Fazolové
Bosenská fazolová polévka
4 porce
- 250 g telecího masa
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 280 g sterilovaných bílých fazolí
- 280 g sterilovaných červených fazolí
- 2 lžíce nasekané pažitky
Maso nakrájíme na kousky. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Maso opečeme na rozehřáté lžíci oleje. Přidáme cibuli, česnek, papriku, sůl a pepř. Vše zalijeme asi 1l vody a pomalu vaříme téměř doměkka.
Z mouky a zbylého oleje připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, rozkvedláme a vmícháme do vývaru. Zvolna vaříme asi 10 minut.
Fazole scedíme, přisypeme je do polévky a necháme přejít varem. Zdobíme pažitkou.
—————
Fazolová polévka s klobáskou
4 porce
Doba přípravy: 45 minut
- 250 g suchých bílých fazolí
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 1 kostka masoxu
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce červené papriky
- 1 nožička čabajky
- 2 snítky řapíkatého celeru nebo normálního celeru
- sůl
Fazole přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu, nalijte do hrnce novou tak, aby asi o 2 cm přesahovala luštěniny a dejte vařit. Během varu můžete vodu dolít, pokud se vyvaří.
Do hrnce k vařeným fazolím přidejte očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu (kromě řapíkatého celeru) a spolu s fazolemi přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, nesolte!
Mezitím si připravte jíšku. Do rozpáleného oleje vsypte mouku, krátce orestujte, přidejte papriku, promíchejte a odstavte z plotny.
Když jsou všechny ingredience v polévce měkké, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka, kostku masoxu a jíšku. Polévku krátce povařte, přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer a vařte dalších 10 minut. Nakonec polévku dochuťte solí.
TIP: Pro rychlejší změknutí fazolí přidejte moka lžičku jedlé sody!!!
—————
Fazolová polévka s rajčaty
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 292 kcal/ 1 222kJ
4 porce
- 150 g velkých bílých fazolí
- 1 zelená paprika
- 2 brambory
- 3 rajčata
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- drcený černý pepř
- 2 snítky petrželky kudrnky
- 1 snítka čerstvé majoránky
Fazole namočíme přes noc do studené vody a necháme nabobtnat. Druhý den je scedíme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 30 minut doměkka.
Papriku zbavíme semínek a opláchneme ji. Brambory oloupeme, rajčata omyjeme. Vše nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k fazolím. Vmícháme rajský protlak, podle potřeby doplníme vodou a vaříme na malém plameni asi 10 minut.
Mezitím si připravíme jíšku. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a osmahneme.
Jíšku přidáme do hrnce s fazolemi a zeleninou, důkladně ji rozmícháme a polévku povaříme dalších ještě asi 15 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme a lístky otrháme. Petrželku nasekáme najemno, lístky majoránky ponecháme vcelku. Polévku rozdělíme do misek a ozdobíme bylinkami.
—————
Mexická fazolačka
- 2 velké cibule
- 2 lžíce prolisovaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu (kuminu)
- 1 tence nakrájený, dobře předem omytý citron
- 3 lžíce na proužky nakrájených sušených rajčat v oleji
- 1 lžička drcené ostré papričky
- 1 lžička oregana
- sůl
- 3 plechovky scezených fazolí
- zeleninový vývar
- lžička vinného octa
Na oleji rozdusíme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, všechno koření, plátky citronu, scezené fazole a zalijeme vše vývarem. Povaříme 15 minut, plátky citronu vyjmeme a všechno rozmixujeme. Nakonec polévku přikyselíme vinným octem a podáváme.
—————
Rychlá polévka z červených fazolí
- 2 plechovky červených fazolí
- 1 litr vývaru (i z kostky)
- sůl
- pepř
- lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- na ozdobu lžíce zakysané smetany, několik celých fazolí a zelená petrželka
Scezené fazole (několik si dáme stranou na ozdobení) rozmixujeme se solí, pepřem a limetkovou šťávou a zředíme vývarem. Polévku prohřejeme. Na talířích zdobíme porce lžící zakysané smetany, několika fazolemi a zelenou petrželkou.
—————
Vydatná fazolová polévka
- 150 g suchých fazolí
- 80 g kořenové zeleniny
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- majoránka
- sůl
- olej
- petrželová nať
Den předem namočené fazole uvaříme doměkka. Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a krátce orestujeme na oleji. Vše zalijeme vodou a uvaříme doměkka.
K zelenině přidáme uvařené fazole i s vývarem a podle potřeby přidáme vodu. Na oleji osmahneme najemno nastrouhanou cibuli, zapražíme ji moukou, mletou paprikou a chvíli orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou studené vody, rozmícháme a vlijeme do polévky. Polévku necháme přejít varem, dochutíme solí, majoránkou a prolisovaným česnekem. Podáváme s kostičkami opečeného pečiva.
—————
Zeleninová polévka s fazolemi
4 porce
- 1 l masového vývaru
- 280 g červených konzervovaných fazolí
- 180 g bílých konzervovaných fazolí
- 150 g cherry rajčátek
- 1/4 kapusty
- 1 oloupaná cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 krajíce chleba
Cibuli nasekáme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, vývar a scezené fazole. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Kapustu nakrájíme na kousky, rajčátka přepůlíme. Oboje přidáme do polévky a krátce povaříme.
Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém sádle dokřupava. Polévku rozdělíme na talíře a doplníme ji chlebovými krutonky. Můžeme také podávat s čerstvým pečivem.
—————
Zimní polévka ze Slovenska
Doba přípravy: 25 minut
1 porce asi 645 kJ/ 155 kcal
4 porce
- 50 g sušených fazolí nebo 100 g mražených lusků
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
- 1 cibule
- 40 g sádla
- 20 g hladké mouky
- 1 kostka zeleninového masoxu
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- mletý černý pepř
- sůl
- petrželka a 1 menší karotka na ozdobu
Zimní polévku můžeme uvařit jak ze sušených fazolí, tak z mražených zelených fazolových lusků. Jestliže použijeme sušené fazole, musíme je předem asi na 2 hodiny namočit a nechat nabobtnat. Pak je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené, téměř doměkka. Mražené fazolové lusky překrojíme na menší kousky a vaříme je v 1 l vody zároveň s nastrouhanou zeleninou, protože jsou brzo měkké.
U sušených fazolí postupujeme tak, že mrkev a celer očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, a později přidáme k téměř uvařeným fazolím. Ze sádla a mouky připravíme žlutou jíšku, přidáme oloupanou, jemně nastrouhanou cibuli, mletou papriku, osmažíme, zalijeme studenou vodou, rozmícháme a přidáme k vařícím se fazolím se zeleninou.
Do polévky přidáme ještě masox, a poté spolu s jíškou 8 až 10 minut povaříme. Nakonec podle chuti přidáme pepř a osolíme. Karotku na ozdobu očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a tvořítkem z nich vykrájíme různé tvary. Polévku nalijeme do připravených talířů, ozdobíme čerstvou ozdobně nakrájenou karotkou, petrželkou a podáváme s pečivem.
—————