Drůbkové
Dánská drůbková polévka
4 porce
- 400 g drůbežích drůbků
- 1,2 l drůbežího vývaru
- 200 g oloupaného celeru
- 2 oloupané mrkve
- 2 malá jablka zbavená jádřince
- 1 pórek
- 12 sušených švestek (bez pecek)
- asi 1 lžička krupicového cukru
- 1/2 lžíce octa
- sůl
Opláchnuté drůbky v hrnci zalijeme vývarem, osolíme a na mírném ohni necháme vařit. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na nudličky, jablka na kousky. Pórek očistíme a nasekáme nadrobno.
Téměř měkké drůbky vyndáme, zbavíme nejedlých částí, pokrájíme a vrátíme. Přidáme zeleninu a vaříme.
Nakonec do polévky vložíme jablka se sušenými švestkami a vše uvaříme doměkka. Dochutíme cukrem, octem a solí. Podáváme s moučnými noky.
—————
Drůbeží polévka s kapustičkami
Doba přípravy: 60 minut
1 porce 1 514 kJ/ 361 kcal
4 porce
- 400 g kuřecích drobů a křídel
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 200 g růžičkové kapusty
- 50 g másla
- 80 g hladké mouky
- 100 ml polotučného mléka
- 3 lžíce smetany
- sůl
- špetka vegety
- špetka muškátového květu
Očištěné kuřecí drůbky a křídla vložíme do vroucí osolené vody a na mírném ohni je uvaříme doměkka. Mrkev, pórek a růžičkovou kapustu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme je do polévky a ještě krátce povaříme.
Polévku přecedíme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a krátce ji orestujeme. Přilijeme vývar a důkladně všechno rozmícháme metličkou.
Část zeleniny dáme stranou, zbytek pak rozmixujeme v polévce a krátce ještě provaříme. Maso obereme, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do polévky.
Přilijeme mléko, smetanu, ochutíme solí, muškátovým květem, vegetou a promícháme. Nakonec přidáme předvařenou zeleninu, krátce prohřejeme a podáváme.
—————
Drůbková polévka
4 porce
- 300 g drůbežích krků
- 200 g drůbežích drobů
- 1 oloupaná cibule
- sůl
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 40 g másla
- 50 g hladké mouky
- 30 g hrášku
- 1 hrst sekané pažitky - přidáme nakonec
Noky:
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- špetka soli
Očištěné krky, droby a cibuli vaříme v osolené vodě. Když jsou krky i droby měkké, vývar přecedíme. Krky obereme, ze srdíček odřízneme osrdí. Maso i drůbky nakrájíme na malé kousky a vrátíme do vývaru.
Očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu, z másla a mouky připravenou jíšku a hrášek přidáme do polévky. Vše asi 15 minut povaříme.
Z vejce, mouky a soli vymícháme těsto, vykrajujeme z něj noky, které vhazujeme do polévky. Dvě minuty povaříme.
—————
Kuřecí polévka s drůbky
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 2 076 kJ/ 496 kcal
4 porce
- 1/2 kuřete
- 400 g kuřecích drůbků
- sůl
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 200 g vlasových nudlí
- petrželka na dozdobení
Kuře a drůbky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut dopoloměkka.
Mezitím očistíme kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli. Vše přidáme do polévky a pozvolna vaříme doměkka. Vlasové nebo domácí nudle nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Když jsou drůbky a kuře pěkně měkké, polévku scedíme do jiného hrnce, maso obereme od kostí a společně s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme na nudličky.
Všechno maso, zeleninu a nudle vložíme zase zpátky do vývaru, přidáme k tomu vařené vlasové nudle a krátce všechno prohřejeme. Pak už jen dochutíme solí a ozdobíme nakrájenou petrželkou.
—————