Teplé nápoje - nealko

Horká čokoláda

4 porce

  • 1/2 sáčku čokoládového pudinkového prášku
  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 200 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 30 g nasekaných lískových oříšků
  • 80 ml smetany ke šlehání

Pudinkový prášek rozmícháme v malém množství studeného mléka. Zbytek mléka zahřejeme, přilijeme pudinkovou směs, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.

Když pudink začne houstnout, odstavíme ho. Vmícháme do něj rozehřátou čokoládu s rozpuštěným máslem a část nasekaných oříšků.

Nápoj rozdělíme do hrnečků, ozdobíme ušlehanou smetanou a zbylými oříšky.

—————

Horká čokoláda podle dávných Aztéků

 

2 porce 

  • 0,5 l vody
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g dobré hořké čokolády
  • 25 g kvalitního kakaa

 

Čokoládu rozpustíme nejlépe v mikrovlnné troubě. Vodu s cukrem přivedeme k varu a odstavíme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu i kakao. Vše dobře rozmícháme metličkou a přivedeme znovu do varu. Nápoj pak asi minutu šleháme ponorným mixérem a ihned podáváme. Pro ještě stylovější způsob lze před šleháním doplnit špetku mletého chilli a obsah jednoho vanilkového lusku.

—————

Horká kořeněná káva

 

Doba přípravy: 10 minut

1 porce asi 652 kJ/ 155 kcal

4 porce

  • 600 ml vody
  • 2 svitky skořice
  • 8 hřebíčků
  • 4 zrnka nového koření
  • 4 plátky pomerančové kůry
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 4 lžíce hrubě mleté kávy
  • 120 ml smetany ke šlehání

Vodu s kořením, cukrem a pomerančovou kůrou dáme vařit. Odstavíme z ohně, vyndáme pomerančovou kůru a koření. Do vody přidáme mletou kávu a znovu dáme na oheň.

Když káva vzkypí, rozlijeme ji do hrnků. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a opatrně ji nastříkáme na kávu.

—————

Kořeněný čaj do pohody i nepohody

 

Příprava: 15 minut                                   

4 porce

  • 7 dl vroucí vody
  • 4 polévkové lžíce cukru krystal
  • 6 celých hřebíčků
  • 1 nalámaná tyčinky skořice
  • 2 čajové sáčky černého čaje
  • 40 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • plátky pomeranče na ozdobu

 

Ve větším hrnci smíchejte vodu, cukr, hřebíček a skořici. Míchejte a přiveďte k plnému varu. Odstavte z plotny a ihned přidejte čajové sáčky. Přikryjte poklicí a vylouhujte čaj 4 minuty. Sceďte a přimíchejte pomerančovou a citronovou šťávu. V případě potřeby přihřejte čaj na mírném plameni, aby byl horký, ale aby se již nevařil. Podávejte v šálcích a přizdobte plátky pomeranče.

—————

Nápoj stoletých

 

  • 30 g sušených bobulí černého bezu
  • 50 g medu
  • 1/2 l vody

Sušené bobule černého bezu dobře propláchneme, rozmačkáme, dáme do 1/2 l studené vody a hodinu vaříme. Necháme odstát a přecedíme. Potom nápoj znovu zahřejeme, dochutíme medem. Podáváme jej horký.

—————