Stehýnka

Císařská kuřecí stehýnka

 

  • kuřecí stehna (paličky)
  • vařené brambory
  • císařská zeleninová směs Bonduelle
  • cibule
  • bílý jogurt
  • sypká kořenící směs
  • kukuřičný škrob Maizena
  • olivový olej
  • sůl

 

 

Vařené brambory nakrájíme na hranolky a rozložíme do pekáče. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme.

Na brambory poklademe okořeněná kuřecí stehna a dáme péct při 180°C asi na 20 minut.

Do bílého jogurtu vmícháme koření a maizenu. Touto směsí polijeme zeleninu, kterou pak přidáme k bramborám a kuřecím stehnům. Pečeme ještě dalších 10 minut.

—————

Citronová kuřecí pochoutka

1 porce 1 545 kJ

4 porce

  • 4 kuřecí stehna
  • šťáva ze 4 citronů
  • 50 ml olivového oleje
  • 500 g malých brambor
  • 250 g malých cibulek
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • svazek petrželky
  • svazek bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 1 česnek

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Maso osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem a olejem. Brambory a cibulky oloupeme, větší kousky překrojíme a naložíme na 5 minut do připravené citronovo-olivové marinády. Brambory a cibule rozložíme mezi kousky kuřete, vše potřeme marinádou a pečeme 90 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Před podáváním ozdobíme sekanou bazalkou a petrželkou.

—————

Italské kuře

 

4 porce

  • 4 kuřecí stehna
  • 5 rajčat
  • 1 velká cibule
  • 10 brambor
  • 2 papriky
  • oregano
  • bazalka
  • sůl
  • bílý pepř
  • olivový olej
  • 200 g tvrdého sýra

 

Do pekáčku dáme olivový olej, přidáme nakrájená rajčata, brambory na čtvrtky, cibuli nakrájenou na kolečka a papriku na proužky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, solí a pepřem. Přidáme okořeněná kuřecí stehna a v troubě doměkka pečeme. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

—————

Kuře a la kachna

 

4 porce                           

1 781 kJ/424 kcal 

  • 4 větší kuřecí stehna
  • sůl
  • kmín
  • 600 ml tmavého piva
  • 600 g hlávkového zelí
  • 40 g cibule
  • 20 g másla
  • 40 g cukru
  • bramborové knedlíky na přílohu

 

Kuře omyjeme, osolíme, okmínujeme, dáme péci do trouby. Zpočátku podléváme vodou, poté tmavým pivem.

Hlávkové zelí omyjeme, nakrouháme a dusíme v osolené vodě s kmínem doměkka. Poté smícháme s cibulí, kterou si předtím necháme zesklovatět na másle, dochutíme octem a cukrem.

Jako přílohu podáváme bramborové knedlíky.

—————

Kuře s rajčatovou omáčkou a houbami

 

Doba přípravy: 60 minut

4 porce 

  • 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
  • pečivo k podávání

 

Na omáčku:

  • 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek kečupu
  • 3 lžíce worcesteru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
  • 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
  • pár kapek tabasca
  • 1 snítka rozmarýnu

 

Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékaci mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C pod poklicí do poloměkka.

Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě doměkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.

—————

Kuře se zelím na víně

 

4 porce

  • 100 g anglické slaniny
  • 4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • olej
  • 2 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 6 kuliček pepře
  • 200 - 250 ml bílého vína
  • 8 vařených brambor

Troubu předehřejeme na 200 °C. Porce kuřete nakrojíme, osolíme a posypeme paprikou. Dno pekáče poklademe anglickou slaninou, vložíme kuře a dáme zapéci.

Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej, zpěníme na něm cibulku, vsypeme kysané zelí, zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list, hřebíček a pepř a dusíme.

Zelí přidáme k předpečenému kuřeti a vše zapékáme. Když je kuře téměř hotové, přidáme na čtvrtky nakrájené vařené brambory, promícháme a zapečeme dozlatova.

—————

Kuře v sektu a švestkové chutney

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 603 kcal/ 2 525 kJ

4 porce 

  • 4 kuřecí stehna (po 200 g)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce absintu
  • 1 - 2 snítky šalvěje
  • 6 šalotek
  • 350 - 400 ml sektu
  • 100 g másla
  • 4 švestky
  • 200 g švestkových povidel
  • drcený barevný pepř

 

Stehna omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme černým pepřem. Ve větší pánvi rozpálíme olej, stehna opečeme dozlatova a flambujeme absintem (polijeme absintem, opatrně zapálíme a uhasíme pokličkou).

Šalvěj nasekáme nahrubo, dvě šalotky nakrájíme na širší plátky a zbylé nadrobno. Do pekáče vložíme flambovaná stehna a plátky šalotky, posypeme šalvějí a podlijeme 200 ml sektu. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut. Stehna vyjmeme a udržujeme teplá.

V kastrůlku rozehřejeme máslo a orestujeme drobně nakrájenou šalotku do zlatohněda. Zalijeme zbylým sektem a 150 ml vody. Přilijeme výpek z pekáčku, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku za občasného promíchání povaříme asi 30 minut.

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Do kastrůlku dáme povidla, zředíme je trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme švestky a asi 5 minut povaříme. Jako příloha se hodí např. noky z bramborové kaše.

—————

Kuřecí stehna jinak

Doba přípravy: asi 60 minut

1 porce asi 2 637 kJ/630 kcal

4 porce

  • 8 kuřecích paliček
  • 50 g cukety
  • 50 g mrkve
  • 50 g květáku
  • 50 g kukuřice (mražené nebo sterilované)
  • 50 g zeleného hrášku
  • 50 g brokolice
  • čersvý zázvor
  • 70 g másla
  • sůl
  • pepř
  • olej

Kuřecí paličky podélně rozřízneme a maso otočíme naruby, tím vznikne jakási palička. Po celém povrchu je podle chuti osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran rychle osmažíme. Přendáme je na pekáček, mírně podlijeme a dopečeme v troubě.

Cuketu a mrkev oloupeme a rozkrájíme na kolečka. Kukuřici a hrášek propláchneme pod tekoucí vodou. Brokolici a květák omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky (můžeme použít i mraženou). Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme (pozor, ve velkém množství je poměrně pálivý).

V hlubší pánvi rozpustíme máslo a postupně přidáváme mrkev, květák, brokolici, cuketu, kukuřici a hrášek a vše osmahneme. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Nakonec přidáme nastrouhaný zázvor a vše  promícháme.

Upečená kuřecí stehna vložíme do zeleniny a servírujeme s dušenou rýží.

—————

Kuřecí stehna na zelenině a pivu

 

4 porce 

  • 4 kuřecí stehna
  • 150 g slaniny
  • sůl
  • 30 g tuku
  • kousek cibule, mrkve a celeru
  • 300 g rajčat
  • 2 kolečka citronu
  • 1 bobkový list
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • 1 navršená lžíce strouhanky
  • 1 dl světlého 10° piva
  • špetka cukru
  • petrželka

 

Kuřecí stehna protkneme klínky slaniny a osolíme. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli, mrkev a celer a nakrájené na nudličky, přidáme porce kuřete, podlijeme trochou vody a dusíme. Rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupáme, nakrájíme na kousky a přidáme ke kuřeti společně s oloupanými kolečky citronu a kořením. Když jsou porce napůl dušené, vložíme je do trouby a dopečeme doměkka. Pak je vyjmeme, šťávu zahustíme strouhankou, zalijeme pivem, rozmícháme a krátce povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a nasekanou petrželkou, odstraníme bobkový list a kolečka citronu a při podávání nalijeme omáčku kolem stehen. Vhodnou přílohou jsou těstoviny.

—————

Kuřecí stehna na rozmarýnu

Kuřecí stehna na rozmarýnu

 

4 porce

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 cibule
  • 1 bobkový list
  • 800 g brambor
  • 1 hřebíček
  • malý kousek rozmarýnu
  • 2 rajčata
  • 1 sklenka bílého vína (není podmínkou)
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka

Drobně nakrájené cibule po zpěnění na oleji shrneme stranou a na oleji krátce opečeme stehna po obou stranách. Přidáme brambory nakrájené na kousky, sůl, víno, koření, sůl, rozmarýn, několik lžic vody a dusíme pod poklicí v troubě. Při tom směs občas zamícháme.

K poloměkkým stehnům přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata a vše dusíme dále. Když stehna i brambory změknou, posypeme je usekanou petrželkou a podáváme.

—————