněných paprik jsou nové brambory.
—————
Thajské omeletové měšce
4 porce
- 350 g mletého vepřového masa
- 200 g tyčinek surimi
- 8 velkých vajec
- 6 jarních cibulek
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 4 - 6 lžic rybí omáčky
- drcený černý pepř
- sůl
- olej na potření pánve
- čerstvá zelenina na ozdobu
Česnek oloupeme. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a necháme oschnout. 4 nejdelší stonky natě odřízneme a podélně rozpůlíme, zbytek nasekáme stejně jako česnek najemno. Tyčinky surimi opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso. Přidáme nakrájené tyčinky surimi, cibulku a česnek. Vše dobře orestujeme. Směs ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Udržujeme ji v teple.
Vejce rozšleháme a osolíme. Palačinkovou pánev potřeme olejem a rozehřejeme ji. Postupně na ní upečeme 8 omelet.
Omelety naplníme masovou směsí a vytvarujeme z nich měšce. Ovážeme spařenými proužky cibulové natě. Měšce rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou zeleninou. Můžeme podávát se sojovou nbo rybí omáčkou.
—————
Zapékané kedlubny
Doba přípravy: asi 80 minut
1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal
4 porce
- 800 g kedluben
- 1 cibule
- 400 g vepřového mletého masa (i kuřecí nebo hovězí)
- 150 g másla
- 200 g hladké mouky
- 200 g tvrdého sýra
- 500 ml mléka
- petrželka
- pepř
- sůl
Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.
Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.
Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.
Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.
—————