Obalované či plněné řízky
Hovězí řízky
4 porce
- 4 roštěnky
- sůl
- strouhanka
- 2 vejce
- olej na smažení
- vývar (hovězí, drůbeží)
Roštěnky očistíme, odblaníme a naklepeme z obou stran na prkénku posypaném strouhankou. Co nejvíce strouhanky zaklepeme do masa. Potom roštěnky obalíme v rozšlehaných vejcích a v rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova. Pak řízky podlijeme vývarem a zakryté dusíme doměkka. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo rýže.
—————
Puntíkaté telecí řízky
Doba přípravy: 35 minut
4 porce
- 500 g telecího masa
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 50 - 80 g hladké mouky
- 50 g rozinek
- sůl
- olej
Rozinky důkladně opláchněte a namočte alespoň na 10 minut do vody. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na 4 řízky. Dobře je naklepejte a osolte. Z mléka, hladké mouky a vajec připravte těstíčko, přidejte do něj okapané rozinky. Řízky obalte v těstíčku a v rozpáleném oleji je smažte po obou stranách. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
—————
Telecí řízečky v parmazánovém těstíčku
4 porce
- 600 g telecí kýty nebo pečeně bez kosti, nakrájené na 8 plátků
- 100 g zelených fazolek
- 120 g strouhanky
- 80 g jemně strouhaného parmazánu
- 80 g másla
- 1 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- citron a bylinky na ozdobu
- sůl
Maso naklepeme, osolíme. Řízky obalíme v mouce, ve vajíčku rozšlehaném se 2 lžícemi vody a nakonec ve strouhance smíchané s parmazánem.
Fazolky očistíme a povaříme v osolené vodě 2 minuty. Scedíme je, necháme okapat na sítku. Poté krátce orestujeme na 2 lžících oleje. Osolíme.
Na pánvi rozehřejeme máslo se zbylým olejem, řízečky osmažíme dozlatova. Podáváme je s fazolkami. Zdobíme kouskem citronu a bylinkami.
—————
Tyrolská roštěná
- roštěnec
- strouhaný křen
- 2 vejce
- sůl
- polohrubá mouka
- olej
- máslo
Roštěnou nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na směsi másla a oleje. V misce si uděláme těstíčko smícháním několika lžic strouhaného křenu, 2 vajec a 1 lžíce polohrubé mouky. Opečené roštěnky obalíme v těstíčku, pokapeme rozehřátým máslem a krátce zapečeme v troubě. Jednotlivé porce posypeme jemně nasekanou petrželkou. Podáváme s opečenými toasty.
—————