Koláče jiné

Americký koláč

 

 

  • 250 g hladké mouky
  • 160 g 100 % tuku
  • špetka soli
  • 1/2 šálku ledové vody
  • 10 jablek
  • skořice
  • 1 citron
  • 3 rovné lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • pikantní marmeláda
  • sekané mandle nebo oříšky

 

Mouku osolíme a rozdrobíme v ní tuk. Zaděláme ledovou vodu na hustší těsto, vyválíme 2 placky velikosti formy, ve které budeme koláč péct. Formu vymastíme, vysypeme moukou a jeden díl těsta do ní vložíme. Okraje trochu vytáhneme, aby náplň nevytékala.

Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, přidáme cukr, rozinky namočené v rumu, skořici a pudinkový prášek. Náplň rozložíme na těsto ve formě, přikryjeme zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě při vyšší teplotě. Po vyjmutí z trouby potřeme marmeládou (např. meruňkovou) a posypeme mandlemi  nebo oříšky.

—————

Anglický citronový koláč

 

Doba přípravy: 90 minut

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g  másla
  • 60 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce

 Citrónový krém:

  • 4 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 300 g cukru
  • 1/2 l vody
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • šťáva ze 2 citrónů
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu

 

V míse smícháme mouku, tuk, moučkový cukr, sůl a vejce. Vyválíme těsto. Formu na koláč vymažeme tukem a naplníme ji těstem. V předehřáté troubě pečeme 20 minut na 200 °C.

Na krém smícháme mouku, sůl, 250 g cukru a vodu. Vaříme 10 minut. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky smícháme s uvařenou směsí. Poté smícháme s máslem, citrónovou šťávou a kůrou. Ušleháme na krém.

Do bílků přidáme zbylý cukr a ušleháme. Krém dáme na dno koláče, na něj ušlehaný sníh. Pečeme dalších 30 minut na 150 °C.

 

 

—————

Florentýnské řezy

 

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 lžíce mléka
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 70 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 125 ml šlehačkové smetany
  • 100 g mandlových lupínků
  • 100 g lískových oříšků
  • 50 g kandovaných třešní nebo jiné kandované ovoce

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 70 g ztuženého tuku

Mouku promícháme s kypřícím práškem, moučkovým i vanilkovým cukrem a se špetkou soli, přilijeme mléko, přidáme nastrouhané máslo a vypracujeme hladké těsto. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozdělíme na 2 části a každou rozválíme na obdélník o rozměrech asi 13 x 30 cm. Na náplň rozpustíme za stálého míchání při mírné teplotě máslo, med a moučkový i vanilkový cukr. Do směsi vmícháme šlehačku, mandle, oříšky, kandované ovoce a při mírné teplotě zahříváme za stálého míchání ještě asi 10 minut, až se odpaří většina tekutiny. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Plech vyložíme papírem na pečení. Oba pláty těsta přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě pečema asi 10 minut. Předpečené pruhy těsta vyndáme z trouby, naneseme na ně ořechovou náplň a vložíme zpět do trouby a zapékáme ještě asi 8 - 10 minut.

Na polevu rozlámeme do malého kastrůlku čokoládu na vaření, přidáme tuk, kastrůlek vložíme do větší nádoby s vařící vodou a za stálého míchání polevu rozpustíme. Vychladlé řezy nakrájíme, oba okraje namočíme do čokoládové polevy a na kuchyňské mřížce nebo alobalu necháme ztuhnout.

 

—————

Koláč s cottage cheese

 

 

  • 135 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 35 g moučkového cukru
  • sůl

Náplň: 

  • 360 g (2 balení) cottage cheese Meggle
  • 130 g pomazánkového másla
  • 2 vejce
  • 40 g hrubé mouky
  • 65 g cukru
  • tuk a mouka na formu

 

V míse smícháme mouku, máslo, cukr, vejce a zpracujeme tuhé těsto, které rozválíme na plát silný asi 2 mm a přemístíme do vymazané a vysypané formy. Opatrně přitlačíme na dno a pak i do stran po celém obvodu - přesahující odstraňte. Těsto na dně propícháme vidličkou, po obvodu je obložíme pruhem přeloženého alobalu, aby se při pečení udrželo na stěně formy. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 120 °C. Cukr s vejci vyšleháme, přidáme pomazánkové máslo, mouku a nakonec přimícháme cottage. Směs pak nalijeme do formy na upečený korpus a vložíme asi na 1,5 hodiny do trouby. Koláč je hotový, když povrch na okrajích a středu na dotek lehce pruží. Podáváme lehce pocukrovaný, či s ovocem.

—————

Koláč s rybízem a banánem

 

Doba přípravy: 80 minut

1 kousek asi 1 190 kJ/ 284 kcal

12 kousků

  • 250 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1 banán
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 50 g pískového cukru
  • 80 g mandlových lupínků
  • asi 300 g rybízu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 vejce
  • tuk na formu

Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a sůl. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Kulatou formu o průměru 25 cm vymažeme tukem.

Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme, vložíme do formy, propícháme vidličkou a okraj potřeme vodou. K pokrájenému banánu přidáme mandlové lupínky, rybíz, skořici a sníh z bílků.

Ovocnou směsí naplníme těsto ve formě a překryjeme ji druhým plátem těsta. Okraje dobře přitiskneme a celý koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme zbylými mandlovými lupínky.

Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 35 - 40 minut. Necháme vychladnout a rozkrájíme na porce. Navrch můžeme ještě zdobit šlehačkou.

—————

Křehké řezy s jahodami a rebarborou

 

 

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 250 g tuku Omega
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 500 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • cukr podle chuti
  • lžíce másla
  • moučkový cukr na posypání

 

Do prosáté mouky s práškem do pečiva nastrouháme tuk, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme hladké těsto. Vyválíme na 2 pláty. Na plech vyložený pečícím papírem dáme jeden plát těsta, pokryjeme ho nakrájenými jahodami a oloupanou spařenou nakrájenou rebarborou, promíchanou s cukrem a pudinkovým práškem. Překryjeme druhým plátem těsta, propícháme ho vidličkou a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dorůžova. Hotový moučník potřeme máslem a pocukrujeme. Krájíme na řezy.

—————

Medovník Margaret

 

 

  • 60 dkg hladké mouky
  • 20 dkg cukru moučky
  • 2 celá vejce
  • 20 dkg hery
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody

Krém na 1. díl těsta:

  • 2/3 másla
  • 10 dkg cukru moučky
  • vychladlý pudink (3/4 l mléka a 2 a 1/4 vanilkového pudinku)

Ořechová náplň na 2. díl těsta: 

  • 20 dkg nahrubo rozválených ořechů
  • 10 dkg cukru moučky
  • 12 dkg hery
  • 2 lžíce medu

 

Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Lehce namažeme 2 plechy tukem a dáme na ně pečící papír. Na stole vyválíme každou polovinu těsta zvlášť, posypeme lehce moukou váleček i povrch těsta a těsto natočíme na váleček a takto ho přeneseme na plech a rozbalíme. Jeden díl rovnou pečeme dozlatova v troubě asi na 200 °C a na druhý před pečením naneseme nahoru ořechovou náplň a pak pečeme rovněž dozlatova.

 

Příprava ořechové náplně: ingredience chvíli podusíme na mírném ohni a ještě teplé naneseme stěrkou po kousíčkách na syrový těstový díl na plechu a pečeme. Vychladlé upečené pláty jsou tvrdé a dobře se sundají z pečícího papíru. Na jeden plát naneseme krém a druhý plát s ořechovou náplní na plát s krémem překlopíme a lehce přitlačíme. Minimálně 24  hodin necháme hotový moučník odležet.

 

Příprava krému: máslo s mletým cukrem utřeme do pěny a vmícháme vychladlý pudink.

—————

Obrácený koláč na 3 způsoby

 

Jablkový koláč

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 110 g studeného másla nakrájeného na malé kousíčky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky cukru
  • asi 2 lžíce ledové vody
  • 1 kg oloupaných, na dílky nakrájených jablek
  • 3/4 hrnku cukru
  • 6 lžic másla

Těsto připravíme v robotu: prosátou mouku se solí a cukrem zpracujeme s máslem na drobenku a pak pomalu přidáváme ledovou vodu do momentu, kdy se těsto spojí. Kouli těsta zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těsto rozválíme na kruh.

Nejlépe těžkou pečící pánev rozehřejeme, přidáme cukr a máslo, do vznikajícího karamelu rozložíme na dílky nakrájená jablka a dáme je péct, až jsou zlatavá. Pak je po chvíli přiklopíme těstem a dozlatova je upečeme. Necháme asi 20 minut zchladnout, pak opatrně na plochou mísu koláč překlopíme, pokapeme vypečenou šťávou a porcujeme. Podáváme např. ozdobené kysanou smetanou, s ušlehanou šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Nektarinkový koláč

  • asi 7 nektarinek
  • půl hrnku cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 1 vanilkový cukr
  • těsto dle výše uvedeného rozpisu

Nektarinky omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Ve formě nebo na pánvi smícháme cukr s vodou a citronovou šťávou a vaříme, až je směs zlatavá. Sejmeme je z ohně a přidáme máslo a vanilkový cukr. Na to rozložíme čtvrtky nektarinek a vrátíme na oheň a vaříme asi 10 minut, až šťáva bublá.

Odstavíme a po chvíli překryjeme těstem, u krajů formy těsto přitiskneme. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, pak opatrně překlopíme na mísu a podáváme.

Banánový koláč

  • 6 lžic másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 5 banánů
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • těsto dle výše uvedeného rozpisu

Máslo rozehřejeme v pánvi nebo koláčové formě, přidáme cukr, skořici a sůl a mícháme asi 3 minuty. Přidáme na polovinu pokrájené banány, opékáme je 3 minuty, pak přidáme rum a minutu povaříme a odstavíme. Po chvíli překryjeme kruhem vychlazeného těsta, u krajů přitiskneme a dáme do předehřáté trouby na 200 °C a upečeme dozlatova asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli chladnout, pak opatrně překlopíme na mísu a podáváme teplý nebo vlažný se smetanou.

—————

Perníkové řezy

  • 250 g mouky
  • 100 g medu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • půl sáčku kypřícího prášku do perníku
  • lžička skořice s mletým hřebíčkem, badyánem a novým kořením
  • najemno nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • tuk na plech

Mouku s kypřicím práškem a kořením prosejeme na vál, přidáme citrónovou kůru, tekutý med, prosátý cukr a vejce a zpracujeme těsto. 

Necháme je v chladu odležet do druhého dne. Z poloviny těsta rozválíme plát a přendáme jej na tukem potřený plech. Povidla promícháme s nakrájeným ovocem, dochutíme rumem a medem. Naplní potřeme plát těsta a druhým plátem rozváleným z druhé poloviny těsta náplň pokryjeme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme. Ještě teplé krájíme na obdélníčky, po vychladnutí uložíme v chladu a necháme odležet

—————

Pomerančový koláč

Pomerančový koláč

Doba přípravy: asi 60 minut

1 kousek asi 1 780 kJ/ 425 kcal

8 kousků

Křehké těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • sůl
  • 2 - 3 lžíce studené vody
  • mouka na vál
  • tuk a mouka na formu

1.vrstva:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g kysané smetany
  • 150 ml pomerančového džusu
  • 1 sáček plátkové želatiny
  • 100 g cukru

2.vrstva:

  • 2 pomeranče
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 1 sáček želatiny
  • 50 g cukru

Připravíme těsto. Mouku, máslo a špetku soli hněteme tak dlouho, dokud se nevytvoří drobenka. Přidáme vodu a dál hněteme, až vznikne těsto, které zabalíme do utěrky a necháme asi 30 minut v ledničce.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu do kruhové placky. Přesuneme ji do vysypané formy a těsto upravíme prsty tak, aby bylo rovnoměrně po celé formě i na okrajích. Propícháme je vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára. Povrch těsta vyložíme alobalem a zatížíme fazolemi nebo hrachem, aby se během pečení nezvedalo. Pečeme 15 minut při 190 °C. Potom vyndáme zátěž a dopečeme dozlatova. Vzniklý korpus necháme vychladnout.

Želatinu rozpustíme asi ve 150 ml teplého pomerančového džusu. Necháme zchladnout. Rozmícháme tvaroh s kysanou smetanou a cukrem, vmícháme do želatiny. Náplň nalijeme do korpusu.

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kolečka, která položíme na náplň. Necháme zatuhnout v ledničce. Rozpustíme zbytek želatiny s cukrem a teplým pomerančovým džusem. Necháme mírně zchladnout a naběračkou naléváme přes pomeranče na koláči. Hotový koláč necháme zatuhnout v ledničce a můžeme podávat.

—————