Koláče listové
Banánová bomba ******
- 1 listové těsto
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 3 lžíce cukru do pudinku
- 2 lžíce cukru do posypky
- 100 g nastrouhaných ořechů (lískové, vlašské)
- 3 lžíce strouhanky
- 5 banánů
Listové těsto pečlivě vyválíme. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a následně listovým těstem. Na dno naskládáme podélně rozpůlené banány tak, aby se zaplnilo. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a zalijeme jím banány. Vše posypeme směsí z mletých ořechů, cukru a strouhanky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 až 40 minut. Hotový koláč necháme úplně vychladnout v lednici, aby se dal dobře krájet.
—————
Francouzský hruškový koláč
50 dkg oloupaných a pokrájených hrušek lehce povaříme v oslazené vodě. Dortovou formu vyložíme rozváleným listovým těstem, které musí přesahovat okraje formy tak, aby se dala po naplnění zakrýt. Na těsto naklademe převařené hrušky a ty zalijeme krémem. (Mírně svaříme 15 dkg cukru, 5 dkg hladké mouky, 10 dkg smetany nebo tatry, 1 dcl mléka, 2 žloutky). Překlopíme těstem a pečeme 30 minut na 170 °C dozlatova. Podáváme ještě teplé, se šlehačkou.
—————
Ořechové řezy se žloutkovým krémem
18 kousků
Doba přípravy: 70 minut bez doby odležení
1 kousek asi 355 kcal/ 1490 kJ
- 800 g listového těsta
- mouka na vál
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 40 g polohrubé mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 60 g mletých oříšků
- 500 ml mléka
- 70 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g másla
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na velikost dvou plátů a upečeme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme s cukrem do pěny, přidáme prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy. Bílky vedle vyšleháme na pevný sníh. Obě hmoty pak lehce spojíme, rozetřeme na velikost jednoho plátu a upečeme.
Mléko rozmícháme s hladkou moukou, cukrem a vanilkovým cukrem. Uvaříme hustou kaši, necháme ji vychladnout a pak do ní po částech zašleháme změklé máslo. Polovinu náplně natřeme na plát listového těsta. Pak položíme piškotové těsto a potřeme zbylým krémem. Zakryjeme druhým plátem listového těsta a zatížíme. Necháme odležet, nakrájíme a pocukrujeme.
—————
Tvarohový koláč se sněhovou peřinou
- 2 tvarohy
- 5 vajec
- 200 g cukru moučky
- 2 vanilkové pudinky
- 50 mle oleje
- 500 ml mléka
- 1 balení listového těsta
- 2 lžíce cukru krystal
Rozválíme povolené listové těsto a přeneseme na plech (necháme vyšší okraje).
Z pěti bílkú a 2 lžic krystalu vytvoříme tuhý sníh.
Smícháme všechny zbylé suroviny, nalijeme na listové těsto a pečeme na 180°C asi 35 minut.
Plech vytáhneme z trouby, potřeme sněhem a dopékáme ještě asi 10-12 min.
—————