Pečeme na Vánoce a Velikonoce

Boží milosti

 

30 kousků 

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení

 

Na vál prosijeme hladkou mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo, žloutky, rum a mléko. Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a na 30 minut uložíme do chladna.

Proleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na obdélník asi 2 mm silný a rádélkem ho rozdělíme na čtverečky. Každý kousek uprostřed dvakrát nařízneme.

Kousky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Hotové je pokládáme na ubrousek. Nakonec pocukrujeme.

—————

Cukroví ptáčci

 

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 4 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g mléka
  • špetka soli

 

Připravíme kynuté těsto, které pak rozdělíme na 20 cm pramínky. Na každém uvážeme uzlík, na delší straně stočíme hlavičku s očičky z rozinek nebo hřebíčku a protáhneme zobáček. Krátkou stranu promáčkneme vidličkou a vytvoříme ocásek. Figurky potřeme vejcem a pečeme asi 20 minut při 170 °C.

—————

Jidáše

 

  • 500 g hladké mouky
  • 0,25 l mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce medu
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • žloutek na potření
  • mák a moučkový cukr na posypání
  • mouka na vál
  • tuk nebo pečící papír na plech

Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme med, vejce, olej, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Na vále rozdělíme těsto na dílky, každý rozválíme do válečku, stočíme do tvaru srdíčka a přeložíme na plech. Necháme ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Hotové jidáše pocukrujeme. Podáváme s medem nebo medovým máslem.

—————

Medové jidášky

 

 

 

 

  • neplný hrnek mléka
  •  40 g droždí

     

  • 2 lžíce cuku
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g tekutého medu
  • špetka soli
  • vejce na potření

     

     

     

  • med na pomazání

     

     

    Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme, až se těsto nechytá mísy ani vařečky a necháme kynout. Vykynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a vykrajujeme kolečka. Klademe je na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, špejlí nebo vidličkou několikrát propíchneme. Necháme ještě na plechu asi 20 minut kynout a upečeme v předehřáté troubě. Před podáváním mažeme medem.

     

  •  

    —————

    Mikulášská punčocha

     

    Doba přípravy: 75 minut

    1 porce asi 2 340 kJ/ 590 kcal

    8 porcí

    • 500 g listovéhoo těsta
    • 1 kg jablek
    • 200 g vlašských ořechů
    • 50 g rozinek
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 skořicový cukr
    • 60 g krystalového cukru
    • 50 g strouhanky
    • 1 vejce
    • 100 g různého (kandovaného) ovoce
    • moučkový cukr na posypání

    Čistá jalbka oloupeme a vykrojíme jádřince. Rozválíme listové těsto na obdélníkovou placku a po celé délce nasypeme prosátou strouhanku. Jablka nakrájíme nahrubo, posypeme je skořicovým i vanilkovým cukrem a dosladíme cukrem krystal podle kyselosti jablek a vlastní chuti. Přidáme omyté rozinky a oloupané, nahrubo rozsekané ořechy. Vše dobře promísíme a stejnoměrně dáme na vrstvu strouhanky.

    Část těsta si odkrojíme na ozdoby. Jablkovou směs zabalíme do těsta jak běžný závin. Jeden konec závinu ohneme do pravého úhlu jako spodní část punčochy. Horní část trochu rozšíříme, aby celek budil dojem mikulášské dárkové punčochy.

    Ze zbylého těsta na ni vykrájíme různé proužky a ozdoby, které přilepíme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220-240 °C asi 40 minut dozlatova. Těsně před dokončením zapícháme do punčochy větší kousky různobarevného kandovaného ovoce. Po upečení a vychladnutí nakrájíme moučník na porce jako závin a můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem.

    —————

    Motýlci z kynutého těsta

     

    2 kousky 

    • 250 g hladké mouky
    • 120 ml mléka
    • 60 g rozpuštěného másla
    • 50 g krupicového cukru
    • 20 g droždí
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 rozšlehané žloutky
    • 1 vejce na potření
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
    • špetka soli
    • pečící papír na plech

     

    Droždí rozdrobíme do misky a utřeme je s lžící krupicového cukru. Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

    Do prosáté mouky vmícháme cukry, sůl, muškátový oříšek, kůru, žloutky a kvásek. Přilijeme mléko a máslo. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut kynout. Potom je zlehka propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut.

    Těsto rozpůlíme (z poloviny upleteme jednoho motýla). Každou polovinu nakrájíme na 5 dílů. 4 díly rozválíme na prameny dlouhé asi 50 cm. Každý pramen rozkrojíme na 3 díly z kterých upleteme copánky. Z každého copánku vytvoříme jednu část křídla. Spletené copánky dáváme do tvaru přímo na plech.

    Z 5.dílu těsta odkrojíme na hlavu a tykadla. Zbytek rozválíme  na 3 díly, upleteme tělíčko, které položíme do středu. K němu přitlačíme hlavu a tykadla. Necháme 15 minut kynout, pak potřeme vejcem a při 200 °C pečeme 20 minut.

    —————

    Perníkové figurky

    30 kousků 

    • 500 g hladké mouky
    • 200 g moučkového cukru
    • 50 g tuku
    • 1 lžíce jedlé sody
    • 1 lžíce kakaa
    • 1 lžíce perníkového koření
    • 3 lžíce medu
    • 1 lžíce rumu
    • 3 vejce
    • 2 bílky na potření

     Bílková poleva: 

    • 1 bílek
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 lžíce citronové šťávy

     

    Z mouky, sody, cukru, kakaa, koření, změklého tuku, medu, rumu a vajec vypracujeme tuhé těsto a na 2 dny ho uložíme do chladna proležet.

    Proleželé těsto rozválíme a formičkami z něj vykrájíme různé figurky. V troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při  180 °C je pečeme asi 20 minut.

    Z bílku, cukru a šťávy vymícháme polevu. Upečené mírně zchladlé perníčky potřeme rozšlehanými bílky. Když vychladnou úplně, dozdobíme je polevou.

    —————

    Piškotové kraslice

     

    12 kousků

    • 4 vejce
    • 120 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžíce horké vody
    • 1 lžíce kakaa

     Dohotovení: 

    • 100 g bílé čokoládové polevy
    • 100 g tmavé čokoládové polevy

     

    Žloutky vyšleháme s horkou vodou a polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme tuhý sníh.

    Obě hmoty propojíme. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě při 180 °C pečeme asi 12 minut.

    Z vychladlého korpusu vykrájíme formičkou vajíčka. Polovinu namočíme do světlé a polovinu do tmavé polevy. Po zatuhnutí dozdobíme polevou opačné barvy.

    —————

    Pletýnky - miminka

     

     

    • 250 g polohrubé mouky
    • 50 g cukru
    • 3 lžíce rozpuštěného másla
    • 25 g droždí
    • 2 žloutky
    • mléko dle potřeby (asi 1 dl)
    • špetka soli
    • špetka citronové kůry
    • mouka na vál
    • vejce na potření
    • uvařená obarvená vejce

     

    Droždí smícháme se lžící cukru a trochou vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, žloutky, vlažné rozpuštěné máslo, citronovou kůru, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Zpracujeme tužší těsto a necháme ho přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na kousky, rozválíme z nich prameny a vždy tři splétáme jako housku. Na konci do jednoho ohybu vtlačíme uvařené obarvené vejce jako hlavičku a obtočíme ji dalším pramenem těsta. Okraje tohoto pramenu nastříháme, přeložíme na pomaštěný plech nebo pečící papír a necháme ještě 10 až 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě, kterou jsme vyhřáli na 190 až 200 °C, upečeme dozlatova.

     

    Tip: místo obarvených vajec můžeme dát koule ze zmačkaného alobalu, po upečení je nahradíme vejcem. Povrch vajec potřeme olejem, aby se krásně leskla. Pokud pletýnky - miminka po upečení potřeme máslem, báječně pak voní.

    —————

    Plněný kynutý cop

     

    2 kusy, 16 porcí

    Těsto: 

    • 50 g moučkového cukru
    • 500 g hladké mouky
    • asi 200 ml mléka
    • špetka soli
    • 35 g droždí
    • 1 lžička citronové kůry
    • 4 vejce
    • 150 g rozpuštěného másla
    • 1 vejce na potření

     Náplň: 

    • 200 g nakrájeného kandovaného ovoce
    • 250 g meruňkové zavařeniny
    • 4 lžíce rumu
    • šťáva z 1 citronu

     

    Z droždí, lžičky cukru, trochy mouky a několika lžic vlažného mléka umícháme hustší kašičku.

    Ze zbylé mouky, cukru, soli, citronové kůry, vzešlého kvásku, vajec, másla a mléka vypracujeme těsto. Necháme je kynout.

    Kandované ovoce promícháme se zavařeninou, rumem a citronovou šťávou. Z těsta vyválíme obdélník. Potřeme ho náplní, svineme, rozřežeme na 6 pramenů a upleteme z nich 2 copy, které na plechu necháme kynout. Po 30 minutách je potřeme vajíčkem a v troubě při 180 °C pečeme asi 40 minut.

    —————