Míchané nápoje - alko
Adventní amaretto
- 0,25 l mléka
- 0,25 l smetany
- 0,5 nanukového dortu
- 100 ml amaretta
- na špičku nože perníkového koření
Všechny suroviny dobře rozmixujte. Potom nápoj nechte několik hodin vychladit v lednici. Adventní amaretto se výborně hodí na přátelské posezení se známými a rodinou u vánočního cukroví. Podávejte ho ve skleněných pohárech.
—————
Agatha Christie
790 kJ
- 4 cl vodky
- 2 cl peppermitového likéru
- 4 cl grepového džusu
- 2 cl citronové šťávy
Suroviny promícháme s ledem v šejkru. Slijeme do koktejlky a ozdobíme třešní a snítkou máty.
—————
Bellini
- 1 čerstvá nebo kompotovaná broskev (je možné použít i broskvový džus nebo broskvovou pálenku)
- Bohemia sekt brut podle potřeby
Broskev omyjeme a oloupeme, kompotovanou necháme okapat. Poté ji nakrájíme na menší kousky. V elektrickém mixéru rozmixujeme broskev na hladkou kaši. Směs nalijeme do vysoké sklenky bez nožky nebo šampaňského poháru a dolijeme až po okraj Bohemia sektem.
—————
Bloody Mary
- 1 dl rajčatové šťávy
- 0,5 dl vodky
- 1 lžička citronové šťávy
- tabasko
- worcester
- mletý pepř
- alpská sůl
Rajčatovou a citronovou šťávu nalijeme spolu s vodkou do vychlazené sklenice. Přidáme několik kapek worcesteru a tabaska, osolíme a opepříme. Na ozdobu můžeme použít pórek či kolečko citronu.
—————
Blue Hawaian
—————
Café Fernet
1 100 kJ
- 5 cl kávového likéru
- 1 cl fernetu
- 2 cl smetany
Všechny suroviny nalijeme do šejkru, nejlépe přes kostky ledu, protřepeme a nalijeme do pohárů.
—————
Champagne Manhattan
600 kJ
- 3 cl whisky
- 1cl červeného vermutu
- 1 cl fernetu
- šampaňské na dolití
Do míchací sklenice dáme led, zastříkneme fernetem, přidáme vermut a whisky a promícháme. Přes sítko přelijeme do vychlazeného poháru, doplníme šampaňským a ozdobíme třešní.
—————
Cool Breeze
4 porce
- 1 snítka meduňky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 4 lžičky lístků černého čaje
- 160 ml brandy
- 80 ml curacaa triple sec
- šťáva z 1 citronu
- kompotovaná broskev a koktejlové třešně na odobu
Meduňku opláchneme a lístky otrháme. Rozdělíme je do formy na ledové kostky a zalijeme vodou. V mrazničce necháme ztuhnout.
Do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, přidáme cukr, med a citronovou šťávu. Vše vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Sirup necháme vychladnout.
Do konvice nasypeme lístky čaje, zalijeme je 800 ml vroucí vody a necháme vyluhovat. Poté čaj scedíme a dáme vychladnout.
Do sklenek rozdělíme připravené ledové kostky. Přelijeme je čajem, brandy, curacaem a citronovou šťávou. Dle chuti osladíme cukrovým sirupem a do nápoje vložíme kousky broskve. Zdobíme třešní.
—————
Cosmopolitan
Doba přípravy: asi 5 minut
1 sklenice
- 3 cl vodky
- 1 cl Triple Sec (např. Cointreau, Grand Marnier, světlé Curacao)
- 1 cl limetkové šťávy
- 2 cl brusinkového džusu
Do šejkru dáme několik kostek ledu, přidáme vodku, triple sec, brusinkový džus a limetkovou šťávu. Všechny suroviny důkladně protřepeme.
Přelijeme do předchlazených koktejlových sklenic a ozdobíme čerstvými brusinkami.
—————
Cranberry Collins
- 2 cl citronové šťávy
- 4 cl pomerančové šťávy
- 2 cl grenadiny
- 2 cl cachaca (brazilský rum)
- 10 cl brusinkového džusu
S kostkami ledu vše protřepeme v šejkru a nalijeme do sklenice na long drink s několika kostkami ledu. Ozdobíme rozpůleným plátkem pomeranče a dvěma koktejlovými třešněmi.
—————