Šátečky

Borůvkové pirohy

 

Doba přípravy: 50 - 60 minut

1 kousek 950 kJ/ 225 kcal

12 pirohů

  • 300 g hrubé mouky
  • 140 g hery
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka cukru
  • 300 - 400 g borůvek
  • 2 lžíce cukru pískového
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • mouka na vál
  • olej na plech
  • moučkový cukr na posypání
  • lístky meduňky na ozdobu

Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí vložíme do hrnku, přidáme kostku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vykynout.

Z mouky, tuku, vejce, žloutku, špetky soli a vykynutého kvásku zaděláme těsto. Rozválíme ho na pomoučeném vále na plát asi půl cm silný a nakrájíme na stejné čtverečky.

Z borůvek odstraníme nečistoty, v cedníku je propláchneme a necháme okapat. V míse smícháme pískový cukr s hrubou moukou a v této směsi obalíme borůvky. Čtverečky těsta plníme obalenými borůvkami. Přehneme rohy a dobře je přitlačíme. Dáme je na vymazaný plech a upečeme v rozehřáté troubě při 180 °C dozlatova.

Upečené, ještě teplé pirohy, posypeme moučkovým cukrem.

—————

Bramborové šátečky s marmeládou

 

Doba přípravy: 50 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 106 kcal/447 kJ

30 kousků

Těsto: 

  • 300 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 200 g brambor vařených ve slupce
  • 400 g hrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • vejce na potření

Náplň:

  • 150 g marmelády
  • 50 g nastrouhaných dětských piškotů

 

Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, ketrý necháme na teplém místě nakynout. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno či prolisujeme.

Mouku prosijeme se špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme brambory, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé vlažné mléko, vejce, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo.

Vše zpracujeme na hladké tužší těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 40 minut. Pak ho rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi jeden cm a rozkrájíme na čtverce velké 10 x 10 cm.

Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a do středu každého čtverce navršíme lžíci marmelády, kterou předtím smícháme s nastrouhanými dětskými piškoty. Cíp přehneme a okraje dobře spojíme do trojúhelníkového šátečku.

Šátečky rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku, necháme vychladnout a pocukrujeme.

—————

Jablkové taštičky s ořechy a marmeládou

 

12 kousků

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 320 kcal/ 1 341 kJ

  • 6 jablek
  • 600 g listového těsta
  • 250 g rybízové marmelády
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g ořechů
  • 1 vejce na potření
  • mouka na vál

 

Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát. Ten rozkrájíme na 24 obdélníků. Rybízovou marmeládu rozmícháme se skořicovým cukrem a rumem. Polovinu obdélníků potřeme ochucenou marmeládou a posypeme ořechy. Na ně rozložíme plátky jablek a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.

Do zbylých obdélníků prokrájíme speciálním válečkem mřížky (pokud nemáme váleček použijeme na prokrojení nůž). Mřížky roztáhneme, položíme na jablka a okraje dobře přitiskneme. Taštičky položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme je při teplotě 200 °C asi 25 minut.

—————

Listové bedýnky s meruňkami

 

12 kousků

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek

Dohotovení:

  • 200 g meruněk zbavených pecek a nakrájených na plátky
  • 1 sáček dortového želé

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém. Za stálého míchání ho necháme mírně zchladnout.Těsto rozválíme a rozkrájíme na obdélníky. Polovinu z nich rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a okraje potřeme vejcem. Do zbylých vykrojíme okénko a položíme na obdélníky na plechu. Potřeme vejcem. Dovnitř rozdělíme pudinkovou náplň. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.

Meruňky naskládáme do vychladlých bedýnek a potřeme je želé, připraveným dle návodu. Necháme ztuhnout.

 

—————

Listové šátečky s krémem

 

18 kousků

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 241 kcal/ 1 011 kJ

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 200 g rostlinného másla (rama, perla)
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 120 g jahodové marmelády
  • moučkový cukr na posypání

 

Listové těsto rozválíme na plát, který rádýlkem nakrájíme na čtverce asi 7 x 7 cm. Vejce rozšleháme a rohy těsta jím potřeme. Čtverce diagonálně přehneme přes trubičky na kremrole a konce dobře spojíme. Šátečky potřeme zbylým vejcem.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 200 °C asi 7 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme dozlatova. Šátečky opatrně stáhneme z trubiček a necháme vychladnout.

Tuk dáme do misky, necháme změknout a utřeme do hladkého krému. Smetanu vyšleháme dotuha a společně s jahodovou marmeládou ji zašleháme do krému.

Cukrářský sáček naplníme krémem, ten  nastříkáme do šátečků a necháme je chladu ztuhnout. Pocukrujeme a hned  podáváme.

—————

Meruňkové taštičky

 

6 porcí

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 plechovka meruňkového kompotu
  • 1 bílek
  • meruňková marmeláda
  • moučkový cukr na posypání

 

Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Okraje potřeme bílkem. Kolečka pomažeme marmeládou, do středu dáme 1 - 2 kompotované meruňky, kolečka přehneme a okraje pevně přimáčkneme. Plech vyložíme pečícím papírem, taštičky na něj rozložíme, plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

—————

Ořechové trojhránky

 

Doba přípravy: 40 minut

1 kousek asi 196 kcal/ 821 kJ

18 kousků

Těsto: 

  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na  podsypání
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Náplň: 

  • 50 g rozinek
  • 20 ml rumu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g kulatých piškotů

 

Rozinky namočíme asi na dvě hodiny do rumu. Ořechy nastrouháme najemno a svaříme s mlékem a cukrem. Necháme vychladnout, pak přidáme rozinky  s rumem a rozdrcené piškoty.

Těsto rozválíme na vále na obdélník velký 60 x 30 cm. Rozkrájíme ho rádýlkem na čtverce 10 x 10 cm. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a do středu dáme ořechovou náplň.

Čtverec v polovině přeložíme a okraje k sobě přitiskneme. Trojhránky přendáme na  plech, povrch potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přemístíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

—————

Povidláky

 

16 kousků 

  • 30 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • pečící papír na plech

Povidlová  náplň: 

  • 200 g povidel
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • špetka skořice

Drobenka: 

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla

 

Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek.

Ze zbylé mouky, cukru, vanilkového cukru, soli, vajec, másla, vzešlého kvásku, kůry a muškátového oříšku vypracujeme těsto.

Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverce asi 8 x 8 cm velké. Doprostřed každého naneseme povidlovou náplň. Rohy přehneme a uprostřed stiskneme a spojíme. Na plechu necháme 15 minut kynout. Poté je potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou a při 180 °C pečeme asi 20 minut.

—————

Šátečky s dvojí náplní

 

16 kousků

Těsto: 

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

 Tvarohová náplň:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 40 g rozinek

Maková náplň: 

  • 150 ml mléka
  • 200 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 g mletého máku
  • 20 g mletých mandlí
  • rum na dochucení

 

Do kastrůlku vlijeme mléko. Přidáme máslo s cukrem a přivedeme k varu. Vsypeme mák a 2 minuty ho povaříme. Odstavíme,  po vychladnutí vmícháme mandle a rum.

Těsto rozválíme na plát o velikosti 40 x 40 cm a rozdělíme na čtverce 10 x 10 cm velké. Okraje čtverců potřeme vajíčkem. Doprostřed každého naneseme po lžíci tvarohové a makové náplně. Okraje přehneme.

Šátečky potřeme vajíčkem a pečeme při 200 °C asi 30 minut. Upečené je necháme vychladnout na kovové mřížce.

—————

Šátečky s kokosovou náplní

 

Doba přípravy: 50 minut + doba kynutí

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 150 ml mléka
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 100 g másla nebo margarínu
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl

Náplň:

  • 150 ml vody
  • 40 g sušeného mléka
  • 100 g kokosu
  • 40 g krupicového cukru
  • 300 g třešní

Nasypte do mísy mouku, udělejte důlek, přisypte droždí, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte droždí nabobtnat. Tuk utřete s cukrem a tvarohem a společně  s vejci, vanilkovým cukrem, zbylým mlékem a špetkou soli přidejte k mouce s droždím.Vypracujte vláčné tužší těsto a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Na náplň smíchejte vodu se sušeným mlékem a cukrem a přiveďte k varu. Pak přidejte kokos, minutu povařte a nechte vychladnout.

Těsto po nakynutí rozválejte na plát silný asi 4 mm a rozkrájejte na čtverce 6x6 cm. Do středu dejte lžící kokosové náplně, vypeckované třešně a rohy stiskněte k sobě směrem do středu. Nechte ještě na plechu 15 minut kynout. Pak šátečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

—————