Míchané nápoje - alko

Adventní amaretto

  • 0,25 l mléka
  • 0,25 l smetany
  • 0,5 nanukového dortu
  • 100 ml amaretta
  • na špičku nože perníkového koření

Všechny suroviny dobře rozmixujte. Potom nápoj nechte několik hodin vychladit v lednici. Adventní amaretto se výborně hodí na přátelské posezení se známými a rodinou u vánočního cukroví. Podávejte ho ve skleněných pohárech.

—————

Agatha Christie

 

790 kJ 

  • 4 cl vodky
  • 2 cl peppermitového likéru
  • 4 cl grepového džusu
  • 2 cl citronové šťávy

 

Suroviny promícháme s ledem v šejkru. Slijeme do koktejlky a ozdobíme třešní a snítkou máty.

—————

Bellini

  • 1 čerstvá nebo kompotovaná broskev (je možné použít i broskvový džus nebo broskvovou pálenku)
  • Bohemia sekt brut podle potřeby

Broskev omyjeme a oloupeme, kompotovanou necháme okapat. Poté ji nakrájíme na menší kousky. V elektrickém mixéru rozmixujeme broskev na hladkou kaši. Směs nalijeme do  vysoké sklenky bez nožky nebo šampaňského poháru a dolijeme až po okraj Bohemia sektem.

—————

Bloody Mary

 

 

  • 1 dl rajčatové šťávy
  • 0,5 dl vodky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • tabasko
  • worcester
  • mletý pepř
  • alpská sůl

 

Rajčatovou a citronovou šťávu nalijeme spolu s vodkou do vychlazené sklenice. Přidáme několik kapek worcesteru a tabaska, osolíme a opepříme. Na ozdobu můžeme použít pórek či kolečko citronu.

—————

Blue Hawaian

 

 

 

 

  • 3 cl bílého rumu
  • 2 cl Curacao blue
  • 0,15 l ananasového džusu
  • 2 cl kokosového sirupu
  • 3 cl smetany

     

  •  

    —————

    Café Fernet

     

    1 100 kJ 

    • 5 cl kávového likéru
    • 1 cl fernetu
    • 2 cl smetany

    Všechny suroviny nalijeme do šejkru, nejlépe přes kostky ledu, protřepeme a nalijeme do pohárů.

    —————

    Champagne Manhattan

     

    600 kJ 

    • 3 cl whisky
    • 1cl červeného vermutu
    • 1 cl fernetu
    • šampaňské na dolití

    Do míchací sklenice dáme led, zastříkneme fernetem, přidáme vermut a whisky a promícháme. Přes sítko přelijeme do vychlazeného poháru, doplníme šampaňským a ozdobíme třešní.

    —————

    Cool Breeze

    Cool Breeze

    4 porce

    • 1 snítka meduňky
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 lžička medu
    • 1/2 lžičky citronové šťávy
    • 4 lžičky lístků černého čaje
    • 160 ml brandy
    • 80 ml curacaa triple sec
    • šťáva z 1 citronu
    • kompotovaná broskev a koktejlové třešně na odobu

    Meduňku opláchneme a lístky otrháme. Rozdělíme je do formy na ledové kostky a zalijeme vodou. V mrazničce necháme ztuhnout.

    Do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, přidáme cukr, med a citronovou šťávu. Vše vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Sirup necháme vychladnout.

    Do konvice nasypeme lístky čaje, zalijeme je 800 ml vroucí vody a necháme vyluhovat. Poté čaj scedíme a dáme vychladnout.

    Do sklenek rozdělíme připravené ledové kostky. Přelijeme je čajem, brandy, curacaem a citronovou šťávou. Dle chuti osladíme cukrovým sirupem a do nápoje vložíme kousky broskve. Zdobíme třešní.

    —————

    Cosmopolitan

    Doba přípravy: asi 5 minut

    1 sklenice

    • 3 cl vodky
    • 1 cl Triple Sec (např. Cointreau, Grand Marnier, světlé Curacao)
    • 1 cl limetkové šťávy
    • 2 cl brusinkového džusu

    Do šejkru dáme několik kostek ledu, přidáme vodku, triple sec, brusinkový džus a limetkovou šťávu. Všechny suroviny důkladně protřepeme.

    Přelijeme do předchlazených koktejlových sklenic a ozdobíme čerstvými brusinkami.

    —————

    Cranberry Collins

    • 2 cl citronové šťávy
    • 4 cl pomerančové šťávy
    • 2 cl grenadiny
    • 2 cl cachaca (brazilský rum)
    • 10 cl brusinkového džusu

    S kostkami ledu vše protřepeme v šejkru a nalijeme do sklenice na long drink s několika kostkami ledu. Ozdobíme rozpůleným plátkem pomeranče a dvěma koktejlovými třešněmi.

    —————