Stehýnka
Císařská kuřecí stehýnka
- kuřecí stehna (paličky)
- vařené brambory
- císařská zeleninová směs Bonduelle
- cibule
- bílý jogurt
- sypká kořenící směs
- kukuřičný škrob Maizena
- olivový olej
- sůl
Vařené brambory nakrájíme na hranolky a rozložíme do pekáče. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme.
Na brambory poklademe okořeněná kuřecí stehna a dáme péct při 180°C asi na 20 minut.
Do bílého jogurtu vmícháme koření a maizenu. Touto směsí polijeme zeleninu, kterou pak přidáme k bramborám a kuřecím stehnům. Pečeme ještě dalších 10 minut.
—————
Citronová kuřecí pochoutka
1 porce 1 545 kJ
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- šťáva ze 4 citronů
- 50 ml olivového oleje
- 500 g malých brambor
- 250 g malých cibulek
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- svazek petrželky
- svazek bazalky
- sůl
- pepř
- 1 česnek
Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Maso osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem a olejem. Brambory a cibulky oloupeme, větší kousky překrojíme a naložíme na 5 minut do připravené citronovo-olivové marinády. Brambory a cibule rozložíme mezi kousky kuřete, vše potřeme marinádou a pečeme 90 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Před podáváním ozdobíme sekanou bazalkou a petrželkou.
—————
Italské kuře
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 5 rajčat
- 1 velká cibule
- 10 brambor
- 2 papriky
- oregano
- bazalka
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- 200 g tvrdého sýra
Do pekáčku dáme olivový olej, přidáme nakrájená rajčata, brambory na čtvrtky, cibuli nakrájenou na kolečka a papriku na proužky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, solí a pepřem. Přidáme okořeněná kuřecí stehna a v troubě doměkka pečeme. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
—————
Kuře a la kachna
4 porce
1 781 kJ/424 kcal
- 4 větší kuřecí stehna
- sůl
- kmín
- 600 ml tmavého piva
- 600 g hlávkového zelí
- 40 g cibule
- 20 g másla
- 40 g cukru
- bramborové knedlíky na přílohu
Kuře omyjeme, osolíme, okmínujeme, dáme péci do trouby. Zpočátku podléváme vodou, poté tmavým pivem.
Hlávkové zelí omyjeme, nakrouháme a dusíme v osolené vodě s kmínem doměkka. Poté smícháme s cibulí, kterou si předtím necháme zesklovatět na másle, dochutíme octem a cukrem.
Jako přílohu podáváme bramborové knedlíky.
—————
Kuře s rajčatovou omáčkou a houbami
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
- sůl a mletý pepř
- 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
- pečivo k podávání
Na omáčku:
- 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
- 1 hrnek kečupu
- 3 lžíce worcesteru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
- 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
- pár kapek tabasca
- 1 snítka rozmarýnu
Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékaci mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C pod poklicí do poloměkka.
Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě doměkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.
—————
Kuře se zelím na víně
4 porce
- 100 g anglické slaniny
- 4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
- sůl
- mletá sladká paprika
- 400 g kysaného zelí
- 1 cibule
- olej
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 6 kuliček pepře
- 200 - 250 ml bílého vína
- 8 vařených brambor
Troubu předehřejeme na 200 °C. Porce kuřete nakrojíme, osolíme a posypeme paprikou. Dno pekáče poklademe anglickou slaninou, vložíme kuře a dáme zapéci.
Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej, zpěníme na něm cibulku, vsypeme kysané zelí, zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list, hřebíček a pepř a dusíme.
Zelí přidáme k předpečenému kuřeti a vše zapékáme. Když je kuře téměř hotové, přidáme na čtvrtky nakrájené vařené brambory, promícháme a zapečeme dozlatova.
—————
Kuře v sektu a švestkové chutney
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 603 kcal/ 2 525 kJ
4 porce
- 4 kuřecí stehna (po 200 g)
- sůl
- mletý černý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce absintu
- 1 - 2 snítky šalvěje
- 6 šalotek
- 350 - 400 ml sektu
- 100 g másla
- 4 švestky
- 200 g švestkových povidel
- drcený barevný pepř
Stehna omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme černým pepřem. Ve větší pánvi rozpálíme olej, stehna opečeme dozlatova a flambujeme absintem (polijeme absintem, opatrně zapálíme a uhasíme pokličkou).
Šalvěj nasekáme nahrubo, dvě šalotky nakrájíme na širší plátky a zbylé nadrobno. Do pekáče vložíme flambovaná stehna a plátky šalotky, posypeme šalvějí a podlijeme 200 ml sektu. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut. Stehna vyjmeme a udržujeme teplá.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a orestujeme drobně nakrájenou šalotku do zlatohněda. Zalijeme zbylým sektem a 150 ml vody. Přilijeme výpek z pekáčku, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku za občasného promíchání povaříme asi 30 minut.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Do kastrůlku dáme povidla, zředíme je trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme švestky a asi 5 minut povaříme. Jako příloha se hodí např. noky z bramborové kaše.
—————
Kuřecí stehna jinak
Doba přípravy: asi 60 minut
1 porce asi 2 637 kJ/630 kcal
4 porce
- 8 kuřecích paliček
- 50 g cukety
- 50 g mrkve
- 50 g květáku
- 50 g kukuřice (mražené nebo sterilované)
- 50 g zeleného hrášku
- 50 g brokolice
- čersvý zázvor
- 70 g másla
- sůl
- pepř
- olej
Kuřecí paličky podélně rozřízneme a maso otočíme naruby, tím vznikne jakási palička. Po celém povrchu je podle chuti osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran rychle osmažíme. Přendáme je na pekáček, mírně podlijeme a dopečeme v troubě.
Cuketu a mrkev oloupeme a rozkrájíme na kolečka. Kukuřici a hrášek propláchneme pod tekoucí vodou. Brokolici a květák omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky (můžeme použít i mraženou). Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme (pozor, ve velkém množství je poměrně pálivý).
V hlubší pánvi rozpustíme máslo a postupně přidáváme mrkev, květák, brokolici, cuketu, kukuřici a hrášek a vše osmahneme. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Nakonec přidáme nastrouhaný zázvor a vše promícháme.
Upečená kuřecí stehna vložíme do zeleniny a servírujeme s dušenou rýží.
—————
Kuřecí stehna na zelenině a pivu
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 150 g slaniny
- sůl
- 30 g tuku
- kousek cibule, mrkve a celeru
- 300 g rajčat
- 2 kolečka citronu
- 1 bobkový list
- mletý pepř
- mleté nové koření
- 1 navršená lžíce strouhanky
- 1 dl světlého 10° piva
- špetka cukru
- petrželka
Kuřecí stehna protkneme klínky slaniny a osolíme. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli, mrkev a celer a nakrájené na nudličky, přidáme porce kuřete, podlijeme trochou vody a dusíme. Rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupáme, nakrájíme na kousky a přidáme ke kuřeti společně s oloupanými kolečky citronu a kořením. Když jsou porce napůl dušené, vložíme je do trouby a dopečeme doměkka. Pak je vyjmeme, šťávu zahustíme strouhankou, zalijeme pivem, rozmícháme a krátce povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a nasekanou petrželkou, odstraníme bobkový list a kolečka citronu a při podávání nalijeme omáčku kolem stehen. Vhodnou přílohou jsou těstoviny.
—————
Kuřecí stehna na rozmarýnu
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 2 cibule
- 1 bobkový list
- 800 g brambor
- 1 hřebíček
- malý kousek rozmarýnu
- 2 rajčata
- 1 sklenka bílého vína (není podmínkou)
- olej
- mletý pepř
- sůl
- petrželka
Drobně nakrájené cibule po zpěnění na oleji shrneme stranou a na oleji krátce opečeme stehna po obou stranách. Přidáme brambory nakrájené na kousky, sůl, víno, koření, sůl, rozmarýn, několik lžic vody a dusíme pod poklicí v troubě. Při tom směs občas zamícháme.
K poloměkkým stehnům přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata a vše dusíme dále. Když stehna i brambory změknou, posypeme je usekanou petrželkou a podáváme.
—————