Srnčí hřbety, chlebíčky a tunely

Arašídový hřbet

 

14 kousků 

Těsto: 

  • 4 vejce
  • 250 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hořké čokolády
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g solamylu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Oříšky v karamelu: 

  • 180 g krupicového cukru
  • 150 g arašídů (nepražených, nesolených)

 Dohotovení:

  • 150 g rozehřáté čokoládové polevy

Cukr necháme zkaramelizovat v kastrůlku se silným dnem. Přidáme arašídy a nalijeme na plech vymazaný olejem. Necháme vychladnout, nadrtíme.

Vejce rozklepneme. Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme 2/3 arašídů v karamelu a kousky  čokolády. Bílky vyšleháme a sníh s moukou prosátou se solamylem a kypřícím práškem vmícháváme do pěny.

Těsto pečeme ve formě při 170 °C asi 40 minut. Upečený a vychladlý hřbet přelijeme polevou. Dozdobíme arašídy.

—————

Cuketový chlebíček s čokoládou

 

16 kousků

  • 100 g hořké čokolády nasekané nadrobno
  • 200 g oloupané cukety nastrouhané nahrubo
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • 50 g sekaných lískových oříšků

 

Mouku spolu s kakaem a práškem do pečiva prosijeme do mísy. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, čokoládu, cuketu, vejce a olej. Vše dobře promícháme.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Navrchu těsto posypeme sekanými oříšky.

Formu vložíme do vyhřáté trouby. Chlebíček při 160 °C pečeme asi 50 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku.

—————

Kakaovo-kokosový hřbet s broskvemi

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 234 kcal/ 981 kJ

16 kousků 

  • 2 vejce
  • 80 g hery
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 30 g mletého kokosu
  • 200 ml mléka
  • 4 broskve
  • 150 g mléčné čokoládové polevy
  • 2 lžíce kokosových lupínků

 

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s částí cukru na pevný sníh. Změklou heru nakrájíme na kousky a vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vanilkový cukr a žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem.

Do žloutkové pěny nejprve zapracujeme strouhaný kokos a pak po částech střídavě vmícháváme bílkový sníh, moučnou směs s tmavým kakaem a mléko. Připravíme si broskve: omyjeme je a vypeckujeme. Tři broskve nakrájíme na malé kousky, zbylou na plátky.

Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno rozetřeme polovinu kakaového těsta, na ně rozdělíme polovinu broskví nakrájených na kousky a pak tento postup ještě jednou zopakujeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.

Necháme krátce zchladnout ve formě, opatrně vyklopíme a odtrhneme pečící papír. Čokoládovou polevu rozehřejeme na vodní lázni a polijeme jí vychladlý chlebíček. Posypeme kokosovými lupínky, ozdobíme zbylou broskví nakrájenou na plátky a necháme ztuhnout.

—————

Kočičí oči s malinami

 

  • 100 g másla
  • 150 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 5 lžic mléka
  • kakao
  • piškoty
  • malinový džem
  • 200 g malin
  • rum
  • tuk na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy

 

Máslo utřeme s pískovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, žloutek a vyšleháme. Po zhoustnutí přidáváme střídavě mléko a moukuk promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a část těsta vlijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Na povrch naskládáme piškoty spojené malinovým džemem, vždy 2 piškoty na sebe. Pokapeme rumem a posypeme malinami. Zalijeme zbytkem těsta a pečeme v předehřáté troubě zvolna asi 30 minut.

—————

Makovec

Makovec

12 kousků

  • 180 g prosáté hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g mletého máku
  • 2 vejce
  • 100 g změklé hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 50 g rozehřáté bílé čokoládové polevy
  • tuk a hrubá mouka na formu

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s herou a polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme za postupného přidávání zbylého cukru dotuha.

Do žloutkové pěny vlijeme mléka, zapracujeme mouku, kypřící prášek, mák a nakonec bílkový sníh. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.

Částečně zchladlý makovec vyklopíme. Po úplném vychladnutí jej přestříkáme polevou a necháme ztuhnout.

—————

Makový tunel

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek zhruba 502 kJ / 120 kcal

20 kousků

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g máku
  • 250 ml mléka
  • 20 g tuku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g cukru
  • moučkový cukr na posypání
  • tuk a hrubá mouka na formu

Polohrubou mouku, rozemletý mák, prášek do pečiva, mléko, vejce, změklý tuk, cukr a vanilkový cukr pečlivě promícháme. Vzniklou hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet, nebo bábovka). Vložíme do trouby předehřáté na   190 °C a pečeme asi 45 minut. Makový hřbet necháme trochu vychladnout, vyklopíme z formy a po úplném vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

—————

Ořechový srnčí hřbet

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 5 velkých lžic vřelé vody
  • 50 g ořechů
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/3 přášku do pečiva
  • špetka soli

Nejdříve smícháme cukr a žloutky. Pak k tomu přidáme zbylé přísady a sníh ze dvou bílků. Těsto vlijeme do třikrát rozpuštěným máslem vymazaného srnčího hřbetu. Pečeme v mírné troubě.

—————

Srnčí hřbet s mrkví a mandlemi

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek 277 kJ/ 209 kcal

16 ks

Těsto:

  • 200 g očištěné mrkve
  • 80 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 100 g mletých oloupaných mandlí
  • 60 g mletého máku
  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • tuk a hrubá mouka na formu

Dohotovení:

  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g mandlí se slupkou

Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a smícháme s mandlemi a mákem. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme s citronovou šťávou na pevný sníh.

Do máslové pěny vmícháme nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva a nakonec bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku.

Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni v kastrůlku a vychladlý moučník s ní polijeme, přičemž ji necháme jen mírně stékat po obou stranách. Ještě než čokoláda ztuhne, ozdobíme moučník oloupanými nasekanými mandlemi. Poté necháme čokoládu v chladničce zcela zatuhnout a hřbet nakrájíme na plátky.

—————

Zázvorový hřbet

 

 

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do perníku
  • 1 necelý hrnek cukru
  • 1 hrnek tekutého medu
  • 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrnek vody
  • tuk a strouhanka na formu
  • smetana ke šlehání na ozdobu při podávání

 

Prosátou mouku smícháme se solí a kypřícím práškem do pečiva. Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme nastrouhaný zázvor, med a skořici, sodu rozpuštěnou v hrnku vařící vody a vše promícháme. Nakonec vmícháme vejce a těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dosucha dozlatova. Hotový hřbet vyklopíme. Při podávání zdobíme ušlehanou smetanou.

—————