Záviny

Povidlovník

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 1 106 kJ/ 264 kcal

16 kousků

Těsto: 

  • 1  lžička krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 100 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 125 ml oleje
  • sůl
  • olivový olej na potření

Náplň: 

  • 250 g švestkových povidel
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 bílek na potření
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů

 

Ze lžičky cukru, droždí a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Polohrubou mouku prosijeme sítem se špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, celé vejce, olej a vařečkou vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto.

Těsto necháme na teplém místě hodinu odpočinout, pak rozválíme na dlouhý plát, který potřeme olivovým olejem, povidly a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněné těsto stočíme do rolády, opatrně rozválíme na dlouhý pramen a ten zvolna zatočíme dokulaté formy jako šneka.

Zatočeného šneka necháme ve fomě asi 15 minut stát a kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme a nakrájíme na porce.

—————

Pruhovaný závin z pomazánkového másla

 

  • 1 krabička pomazánkového másla (bez příchutě)
  • špetka soli
  • krabička (od pomazánkového másla) polohrubé mouky

Z pomazánkového másla, soli a polohrubé mouky zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva kousky. Každý rozválíme na pomoučeném vále na pruh a naplníme, svineme nebo přeložíme pruhy z obou stran ke středu a přitiskneme. Po upečení bude mít závin hezký stromečkový vzor.

 

—————

Škvarkový závin s rybízem

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby odležení)

1 kousek asi 1 283 kJ/ 306 kcal

16 kousků (2 záviny)

  • 170 g škvarků
  • 320 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 špetka soli

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 skořicový cukr
  • 2 - 3 vejce
  • 70 g strouhanky
  • 500 g rybízu
  • 1 bílek

Škvarky umeleme najemno. Na vál prosijeme sítem mouku, přidáme cukr, rozemleté škvarky, žloutky a sůl. Důkladně propracujeme na tuhé těsto. Necháme ho v chladničce odpočinout, nejlépe do druhého dne.

V míse smícháme tvaroh s moučkovým a skořicovým cukrem a nakonec zapracujeme vejce. Plechy vyložíme pečícím papírem.

Těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme obdélníky. Každý plát těsta posypeme strouhankou, potřeme tvarohovou náplní a posypeme rybízem. Těsto stočíme do závinu - opatrně, je velmi křehké.

Závin potřeme bílkem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně při 170 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení ho necháme vychladnout, a pak nakrájíme na kousky.

—————

Zatočený plněný koláč

Zatočený plněný koláč

Doba přípravy: 120 minut

  • 800 g švestek
  • 40 g krystalového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g solamylu
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 75 g moučkového cukru
  • 60 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • špetka soli
  • 10 g citronové kůry
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 30 g medu
  • 50 g nasekaných lískových jader

Vypeckované švestky dáme na pánev, přidáme vanilkový i krystalový cukr a podusíme asi 5 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody, přidáme ho ke švestkám, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, mléko, olej, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec tři lžíce mletých ořechů. Důkladně zpracujeme na hladké těsto.

Vychladlé švestky rozmixujeme a promícháme s oříšky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, složíme ho a necháme asi 10 minut v chladu odpočinout. Pak ho znovu rozválíme a postup zopakujeme ještě dvakrát.

Těsto rozválíme na obdélník 50 x 30 cm. Potřeme ho švestkovou náplní a zavineme jako roládu. Roládu stočíme do tvaru šneka a dáme do kulaté formy. Pečeme při 165 °C 40 minut, pak potřeme medem.

—————

Závin s pivem

 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g ztuženého tuku omega
  • 2,5 dl světlého piva
  • špetka soli
  • máslo na potření

Do prosáté mouky nastrouháme tuk, přidáme pivo a sůl a zpracujeme těsto. Na pomoučeném válu nebo na pomoučené utěrce těsto tence vyválíme a naplníme. Upečený horký závin potřeme kouskem másla.

—————

Závin z chlazeného těsta

 

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g tuku omega
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • až 2 dl mléka (přidáváme postupně)
  • náplň dle chuti

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme, nejlépe přes noc, v chladničce. Pak na pomoučeném vále tence rozválíme a naplníme.

—————

Závin z kyselého mléka

 

  • 9 lžic kyselého mléka
  • 1 hera
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření

Heru nastrouháme do prosáté mouky a zpracujeme s kyselým mlékem na hladké těsto. Rozdělíme na 3 až 4 díly, tence rozválíme na pomoučeném válu a naplníme.

—————