Brokolicové

Brokolicová krémová polévka

6 porcí

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 drobně nakrájená cibule
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrnky vody
  • 1 l slepičího vývaru (i z kostky)
  • 2 hlavy brokolice (1 kg)
  • 1 - 2 brambory
  • 1 smetana ke šlehání
  • šťáva ze 2 citronů

Cibuli rozdusíme na olivovém oleji doměkka, přidáme omytou brokolici (několik růžiček brokolice si dáme stranou), brambory a dva hrnky vody. Osolíme a vaříme asi 10 minut doměkka. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, citronovou šťávu, opepříme a podle chuti dosolíme. Polévku zdobíme malými růžičkami brokolice, které jsme jen spařili vroucí vodou a ihned zchladili.

—————

Brokolicová polévka s uzeným masem

 

4 porce

  • 500 ml masového vývaru
  • 400 g očištěné brokolice
  • 400 g brambor
  • 150 g uzeného masa nakrájeného na kousky
  • 150 ml 12 % smetany
  • 1 houska z předchozího dne, nakrájená na kostky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • lžíce másla na opečení housky

Cibuli, brambory i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Brokolici rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme.

V hrnci na 2 lžících oleje zesklovatíme cibuli. Přidáme brambory, košťál i česnek a společně opékáme. Když začne zelenina lehce zlátnout, přilijeme vývar a asi 300 ml vody. Osolíme a zeleninu uvaříme téměř doměkka. Potom přidáme brokolici a vše povaříme asi 4 minuty.

Housku a maso opečeme. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, povaříme. Podáváme s masem a krutony.

—————

Brokolicová polévka se sýrem

  • 500 g brokolice
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 150 g strouhaného parmazánu

Očištěnou brokolici rozdělíme na růžičky, tlustší části košťálu rozkrájíme na kousky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm zeleninu, zalijeme ji vývarem a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Hrnec sejmeme z plotny, obsah rozmixujeme a vmícháme zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme cukr dle chuti. Polévku pak znovu ohřejeme a necháme v ní rozpustit sýr. Podáváme s pečivem.

—————

Brokolicová polévka se zastřeným vejcem

 

4 porce 

  • 300 g brokolice
  • 30 g másla
  • 80 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 35 cl mléka
  • 10 cl smetany
  • 4 vejce
  • 5 cl octa
  • muškátový květ (na špičku nože)
  • 1 g bílého pepře
  • 2 g soli

 

Brokolici rozebereme na menší růžičky, opereme a vložíme do vroucí osolené vody. Krátce povaříme, scedíme (tekutinu uschováme) a zprudka zchladíme. Na másle opečeme cibuli (měla by zůstat světlá), zalijeme ji studeným mlékem, rozmícháme a přilijeme vývar z brokolice. Osolíme, okořeníme bílým pepřem i muškátovým květem a povaříme asi 30 minut. Do vařící vody s octem vyklepneme vejce a bílek přeložíme lžící přes žloutek. Zastřené vejce přendáme do studené vody, bílek musí být uvařený, ale žloutek tekutý. Před koncem varu vrátíme do polévky brokolici (i rozmixovanou), dolijeme smetanu a před podáváním přidáme zastřené vejce.

—————

Brokolicový krém se sýrem

Doba přípravy: 15 - 20 minut

1 porce asi 1 005 kJ/ 240 kcal

4 porce

  • 300 g brokolice
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • 50 g nivy
  • 100 g bílé veky
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl
  • petrželová (celerová) nať na ozdobení

Brokolici rozdělíme na menší části. Silnější stonky - stejně jako košťál - odkrojíme, oloupeme a vaříme déle než růžičky (asi 10 minut). Po uvaření brokolici scedíme, rychle propláchneme studenou vodou, aby zůstala ještě teplá, ale neztratila svěžest. Uchováme ji zakrytou v teple a vývar necháme zchladnout. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem z brokolice. Vše dobře rozmícháme a asi 6 minut za stálého míchání povaříme.

Uvařenou brokolici rozebereme na růžičky a košťál rozkrájíme na menší kousky. Hrst růžiček odložíme stranou do tepla, vše ostaní rozmixujeme a nakonec protřeme přes jemné síto do polévky, kterou opět přivedeme krátce do varu. Dosolíme ji a zjemníme smetanou, kterou již nevaříme, jen v polévce prohřejeme. Veku nakrájíme na plátky, vykrájíme z nich tvary srdíček a nasucho opečeme. Přidáme kousky nivy a necháme ji na vece rozpéci. Okraje plátků veky obalíme v mleté paprice. Krémovou polévku rozdělíme na nahřáté talíře, přidáme růžičky vařené brokolice, srdíčka z veky s rozpečenou nivou a posypeme nakrájenou petrželkou.

—————