Ovocné saláty

Jahodový salát

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce 156 kcal/ 654 kJ

4 porce

 

  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1/2 citronu
  • 1 mango
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl
  • drcený bílý pepř
  • špetka cukru
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 400 g jahod
  • 2 lžíce oleje
  • 1 snítka bazalky
  • 1 salát frisée
  • 50 g polníčku

 

Piniové ořechy opečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi a necháme vychladnout. Na zálivku vymačkáme do misky šťávu z citronu, přidáme ocet, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Přimícháme olej z vlašských ořechů a olej a metličkou vše vyšleháme. Bazalku omyjeme, lístky otrháme a přidáme je do zálivky.

Jahody důkladně omyjeme, větší můžeme klidně přepůlit. Mango pečlivě oloupeme, pecku dokonale odstraníme a dužinu potom nakrájíme na měsíčky. Salát frisée i polníček omyjeme a necháme chvíli okapat.

Do salátových misek rozložíme listy salátu, na ně rozdělíme jahody a mango a vše posypeme piniovými oříšky. Salát pak přelijeme zálivkou a podáváme.

—————

Osvěžující ovocný salát

4 - 6 porcí

Doba přípravy: 10 minut

 

  • 1 velký ananas
  • 200 g čerstvých jahod
  • 200 g čerstvých třešní
  • 1 balení čerstvé máty (asi 20 g)
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • šťáva ze 2 limetek

 

Ananas oloupejte, vyřízněte dřevnatou část a dužinu nakrájejte na kousky. Jahody a třešně umyjte, očistěte a v míse promíchejte s ananasem (třešně můžete nejdříve vypeckovat a jahody nakrájet na kousky). Mátu nasekejte nahrubo spolu s javorovým sirupem a limetkovou šťávou lehce promíchejte s ovocným salátem. Salát nechte před podáváním chvíli odležet v chladu, aby se do ovoce prolnula chuť máty a javorového sirupu.

—————

Ovocný salát s kardamonem

 

  • 2 pomeranče
  • 1 jablko
  • 1 kiwi
  • 1 mandarinka
  • další ovoce podle sezony (hruška, banán, grep)
  • 1 lžíce spařených rozinek
  • 3 lžíce cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky kardamonu

 

Na teflonovou pánev dáme zkaramelizovat cukr, a když zezlátne, zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a tlučený kardamon a ještě teplým dresinkem přelijeme na plátky nakrájené ovoce. Před podáváním necháme vychladit. Pokud si nehlídáme váhu, můžeme ozdobit šlehačkou.

—————

Salát z hroznového vína

4 porce

  • 250 g bílého hroznového vína
  • 250 g modrého hroznového vína
  • 50 g loupaných mandlí
  • plátky chemicky neošetřeného citronu na ozdobu

Zálivka:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce medu

Jogurtový přeliv:

  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 ml)
  • 1 lžíce medu
  • na špičku nože mletého bílého pepře
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Kuličky vína rozpůlíme, vyjmeme jadérka a dužinu dáme do mísy. Zálivka: Do misky nalijeme citronovou šťávu, olej a dezertní víno. Přidáme med, vše dobře rozmícháme a vlijeme k hroznovému vínu. Přeliv: jogur smícháme s medem, bílým pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Mandle nasekáme na tenké hranolky a nasucho je opražíme. Ochucené hroznové víno ozdobíme citronem, jogurtovým přelivem a posypeme mandlemi.

—————