Ovoce z grilu
Grilovaný banán
4 porce
- 4 zralé banány
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce čokoládových hoblinek
Banány oloupeme a pokapeme citronovou šťávou. Připravíme si 4 kousky alobalu, potřeme je máslem, banány na ně položíme a pokryjeme vločkami másla, alobal pevně uzavřeme. Banány grilujeme na mírném ohni, během grilování několikrát obrátím. Alobalové balíčky podélně rozřízneme a pootevřeme. Hotové banány posypeme čokoládovými hoblinkami.
—————
Lahodný mix
- hrušky, banány, hroznové víno, pomeranče, mandarinky, broskve
- 3 lžíce rozehřátého rostlinného tuku
- 3 lžíce rumu
- sekané lískové oříšky na posypání
Ovoce nakrájíme na kousky, střídavě napichujeme na jehly, grilujeme a potíráme tukem smíchaným s rumem. Horké posypeme oříšky.
—————
Grilované jahody
4 porce
- 500 g zralých pevných jahod
- 200 g sýru ricotta nebo mascarpone
- 4 lžíce brandy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1/2 limetky
- meduňka
Brandy promícháme s hnědým cukrem a limetovou kůrou. Omyté , osušené a stopek zbavené jahody rozpůlíme. Vložíme do alkoholové směsi, zakryjeme a necháme asi 1 hodinu marinovat. Potom je rozdělíme, bez nálevu, na 4 silné alobalové fólie, důkladně zabalíme a grilujeme nad mírným ohněm asi 17 minut. Jahody musí být prohřáté. Mezitím sýr prošleháme s moučkovým cukrem. Horké jahody přelijeme zbylým nálevem. Na každou porci přidáme ochucený sýr a lístky meduňky.
—————
Grilované švestky s mátou
1 porce 73 kcal/ 306 kJ
4 porce
- 1/3 šálku cukru
- 1/3 šálku nahrubo nasekaných lístků máty
- 8 velkých pevných švestek nebo blum
- 1/4 šálku koňaku
Cukr a mátu rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku na koření na hustou kaši a rozdělíme na polovinu. Omyté ovoce vypeckujeme a rozdělíme na osminky. Rozložíme na alobal a potřeme polovinou cukrové směsi. Okraje alobalu zvedneme a švestky zakapeme koňakem. Dobře zabalíme, aby šťáva nevytékala. Grilujeme do změknutí, tedy přibližně 6 - 8 minut. Hotové švestky rozdělíme na talířky a před podáváním potřeme trochou zbylé cukrové směsi.
—————
Grilované broskve
- broskve - 1 na osobu
- 1/2 šálku balzamikového octa
- 1/4 šálku hnědého cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1/4 lžičky mletého pepře
Broskve rozpůlíme, vyjmeme pecky a přelijeme 2 lžícemi citronové šťávy. Překryjeme potravinovou fólií a necháme odpočívat. V malém kastrůlku smícháme zbylou citronovou šťávu a ostatní suroviny a vaříme, až se obsah zredukuje na polovinu. Rozpálený gril potřeme olejem, broskve na něj položíme řeznou stranou dolů a grilujeme asi 2 minuty. Otočíme a potřeme připravenou omáčkou. Grilujeme další 3 minuty, až jsou broskve měkké.
TIP: místo broskví můžeme použít nektarinky nebo meruňky
—————