Fazolové

Bosenská fazolová polévka

 

4 porce

  • 250 g telecího masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 280 g sterilovaných bílých fazolí
  • 280 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžíce nasekané pažitky

 

Maso nakrájíme na kousky. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Maso opečeme na rozehřáté lžíci oleje. Přidáme cibuli, česnek, papriku, sůl a pepř. Vše zalijeme asi 1l vody a pomalu vaříme téměř doměkka.

Z mouky a zbylého oleje připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, rozkvedláme a vmícháme do vývaru. Zvolna vaříme asi 10 minut.

Fazole scedíme, přisypeme je do polévky a necháme přejít varem. Zdobíme pažitkou.

—————

Fazolová polévka s klobáskou

 

4 porce

Doba přípravy: 45 minut 

  • 250 g suchých bílých fazolí
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 nožička čabajky
  • 2 snítky řapíkatého celeru nebo normálního celeru
  • sůl

 

Fazole přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu, nalijte do hrnce novou tak, aby asi o 2 cm přesahovala luštěniny a dejte vařit. Během varu můžete vodu dolít, pokud se vyvaří.

Do hrnce k vařeným fazolím přidejte očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu (kromě řapíkatého celeru) a spolu s fazolemi přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, nesolte!

Mezitím si připravte jíšku. Do rozpáleného oleje vsypte mouku, krátce orestujte, přidejte papriku, promíchejte a odstavte z plotny.

Když jsou všechny ingredience v polévce měkké, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka, kostku masoxu a jíšku. Polévku krátce povařte, přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer a vařte dalších 10 minut. Nakonec polévku dochuťte solí.

 

TIP: Pro rychlejší změknutí fazolí přidejte moka lžičku jedlé sody!!!

—————

Fazolová polévka s rajčaty

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 292 kcal/ 1 222kJ

4 porce 

  • 150 g velkých bílých fazolí
  • 1 zelená paprika
  • 2 brambory
  • 3 rajčata
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • drcený černý pepř
  • 2 snítky petrželky kudrnky
  • 1 snítka čerstvé majoránky

 

Fazole namočíme přes noc do studené vody a necháme nabobtnat. Druhý den je scedíme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 30 minut doměkka.

Papriku zbavíme semínek a opláchneme ji. Brambory oloupeme, rajčata omyjeme. Vše nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k fazolím. Vmícháme rajský protlak, podle potřeby doplníme vodou a vaříme na malém plameni asi 10 minut.

Mezitím si připravíme jíšku. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a osmahneme.

Jíšku přidáme do hrnce s fazolemi a zeleninou, důkladně ji rozmícháme a polévku povaříme dalších ještě asi 15 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme a lístky otrháme. Petrželku nasekáme najemno, lístky majoránky ponecháme vcelku. Polévku rozdělíme do misek a ozdobíme bylinkami.

—————

Mexická fazolačka

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce prolisovaného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu (kuminu)
  • 1 tence nakrájený, dobře předem omytý citron
  • 3 lžíce na proužky nakrájených sušených rajčat v oleji
  • 1 lžička drcené ostré papričky
  • 1 lžička oregana
  • sůl
  • 3 plechovky scezených fazolí
  • zeleninový vývar
  • lžička vinného octa

Na oleji rozdusíme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, všechno  koření, plátky citronu, scezené fazole a zalijeme vše vývarem. Povaříme 15 minut, plátky citronu vyjmeme a všechno rozmixujeme. Nakonec polévku přikyselíme vinným octem a podáváme.

—————

Rychlá polévka z červených fazolí

 

 

  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 litr vývaru (i z kostky)
  • sůl
  • pepř
  • lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • na ozdobu lžíce zakysané smetany, několik celých fazolí a zelená petrželka

 

Scezené fazole (několik si dáme stranou na ozdobení) rozmixujeme se solí, pepřem a limetkovou šťávou a zředíme vývarem. Polévku prohřejeme. Na talířích zdobíme porce lžící zakysané smetany, několika fazolemi a zelenou petrželkou.

—————

Vydatná fazolová polévka

 

  • 150 g suchých fazolí
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • majoránka
  • sůl
  • olej
  • petrželová nať

Den předem namočené fazole uvaříme doměkka. Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a krátce orestujeme na oleji. Vše zalijeme vodou a uvaříme doměkka.

K zelenině přidáme uvařené fazole i s vývarem a podle potřeby přidáme vodu. Na oleji osmahneme najemno nastrouhanou cibuli, zapražíme ji moukou, mletou paprikou a chvíli orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou studené vody, rozmícháme a vlijeme do polévky. Polévku necháme přejít varem, dochutíme solí, majoránkou a prolisovaným česnekem. Podáváme s kostičkami opečeného pečiva.

—————

Zeleninová polévka s fazolemi

 

4 porce 

  • 1 l masového vývaru
  • 280 g červených konzervovaných fazolí
  • 180 g bílých konzervovaných fazolí
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1/4 kapusty
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 krajíce chleba

 

Cibuli nasekáme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, vývar a scezené fazole. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu.

Kapustu nakrájíme na kousky, rajčátka přepůlíme. Oboje přidáme do polévky a krátce povaříme.

Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém sádle dokřupava. Polévku rozdělíme na talíře a doplníme ji chlebovými krutonky. Můžeme také podávat s čerstvým pečivem.

—————

Zimní polévka ze Slovenska

 

Doba přípravy: 25 minut

1 porce asi 645 kJ/ 155 kcal

4 porce

  • 50 g sušených fazolí nebo 100 g mražených lusků
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
  • 1 cibule
  • 40 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 kostka zeleninového masoxu
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • petrželka a 1 menší karotka na ozdobu

Zimní polévku můžeme uvařit jak ze sušených fazolí, tak z mražených zelených fazolových lusků. Jestliže použijeme sušené fazole, musíme je předem asi na 2 hodiny namočit a nechat nabobtnat. Pak je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené, téměř doměkka. Mražené fazolové lusky překrojíme na menší kousky a vaříme je v 1 l vody zároveň s nastrouhanou zeleninou, protože jsou brzo měkké.

U sušených fazolí postupujeme tak, že mrkev a celer očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, a později přidáme k téměř uvařeným fazolím. Ze sádla a mouky připravíme žlutou jíšku, přidáme oloupanou, jemně nastrouhanou cibuli, mletou papriku, osmažíme, zalijeme studenou vodou, rozmícháme a přidáme k vařícím se fazolím se zeleninou.

Do polévky přidáme ještě masox, a poté spolu s jíškou 8 až 10 minut povaříme. Nakonec podle chuti přidáme pepř a osolíme. Karotku na ozdobu očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a tvořítkem z nich vykrájíme různé tvary. Polévku nalijeme do připravených talířů, ozdobíme čerstvou ozdobně nakrájenou karotkou, petrželkou a podáváme s pečivem.

—————