Asijské

Asijská kuřecí chilli polévka

Asijská kuřecí chilli polévka

 

  • 1,5 l kuřecího vývaru (i z kostky)
  • 3 hrnky vidličkou natrhaného kuřecího masa
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • chilli podle chuti nebo 1 až 3 lžičky chilli omáčky
  • 3 lžíce bambusových výhonků
  • 1 lžíce solamylu
  • 2 zelené cibulky

 

Ve vývaru vaříme asi 6 minut očištěné, na nudličky nakrájené papriky, přidáme sojovou omáčku, chilli a bambusové výhonky, kuřecí maso a ve trošce vody namočený škrob, promícháme a povaříme 1 minutu. Hotovou polévku sypeme nakrájenou zelenou cibulkou. Polévku můžeme podávat s opečenými toasty.

—————

Asijská polévka

 

 

  • čerstvý celer
  • 2 mrkve
  • pórek
  • 1 l vývaru z kuřete
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g nudlí
  • sůl
  • chilli koření

 

Čerstvý celer oloupeme a najemno nakrájíme. Mrkev nakrájíme na plátky. Pórek důkladně omyjeme, podélně rozřízneme a nakrájíme na kolečka.

V hrnci osmahneme celer na olivovém oleji, podlijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme nakrájenou zeleninu, nudle, sůl, chilli koření a uvaříme.

 

—————

Čínská krůtí polévka

 

4 porce

  • 700 g krůtího stehna s kostí
  • 90 g čínského zelí
  • 20 g sušeného jidášova ucha
  • 30 g čínských skleněných nudlí
  • 1 chilli paprička
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/2 menšího pórku
  • sůl
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého  pepře
  • 1 lžička sójové omáčky
  • mletý černý pepř

 

Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme. Stehno vložíme do studené vody, přidáme sůl, zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř. Přivedeme k varu. Pozvolna vaříme alespoň hodinu.

Jidášovo ucho necháme ve studené vodě nabobtnat. Poté scedíme. Stehno vyjmeme a obereme.

Vývar přecedíme do druhého hrnce. Přidáme do něj ucho, nakrájené zelí a pórek. Krátce povaříme. Dochutíme sojovou omáčkou, solí a pepřem.

Nudle uvařené v osolené vodě vložíme s nakrájenou papričkou a masem do polévky.

 

—————

Čínská rybí polévka

 

4 porce 

  • 1,2 l vývaru
  • 300 g bílého rybího masa (např. tresky)
  • 150 g bambusových výhonků
  • 150 g cukrového hrášku
  • 20 g sušených čínských hub
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 - 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce solamylu

 

Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme asi 10minut bobtnat. Pak je scedíme a pokrájíme.

Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme cibuli. Přidáme výhonky, hrášek a houby. Vše orestujeme, zalijeme oběma omáčkami a vývarem a přivedeme k varu.

Do hrnce přidáme maso, asi 5 minut povaříme, pak zahustíme solamylem rozmíchaným v troše vody a odstavíme.

 

 

—————

Čínská zelná polévka

 

  • 500 g vepřové kýty
  • 1 kostka masoxu
  • 300 g hlávkového zelí
  • sůl
  • 50 g oleje
  • sklenka vermutu
  • pepř
  • sojová omáčka
  • lžička rýžového octa

 

Hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na čtverečky. Spaříme je vroucí vodou a necháme okapat. Vepřovou kýtu nakrájíme na velmi tenké malé plátečky. Litr a půl vody přivedeme k varu, přidáme masox a nakrájené maso. Po chvilce sebereme pěnu, přidáme zelí, sůl, olej a nakonec dochutíme vermutem, pepřem a sojovou omáčkou, podle chuti přikyselíme a dosolíme.

—————