Plátky z trouby

Krůtí maso s pečeným rajčetem

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 863 kJ/ 445 kcal

4 porce

  • 800 g krůtího masa
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • 100 g pórku
  • 1 paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • olej
  • tymián

Krůtí maso očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. Dobře je osušíme papírovou utěrkou, podle chuti osolíme a posypeme pepřem, nejlépe bílým.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Pórek očistíme, odstraníme vrchní vrstvu a kořenovou část, důkladně jej omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Papriku omyjeme, zbavíme semen, znovu opláchneme a nakrájíme na kousky.

Krůtí maso opečeme zprudka na oleji po obou stranách. Opékáme ho asi 2 minuty. Potom přidáme nakrájenou cibuli, pórek a papriku a vše osmahneme. Ke směsi přidáme prolisovaný česnek a přidáme bobkový list. Vše podlijeme trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Nakonec přidáme zhruba dvě lžíce másla a pečeme ještě dalších 10 minut.

Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky. Na řezu je posypeme solí, mírně opepříme a ochutíme tymiánem nebo provensálským kořením. Rozložíme je na plech nebo je dáme do pekáčku a krátce je v troubě opečeme (můžeme je také ogrilovat).

Krůtí maso servírujeme s pečenými rajčaty a můžeme dozdobit syrovou zeleninou. Podáváme s bílým pečivem.

—————

Krůtí řízky zapečené s rajčaty

 

4 porce

Doba přípravy: 20 minut včetně pečení

1 porce = 232 kcal/ 970 kJ

  • 4 krůtí řízky po 120 g
  • sůl
  • 15 g hladké mouky
  • 30 g oleje
  • 120 g rajčat
  • 60 g strouhaného sýra
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 10 g másla

 

Kuřecí řízky po obvodu několikrát mělce nařízneme, jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách na oleji. Přeložíme je do pekáčku, poklademe spařenými, oloupanými a na plátky nakrájenými rajčaty, potřeme směsí sýra, vejce a mléka, poklademe vločkami másla a zapečeme pod grilem nebo v horké troubě. Hned podáváme.

—————

Krůtí vaječnice

 

  • 400 g krůtích plátků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • lžička grilovacího koření
  • sůl

 

Plátky masa naklepeme, nařízneme okraje a posypeme kořením. Obalíme v mouce z obou stran a namočíme do rozšlehaných vajec se solí. Vkládáme do horkého tuku a zprudka opečeme z obou stran. Vyjmeme a na výpeku osmažíme na kolečka cibule. Přesuneme do zapékací misky, nasypeme hrášek a poklademe opečenými plátky masa. V rozpálené troubě zapečeme do zlatova asi 15 minut. Podáváme ozdobené hořčicí, kečupem a jako doplněk poslouží pečivo a červené víno.

—————