Koláče kynuté

Koláč s angreštem

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 20 g droždí

Na polevu:

  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 4 vejce
  • 50 g polohrubé mouky
  • 125 ml šlehačky

Na náplň:

  • 1 kg angreštu
  • 2 suchary

Mouku nasypte do mísy spolu s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed utvořte důlek a v něm rozmíchejte droždí s trochou mléka a nechte asi 30 minut kynout. Suchary rozdrobte, angrešt operte a nechte  okapat. Na polevu smíchejte máslo s cukrem a vejci. Přidejte  mouku, sůl a šlehačku.

Kvásek zpracujte s moukou, zbytkem mléka a vejcem. Těsto rozválejte na vymazaný plech a nechte ještě 10 minut kynout. Po kynutí nasypte na koláč drť ze sucharů a angrešt. Vše zalijte polevou a pečte v dolní části trouby asi 45 minut při 200 °C. 

—————

Kynuté řezy se smetanou a hroznovým vínem

20 kousků

Těsto:

  • 300 g prosáté hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • tuk na pekáček

Náplň:

  • 400 ml zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce solamylu
  • 3 vejce
  • 300 g modrého a bílého hroznového vína

Ze 2 lžic mouky, droždí, lžičky cukru a části mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Pak zapracujeme zbylé ingredience a necháme asi 40 minut kynout.

Zakysanou smetanu smícháme s cukry, kůrou, solamylem a žloutky. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme do vymaštěného pekáčku s vyšším okrajem. Na těsto rozetřeme náplň, poklademe vínem a necháme v teple ještě asi 15 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.

—————

Kynutý koláč s borůvkami

 

 

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 170 g cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1/2 l mléka
  • špetka soli
  • borůvky
  • drobenka

 

Z droždí, lžičky cukru a lžičky mouky připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme dobře vykynout, pak ho rozprostřeme na vymaštěný pečící papír, posypeme borůvkami a drobenkou a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dorůžova.

—————

Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou

 

Doba přípravy: 80 minut

1 kousek asi 133 kcal/ 559 kJ

20 kousků 

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na plech

Náplň: 

  • 400 g meruněk

Drobenka:

  • 20 g másla
  • 20 g krupicového cukru
  • 20 g hrubé mouky

 

Mouku prosijeme do mísy a do středu rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, vejce, změklé máslo a špetku soli. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto důkladně rozválíme na plát silný asi 1 cm a přendáme na vymazaný ahrubou moukou vysypaný plech. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Nakrájíme je na větší kousky a rozložíme na těsto.

Povrch koláče posypeme drobenkou, kterou si předem připravíme promícháním dostatečně změklého másla s cukrem a hrubou moukou.

Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C přibližně 30 minut. Po upečení necháme koláč dokonale vychladnout. Teprve potom ho můžeme rozkrájet na kousky.

—————

Pizza s broskvemi

 

Doba přípravy: 30 minut (bez doby kynutí)

1 porce asi 196 kcal/ 824 kJ

2 pizzy/ 12 kousků

Těsto:

  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1 vejce

Dohotovení: 

  • 4 broskve
  • 100 g třešní
  • 50 g meruňkové marmelády
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 50 g oříšků

 

Mléko mírně zahřejeme. Máslo rozpustíme. Mouku prosijeme do mísy a dobře promícháme s droždím. Přilijeme vlažné mléko a máslo, přidáme vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Broskve a třešně omyjeme, zbavíme pecek a necháme okapat. Broskve nakrájíme na malé kousky. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a z každé uděláme bochánek, který na plechu rozválíme na tenký kulatý plát. Pizzy potřeme marmeládou, rozložíme na ně připravené ovoce a necháme asi 10 minut odpočinout.

Mandle i oříšky nasekáme nahrubo a ovocné pizzy jimi posypeme. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.

—————

Valašské frgále

 

4 koláče

  • 2,5 dl mléka
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 75 g cukru krupice
  • citronová kůra
  • 500 g hladké mouky
  • půl kostky droždí
  • drobenka
  • vejce na potření
  • přepuštěná kostka másla s rumem
  • mléko na potření

Náplň:  (naleznete v základních receptech)

  • hrušková
  • maková
  • povidlová
  • tvarohová
  • ořechová
  • borůvková

Na teple necháme vzejít kvásek a přidáváme ostatní suroviny kromě oleje. Ten přiléváme až na konec. Těsto necháme 15 minut kynout, promícháme a dáme znovu kynout. Vše 3 x opakujeme. Pak těsto rozdělíme na 4 části, rozválíme do kruhu (o průměru asi 30 cm) a necháme 20 minut kynout. Okraje pomašlujeme ušlehaným vejcem, koláče potřeme náplní, posypeme drobenkou a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C. Hned po vytažení okraje potřeme mlékem (těsto zkřehne) a střed mazáním z přepuštěného másla s rumem (nešetříme).

—————