Obalované či plněné řízky

Hovězí řízky

 

4 porce

 

 

  • 4 roštěnky
  • sůl
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • vývar (hovězí, drůbeží)

 

Roštěnky očistíme, odblaníme a naklepeme z obou stran na prkénku posypaném strouhankou. Co nejvíce strouhanky zaklepeme do masa. Potom roštěnky obalíme v rozšlehaných vejcích a v rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova. Pak řízky podlijeme vývarem a zakryté dusíme doměkka. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo rýže.

—————

Puntíkaté telecí řízky

    

Doba přípravy: 35 minut

4 porce

 

  • 500 g telecího masa
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 50 - 80 g hladké mouky
  • 50 g rozinek
  • sůl
  • olej

 

Rozinky důkladně opláchněte a namočte alespoň na 10 minut do vody. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na 4 řízky. Dobře je  naklepejte a osolte. Z mléka, hladké mouky a vajec připravte těstíčko, přidejte do něj okapané rozinky. Řízky obalte v těstíčku a v rozpáleném oleji je smažte po obou stranách. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

—————

Telecí řízečky v parmazánovém těstíčku

 

4 porce

 

  • 600 g telecí kýty nebo pečeně bez kosti, nakrájené na 8 plátků
  • 100 g zelených fazolek
  • 120 g strouhanky
  • 80 g jemně strouhaného parmazánu
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • citron a bylinky na ozdobu
  • sůl

 

Maso naklepeme, osolíme. Řízky obalíme v mouce, ve vajíčku rozšlehaném se 2 lžícemi vody a nakonec ve strouhance smíchané s parmazánem.

Fazolky očistíme a povaříme v osolené vodě 2 minuty. Scedíme je, necháme okapat na sítku. Poté krátce orestujeme na 2 lžících oleje. Osolíme.

Na pánvi rozehřejeme máslo se zbylým olejem, řízečky osmažíme dozlatova. Podáváme je s fazolkami. Zdobíme kouskem citronu a bylinkami.

—————

Tyrolská roštěná

  • roštěnec
  • strouhaný křen
  • 2 vejce
  • sůl
  • polohrubá mouka
  • olej
  • máslo

 

Roštěnou nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na směsi másla a oleje. V misce si uděláme těstíčko smícháním několika lžic strouhaného křenu, 2 vajec a 1 lžíce polohrubé mouky. Opečené roštěnky obalíme v těstíčku, pokapeme rozehřátým máslem a krátce zapečeme v troubě. Jednotlivé porce posypeme jemně nasekanou petrželkou. Podáváme s opečenými toasty.

—————