Obalované a plněné řízky
Bůčkové kostky v pivním těstíčku
4 porce
- 400 g libového vepřového bůčku
- drcený kmín
- sůl
Těstíčko:
- 250 ml světlého ležáku
- 100 g hladké mouky
- 50 g olomouckých tvarůžků
- sůl, pepř
- olej
Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3 x 3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet. Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme v dostatečném množství oleje pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.
—————
Chalupnické řízečky
- 600 g vepřové kýty
- 80 g hladké mouky
- 400 g brambor
- 100 g anglické slaniny
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- 50 g česneku
- 200 g oleje na smažení
Z vepřové kýty nakrájíme řízečky, mírně naklepeme, osolíme, obalíme v tence krájené slanině a pomoučíme. Řízečky namáčíme v bramborákovém těstíčku, připraveném z jemně nastrouhaných brambor, které spojíme vejcem a moukou a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Smažíme na oleji, pro lepší tvar můžeme smažit i v lívanečníku. Podáváme bez přílohy s bohatou zeleninovou oblohou.
—————
Chlumecký řízek
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 1 697 kJ/ 405 kcal
4 porce
- 500 g brambor
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 100 g hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 400 g vepřové kýty
- olej na smažení
- zelenina na ozdobení
Brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme z nich přebytečnou vodu, zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek, mouku, osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou. Vše důkladně promícháme.
Maso důkladně opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Po obou stranách je naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpálenou pánev nalijeme olej.
Na rozehřátý olej nalijeme naběračkou bramborákové těsto a vytvarujeme placičku. Pak do těsta lehce zatlačíme plátek masa.
Maso přelijeme další vrstvou těsta a celý řízek pozvolna po obou stranách opečeme. Maso můžeme také lehce posypat hladkou moukou, obalit v těstíčku a opéct. Podáváme obložené čerstvou zeleninou.
—————
Cordon Bleu
4 porce
- 4 velké silné řízky z vepřového nebo telecího masa
- 4 plátky sýra
- 4 plátky vařené šunky
- vejce
- mouka a strouhanka na obalování
- sůl
- citron
- ztužený tuk nebo olej na smažení
Řízky nakrojíme podélně ostrým nožem tak, aby vznikla kapsa, řízek naklepeme a vytvarujeme do patřičné tloušťky. Maso posolíme, plátky sýra obalíme šunkou a vložíme do kapes řízků. Kapsy uzavřeme párátkem a řízky obalíme v trojobalu. Rozpálíme tuk a řízky v něm pomalu, asi 8 minut po každé straně, na mírném plameni osmažíme.
Podáváme s bramborovou kaší, restovanými brambory nebo dušenou zeleninou.
—————
Řízky v sýrovém těstíčku
Doba přípravy: 35 minut
1 porce přibližně 2 865 kJ/ 685 kcal
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 2 vejce
- 1 lžička škrobové moučky
- 50 g hladké mouky
- 0,5 dl mléka
- bazalka
- 50 g tvrdého sýra
- 2 dl oleje na smažení
- 1 kg brambor
- sůl
- petrželová nať
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 0,3 dl bílého vína
Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na menší řízečky. Naklepeme je na slabé plátky a osolíme. Celá vejce našleháme, přidáme mouku smíchanou se škrobem a zředíme mlékem (podle potřeby ho ještě trochu přidáme). Do těstíčka kápneme trochu oleje, aby při smažení nevstřebalo tolik tuku, necháme je krátce odpočinout a mezitím nastrouháme tvrdý sýr.
Olej předehřejeme na 180 °C. Řízky obalíme v připraveném těstíčku, do kterého jsme přidali nastrouhaný sýr. Zvolna je usmažíme po obou stranách dozlatova, vyjmeme je a dáme odkapat na připravený ubrousek.
Brambory oloupeme a vypichovací škrabkou tvarujeme kuličky, nebo vybereme malé, přibližně stejné brambory. Přivedeme do varu osolenou vodu a brambory uvaříme. Doba varu je podle velikosti brambor 10-15 minut. Nasekáme si petrželovou nať a uvařené scezené brambory v ní obalíme.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na části tuku. Přidáme oloupaná nadrobno nasekaná rajčata, která rozdusíme, zalijeme trochou bílého vína a ochutíme 2-3 nakrájenými lístky bazalky. Tuto omáčku krátce povaříme a s petrželkovými brambory ji podáváme k dozlatova usmaženým řízkům.
—————
Řízky ve sněhovém těstíčku
4 porce
- 600 g vepřového masa
- 50 g uzeného sýra
- 100 g strouhanky
- hořčice
- 4 bílky
- 1 lžíce solamylu
- tuk na smažení
- sůl
Maso nakrájíme na 4 až 5 řízků, naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli odležet. Nastrouhaný sýr smícháme se strouhankou a v této směsi řízky obalíme. Z bílků ušleháme řidší sníh a promícháme ho se solamylem. Obalené řízky namáčíme do sněhového těstíčka a osmažíme po obou stranách dorůžova.
—————
Smažené rolky s houbami
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 563 kcal/ 2 359 kJ
4 porce
- 200 g hub (lišek)
- 1 lžíce másla
- sůl
- 600 g vepřové kýty nakrájené na plátky
- 4 plátky anglické slaniny nebo vepřové šunky
- 4 větvičky tymiánu
Na obalení:
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- olej na smažení
Houby důkladně očistíme, opláchneme, necháme je okapat a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a nakrájené houby na něm podusíme. Lehce je osolíme a necháme vychladnout.
Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme na 4 stejně velké plátky. Po obou stranách je zlehka naklepeme a osolíme. Na naklepané maso položíme plátky slaniny a rozdělíme podušené houby. Přidáme snítku tymiánu a plátek masa přehneme.
Okraje masa sklepneme paličkou a spíchneme špejlí. Naplněné řízky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené řízky zvolna smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme nejlépe s vařenými brambory a zeleninou.
—————
Smažené spirály
- 2 velké vepřové řízky
- 4 plátky anglické slaniny
- 400 g paštiky
- hladká mouka
- strouhanka
- vejce
- hořčice
- olej
Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý řízek položíme 2 plátky anglické slaniny a přes celou délku rozetřeme paštiku. Potom řízek stočíme a propícháme párátky ve vzdálenosti asi 3 cm od sebe. Mezi párátky pak rozkrájíme. Vzniklé spirálky obalíme v trojobalu a dozlatova smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
—————
Vepřová kýta s pórkem na jehle
- 600 g vepřové kýty
- 200 g pórku
- sůl
- pepř
- 120 g strouhanky
- 2 vejce
- 60 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- 150 g oleje
- hlávkový salát
- lžíce sojové omáčky
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a necháme asi hodinu odležet. Pórek nakrájíme na malé válečky asi 3 cm silné. Maso a pórek střídavě napichujeme na špejle. Obalíme je ve vejcích rozšlehaných s mlékem a moukou, potom ve strouhance a pozvolna je smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Hlávkový salát nakrájíme na nudličky, rozložíme ho do středu každého talíře a na něj položíme špízy, které ještě pokapeme sojovou omáčkou.
—————
Vídeňské kapsy
Doba přípravy: 45 - 50 minut
1 porce 2 370 kJ/ 565 kcal
4 porce
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
- 1 vejce
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- chilli koření
- mletý pepř
- sůl
Nádivka:
- 4 plátky veky
- 1 vejce
- 200 g vařeného drůbežího masa
- 1 lžíce mléka
- 3 lžíce vařeného hrášku
- špetka muškátového květu
- olej na smažení
- 1 malá oranžová paprika
- zelená petrželka
Vepřové maso omyjeme a osušíme. Paličkou na maso je rozklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme a necháme 10 minut odležet. Pak je naplníme nádivkou, kterou připravíme tak, že do mísy rozdrobíme plátky veky, zakapeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekané drůbeží maso, hrášek, špetku muškátového květu, osolíme a vše důkladně promícháme tak, aby vznikla hustá směs. Tu rozdělíme na 4 porce, které položíme na připravené plátky. Maso přes nádivku překlopíme a okraje k sobě nití velkými stehy sešijeme. Ponecháme delší konec nití, abychom je po usmažení mohli snáze z masa vytáhnout.
V misce rozšleháme vejce, přidáme hladkou mouku, špetku chilli koření, osolíme a připravíme hladké těstíčko, ve kterém maso obalíme. V rozpáleném oleji po obou stranách osmažíme. Tentokrát smažíme pomalu, aby se maso důkladně propeklo. Vytáhneme nitě.
Podáváme s opečenými brambory ozdobené plátky omyté očištěné papriky a opranou zelenou petrželkou.
—————