Asijské
Asijská kuřecí chilli polévka
- 1,5 l kuřecího vývaru (i z kostky)
- 3 hrnky vidličkou natrhaného kuřecího masa
- 2 červené papriky
- 2 lžíce sojové omáčky
- chilli podle chuti nebo 1 až 3 lžičky chilli omáčky
- 3 lžíce bambusových výhonků
- 1 lžíce solamylu
- 2 zelené cibulky
Ve vývaru vaříme asi 6 minut očištěné, na nudličky nakrájené papriky, přidáme sojovou omáčku, chilli a bambusové výhonky, kuřecí maso a ve trošce vody namočený škrob, promícháme a povaříme 1 minutu. Hotovou polévku sypeme nakrájenou zelenou cibulkou. Polévku můžeme podávat s opečenými toasty.
—————
Asijská polévka
- čerstvý celer
- 2 mrkve
- pórek
- 1 l vývaru z kuřete
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g nudlí
- sůl
- chilli koření
Čerstvý celer oloupeme a najemno nakrájíme. Mrkev nakrájíme na plátky. Pórek důkladně omyjeme, podélně rozřízneme a nakrájíme na kolečka.
V hrnci osmahneme celer na olivovém oleji, podlijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme nakrájenou zeleninu, nudle, sůl, chilli koření a uvaříme.
—————
Čínská krůtí polévka
4 porce
- 700 g krůtího stehna s kostí
- 90 g čínského zelí
- 20 g sušeného jidášova ucha
- 30 g čínských skleněných nudlí
- 1 chilli paprička
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1/2 menšího pórku
- sůl
- bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička sójové omáčky
- mletý černý pepř
Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme. Stehno vložíme do studené vody, přidáme sůl, zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř. Přivedeme k varu. Pozvolna vaříme alespoň hodinu.
Jidášovo ucho necháme ve studené vodě nabobtnat. Poté scedíme. Stehno vyjmeme a obereme.
Vývar přecedíme do druhého hrnce. Přidáme do něj ucho, nakrájené zelí a pórek. Krátce povaříme. Dochutíme sojovou omáčkou, solí a pepřem.
Nudle uvařené v osolené vodě vložíme s nakrájenou papričkou a masem do polévky.
—————
Čínská rybí polévka
4 porce
- 1,2 l vývaru
- 300 g bílého rybího masa (např. tresky)
- 150 g bambusových výhonků
- 150 g cukrového hrášku
- 20 g sušených čínských hub
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 - 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce chilli omáčky
- 2 lžíce solamylu
Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme asi 10minut bobtnat. Pak je scedíme a pokrájíme.
Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme cibuli. Přidáme výhonky, hrášek a houby. Vše orestujeme, zalijeme oběma omáčkami a vývarem a přivedeme k varu.
Do hrnce přidáme maso, asi 5 minut povaříme, pak zahustíme solamylem rozmíchaným v troše vody a odstavíme.
—————
Čínská zelná polévka
- 500 g vepřové kýty
- 1 kostka masoxu
- 300 g hlávkového zelí
- sůl
- 50 g oleje
- sklenka vermutu
- pepř
- sojová omáčka
- lžička rýžového octa
Hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na čtverečky. Spaříme je vroucí vodou a necháme okapat. Vepřovou kýtu nakrájíme na velmi tenké malé plátečky. Litr a půl vody přivedeme k varu, přidáme masox a nakrájené maso. Po chvilce sebereme pěnu, přidáme zelí, sůl, olej a nakonec dochutíme vermutem, pepřem a sojovou omáčkou, podle chuti přikyselíme a dosolíme.
—————