Plátky v troubě

Kuře na cibuli a jogurtu

 

 

  • kuřecí prsa
  • olej
  • cibule
  • bílý jogurt
  • strouhaný sýr
  • mletá červená paprika
  • pepř
  • sůl

 

Kuřecí osolené maso orestujeme v pánvi na oleji. Poté vložíme do zapékací mísy, okořeníme, poklademe na kolečka nakrájenou cibulí, polijeme bílým jogurtem a zasypeme sýrem. Necháme zapéct, dokud cibule nezměkne. Podáváme s brambory či s rýží.

—————

Kuře s jablky

 

4 porce 

  • 4 plátky kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
  • asi 2 jablka
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • lžíce solamylu
  • lžíce másla
  • špetka bílého pepře

 

Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáček nebo zapékací mísu vymastíme máslem a poklademe kuřecími plátky a mezi ně pokládáme oloupaná, jádřince zbavená, na silnější plátky nakrájená jablka potřená citronovou šťávou. Smetanu rozmícháme se škrobem a solí a vše zalijeme. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Vhodnou přílohou je rozinková rýže nebo vařené brambory.

—————

Kuře s meruňkami

 

4 porce

  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 1/4 hrnku mouky ochucené solí a pepřem
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na osminky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 170 ml meruňkové šťávy z kompotu
  • 430 g kompotovaných meruněk

 

Řízky obalíme v ochucené mouce. Na pánvi na oleji po obou stranách opečeme. Na pánev dáme cibuli a opečeme ji. Řízky s cibulí přendáme na pekáček, přelijeme hořčicí smíchanou s meruňkovou šťávou. Pekáček zakryjeme a dáme do trouby na 30 minut podusit. Vmícháme půlené meruňky a nezakryté ještě dusíme, až je maso měkké. Podáváme s těstovinami a zeleninou.

—————

Kuřecí bašta

  • kuřecí prsíčka
  • na plátky nakrájená cibule
  • 1 tatarská omáčka Hellmann´s
  • troška olivového oleje na vymazání

Podle toho, kolik porcí chcete dělat, si připravíte počet kusů alobalu, zhruba velikosti kancelářského papíru A4. Na každý kápněte olivový olej a rozetřete. Na alobal položíte naklepaná kuřecí prsíčka, pokladete plátky cibule a na to dáte asi 3 lžíce tatarské omáčky. Alobal zabalíte tak, aby řízečky byly celé zabalené a okraje vyzdvižené nahoru. Maso s tatarkou totiž pustí šťávu, tak aby nevytekla. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

—————

Kuřecí hranolky s banánem

  • 600 g kuřecích prsou
  • 80 g másla
  • 100 ml sladké smetany
  • 3 banány
  • 100 g nastrouhaného tvrdého uzeného sýra
  • sůl
  • pepř
  • čubrica

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, které opečeme na másle, ochutíme solí, pepřem a čubricou, poté maso přendáme do zapékací misky, přidáme na kolečka nakrájené banány a zalijeme smetanou. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s jasmínovou rýží a zeleninovou oblohou.

—————

Kuřecí maso na tatarce ***

  • 4 - 6 plátků kuřecích řízků
  • 1 - 2 střední cibule
  • 1 velká tatarská omáčka Hellmann´s
  • 100 - 150  g strouhaného sýra
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Vymažete si pekáček kouskem másla na něj pokladete na kolečka nakrájenou cibuli, pak kousky kuřete, osolíte, opepříte dle chuti. Pak zalijete celou tatarkou (pokud chcete volit dietnější verzi, můžete tatarku nahradit půlkou bílého jogurtu, asi 75 g). Nakonec vše zakryjete plátky sýra. Poté pečte asi 20 minut na 250 °C zakryté, odkryjete a  ještě pečete, aby sýr pěkně zrůžověl. Cibulka pustí dost šťávy, tatarka taky udělá své... takže masíčko je náramně šťavňaté a křehoučké.

—————

Kuřecí prsíčka s hořčičnou omáčkou

 

4 porce 

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 cuketa
  • 3 rajčata
  • olej na smažení
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany
  • 2 naťové cibulky nasekané nadrobno
  • sůl
  • pepř

 

Cuketu s rajčaty omyjeme a nakrájíme na stejně silná kolečka. Prsíčka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran opečeme.

Opečená prsíčka přendáme i s výpekem do pekáčku. Proložíme je kousky rajčat a cukety a vložíme do trouby. Při 175 °C je pečeme asi 20 minut.

Česnek prolisujeme do misky. Přidáme obě hořčice, smetanu, sůl a pepř. Maso zalijeme omáčkou a dalších 15 minut dopékáme. Nakonec  posypeme cibulkou.

—————

Kuřecí řízky s houbami

 

4 porce 

  • 4 kuřecí řízky
  • asi 500 g čerstvých hub (ideální jsou hříbky)
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2 lžíce másla
  • zelená petrželka

 

Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, poklademe polovinou očištěných hub nakrájených na plátky, na ně rozložíme naklepané řízky a pokryjeme je druhou polovinou hub. Osolíme, opepříme a zakryjeme poklicí nebo alobalem a ve středně vyhřáté troubě vše dusíme doměkka. Nakonec na chvilku odkryjeme, omastíme čerstvým máslem a posypeme pokrájenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže nebo brambory.

—————

Kuřecí řízky v rýži

 

4 porce

  • 1 a půl hrnku rýže
  • 2 hrnky slepičího vývaru
  • 2 hrnky směsi mražené zeleniny
  • 4 kuřecí řízky
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • 1 cibule
  • půl hrnku strouhaného sýra (čedaru)

Vypranou rýži smícháme se slepičím vývarem (může být i z bujonové kostky), zeleninou a drobně nakrájenou cibulí a vše dáme do zapékací mísy nebo pekáče. Navrch dáme naklepané osolené řízky, trochu je zamáčkneme do směsi a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme, až je rýže měkká (asi 40 minut). Pak odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem a krátce dopečeme.

—————

Kuřecí řízky zapečené s křenem

Kuřecí řízky zapečené s křenem

4 porce

  • 4 kuřecí řízky
  • olej
  • 20 g másla
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • kečup
  • čerstvě nastrouhaný křen
  • 4 plátky sýra

Kuřecí řízky po obvodu mělce rozkrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme je na pánev a zvolna opečeme po obou stranách. Mezitím připravíme na lžíci oleje a části másla řídká míchaná vejce, vmícháme křen, sůl, pepř, a touto směsí potřeme řízky. Pokapeme je kečupem, poklademe plátky sýra a vločkami másla a zapečeme pod grilem nebo v horké troubě, až se sýr začne tavit.

Podáváme s bramborovými hranolky.

—————