Brokolicové
Brokolicová krémová polévka
6 porcí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 drobně nakrájená cibule
- sůl
- pepř
- 2 hrnky vody
- 1 l slepičího vývaru (i z kostky)
- 2 hlavy brokolice (1 kg)
- 1 - 2 brambory
- 1 smetana ke šlehání
- šťáva ze 2 citronů
Cibuli rozdusíme na olivovém oleji doměkka, přidáme omytou brokolici (několik růžiček brokolice si dáme stranou), brambory a dva hrnky vody. Osolíme a vaříme asi 10 minut doměkka. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, citronovou šťávu, opepříme a podle chuti dosolíme. Polévku zdobíme malými růžičkami brokolice, které jsme jen spařili vroucí vodou a ihned zchladili.
—————
Brokolicová polévka s uzeným masem
4 porce
- 500 ml masového vývaru
- 400 g očištěné brokolice
- 400 g brambor
- 150 g uzeného masa nakrájeného na kousky
- 150 ml 12 % smetany
- 1 houska z předchozího dne, nakrájená na kostky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- sůl
- lžíce másla na opečení housky
Cibuli, brambory i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Brokolici rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme.
V hrnci na 2 lžících oleje zesklovatíme cibuli. Přidáme brambory, košťál i česnek a společně opékáme. Když začne zelenina lehce zlátnout, přilijeme vývar a asi 300 ml vody. Osolíme a zeleninu uvaříme téměř doměkka. Potom přidáme brokolici a vše povaříme asi 4 minuty.
Housku a maso opečeme. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, povaříme. Podáváme s masem a krutony.
—————
Brokolicová polévka se sýrem
- 500 g brokolice
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 lžíce oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g zakysané smetany
- sůl
- pepř
- cukr
- 150 g strouhaného parmazánu
Očištěnou brokolici rozdělíme na růžičky, tlustší části košťálu rozkrájíme na kousky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm zeleninu, zalijeme ji vývarem a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Hrnec sejmeme z plotny, obsah rozmixujeme a vmícháme zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme cukr dle chuti. Polévku pak znovu ohřejeme a necháme v ní rozpustit sýr. Podáváme s pečivem.
—————
Brokolicová polévka se zastřeným vejcem
4 porce
- 300 g brokolice
- 30 g másla
- 80 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 35 cl mléka
- 10 cl smetany
- 4 vejce
- 5 cl octa
- muškátový květ (na špičku nože)
- 1 g bílého pepře
- 2 g soli
Brokolici rozebereme na menší růžičky, opereme a vložíme do vroucí osolené vody. Krátce povaříme, scedíme (tekutinu uschováme) a zprudka zchladíme. Na másle opečeme cibuli (měla by zůstat světlá), zalijeme ji studeným mlékem, rozmícháme a přilijeme vývar z brokolice. Osolíme, okořeníme bílým pepřem i muškátovým květem a povaříme asi 30 minut. Do vařící vody s octem vyklepneme vejce a bílek přeložíme lžící přes žloutek. Zastřené vejce přendáme do studené vody, bílek musí být uvařený, ale žloutek tekutý. Před koncem varu vrátíme do polévky brokolici (i rozmixovanou), dolijeme smetanu a před podáváním přidáme zastřené vejce.
—————
Brokolicový krém se sýrem
Doba přípravy: 15 - 20 minut
1 porce asi 1 005 kJ/ 240 kcal
4 porce
- 300 g brokolice
- 30 g másla
- 20 g hladké mouky
- 2 dl smetany
- 50 g nivy
- 100 g bílé veky
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl
- petrželová (celerová) nať na ozdobení
Brokolici rozdělíme na menší části. Silnější stonky - stejně jako košťál - odkrojíme, oloupeme a vaříme déle než růžičky (asi 10 minut). Po uvaření brokolici scedíme, rychle propláchneme studenou vodou, aby zůstala ještě teplá, ale neztratila svěžest. Uchováme ji zakrytou v teple a vývar necháme zchladnout. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem z brokolice. Vše dobře rozmícháme a asi 6 minut za stálého míchání povaříme.
Uvařenou brokolici rozebereme na růžičky a košťál rozkrájíme na menší kousky. Hrst růžiček odložíme stranou do tepla, vše ostaní rozmixujeme a nakonec protřeme přes jemné síto do polévky, kterou opět přivedeme krátce do varu. Dosolíme ji a zjemníme smetanou, kterou již nevaříme, jen v polévce prohřejeme. Veku nakrájíme na plátky, vykrájíme z nich tvary srdíček a nasucho opečeme. Přidáme kousky nivy a necháme ji na vece rozpéci. Okraje plátků veky obalíme v mleté paprice. Krémovou polévku rozdělíme na nahřáté talíře, přidáme růžičky vařené brokolice, srdíčka z veky s rozpečenou nivou a posypeme nakrájenou petrželkou.
—————