Buchty

Chalupářské buchty

 

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 0,3 l mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 42 g droždí (kostička)
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání pekáče
  • moučkový cukr na posypání

Náplň: 

  • švestky (předem namočené sušené nebo kompotované)
  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • 1/2 l mléka
  • sušená citronová kůra

 

Do prosáté mouky dáme kvásek vzešlý z mléka, droždí a lžíce cukru, přidáme vejce a žloutek, zbylý cukr, vlažné mléko a sádlo a zbytek mléka se špetkou soli. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta krájíme kousky, které plníme makovou nádivkou a švestkou, dobře uzavřeme, namáčíme do sádla a vkládáme do pekáče. Necháme ještě asi 20 minut kynout, pak je vložíme do předehřáté trouby (na 180 °C), po deseti minutách zmírníme příkon a 20 minut dopékáme dozlatova. Vychladlé buchty pocukrujeme.

Příprava náplně: mletý mák povaříme s mlékem a cukrem  ochutíme citronovou kůrou.

—————

Makové buchtičky se švestkami

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 139 kcal/ 637 kJ

30 kousků 

Těsto: 

  • 40 g droždí
  • 130 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 50 g hery
  • 1 vanilkový cukr

 Náplň: 

  • 200 g máku
  • 150 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 g švestek

 

Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, vejce, teplé mléko a vykynutý kvásek zlehka propracujeme, nakonec přidáme rozehřátou heru a vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout asi 40 minut.

Mák povaříme dohromady s mlékem a cukrem asi dvě minuty a potom necháme vychladnout. Švestky rozkrojíme na polovinu a vypeckujeme.

Vykynuté těsto rozválíme na plát silný 5 mm a rozkrájíme na čtverce 8 x 8 cm. Každý kousek naplníme polovinou švestky, lžičkou makové náplně a dobře zabalíme. Buchtičky rozložíme na plech a necháme asi 15 minu na teplém místě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 - 30 minut. Po upečení je přendáme na kovovou mřížku a  necháme vychladnout.

—————

Plněné buchty

 

Doba přípravy: asi 140 minut                               

48 kusů:

 

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 droždí
  • skoro 1/2 l mléka
  • 140 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce citrónové kůry

 

 

Z trošky vlažného mléka a cukru a droždí připravíme kvásek. Po vzejití nalijeme do mouky, přidáme ostatní suroviny a důkladně hněteme. Po vytvoření hladkého a měkkého těsta necháme vykynout.

Pak rozdělíme na 48 kousků, které plníme nádivkou dle chuti. Skládáme do pekáčku a důkladně ze všech stran potíráme olejem. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

—————

Třešňové buchty

 

24 kousků

Těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 140 g krupicového cukru
  • 500 g hladké prosáté mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 140 g rozpuštěné hery
  • 2 vejce
  • sůl

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g vypeckovaných třešní
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr na posypání

Z droždí, lžíce cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Z mouky, špetky soli, vajec, zbytku cukru a mléka, kvásku a 1/2 hery vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 40 minut.

Tvaroh smícháme s vejcem a cukry. Těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce, na které rozdělíme náplň a třešně. Buchtičky zabalíme, potřeme herou a naskládáme těsně do pekáčku (spojem dolů). Necháme ještě asi 15 minut kynout.

Pečeme při 180 °C asi 25 minut dozlatova.

—————

Vznešené makové buchty

 

Doba přípravy asi 60 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 170 kcal/ 712 kJ

30 kousků

Těsto: 

  • 30 g droždí
  • 60 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 50 g másla na potření buchet
  • cukr na posypání

Náplň: 

  • 200 ml mléka
  • 20 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g mletého máku
  • 50 ml rumu
  • lžička skořice

 

Droždí rozmícháme v misce s částí cukru a vlažného mléka. Přisypeme trochu mouky a necháme na teplém místě vykynout kvásek.

Mouku prosijeme do mísy, přidáme žloutky, sůl, cukr, vanilkový cukr, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a teplé mléko. Nakonec přilijeme rozehřáté máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.

Mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme mletý mák, provaříme a dáme vychladnout. Pak ochutíme rumem a skořicí.

Vykynuté těsto rozdělíme na 30 kousků. Každý kousek roztáhneme na placičku a naplníme lžící máku. Zabalíme, dáme na pekáček a pomažeme ze všech stran máslem. Necháme asi 15 minut na teplém místě kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku, pak vyklopíme a pocukrujeme.

—————