Zeleninové

Francouzská zeleninová polévka

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 500 kJ/ 120 kcal

4 porce

  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 čtvrtka zelí
  • 1 čtvrtka mladé kapusty
  • 2 lžíce hrášku
  • 2 lžíce másla
  • asi 1 l vody
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Zeleninu omyjeme. Kedlubnu oloupeme a nožem nakrájíme na tenké plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Zelí a kapustu po vykrojení košťálu nakrájíme na čtverečky.

V hrnci rozpustíme máslo a všechnu zeleninu na něm lehce osmahneme. Pak ji zalijeme vroucí vodou, osolíme, uvedeme do varu, po pěti minutách přidáme hrášek a vše vaříme téměř doměkka (zelenina i hrášek by měly být při podávání ještě na skus pevné).

Hotovou polévku dochutíme špetkou bílého mletého pepře. Podáváme ji s jemně rozsekanou petrželkou.

—————

Jemná zeleninová polévka

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 174 kJ/ 279 kcal

4 porce

  • 1 mrkev
  • 1 žlutá paprika
  • 1 malá cuketa
  • 70 g másla
  • 1/2 fenyklu
  • 1 červená cibule
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 150 g drcených rajčat
  • 1/2 lžičky tabasca
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 velká brambora
  • sůl
  • mletý pepř
  • 60 g těstovin
  • 1 lžička solamylu
  • 50 g kukuřice

Mrkev, papriku, cuketu a fenykl očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou zeleninu. Přidáme rajčatový protlak a drcená rajčata. Zakápneme tabascem a limetkovou šťávou a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut.

Mezitím oloupeme bramboru, nakrájíme ji na menší kousky a vložíme do vývaru se zeleninou. Polévku osolíme, opepříme a všechnu zeleninu uvaříme doměkka.

Těstoviny uvaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě. Postupujeme podle návodu na obalu.

Nakonec polévku zahustíme solamylem rozmíchaným v troše vody, přidáme kukuřici a uvařené těstoviny a krátce provaříme. Můžeme ozdobit nakrájenou cibulí.

—————

Zeleninová polévka - dietní

 

Na másle osmažte nakrájenou cibuli a asi 5 minut na ní opečte i zeleninovou směs z libovolné zeleniny, případně 1 – 2 brambory. Zalejte zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut, pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši výborné chuti.

—————

Zeleninová polévka - levné

Zeleninová polévka - levné

4 porce

  • 1/2 brokolice
  • 10 - 15 kusů baby karotky
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1/2 cibule
  • 1 hrst čerstvého nasekaného libečku
  • 1/2 kostky zeleninového bujonu
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky

Brokolici si nasekáme na menší kousky, přidáme karotku, hrst nakrájeného libečku, hrášek a bujon. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí (asi 15 minut). Pak na oleji zpěníme cibuli, přidáme asi 2 lžíce hladké mouky a uděláme zásmažku, kterou vlijeme do polévky. Ještě pořádně provaříme.

—————

Zeleninová polévka s fazolemi

 

4 porce 

  • 1 l masového vývaru
  • 280 g červených konzervovaných fazolí
  • 180 g bílých konzervovaných fazolí
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1/4 kapusty
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 krajíce chleba

 

Cibuli nasekáme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, vývar a scezené fazole. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu.

Kapustu nakrájíme na kousky, rajčátka přepůlíme. Oboje přidáme do polévky a krátce povaříme.

Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém sádle dokřupava. Polévku rozdělíme na talíře a doplníme ji chlebovými krutonky. Můžeme také podávat s čerstvým pečivem.

—————

Zeleninová polévka s mraženou zeleninou

6 porcí

  • 350 g mražené zeleninové směsi (např. mochovské)
  • asi 700 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mléka
  • 100 ml 12 % smetany
  • 70 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 2 rohlíky z předchozího dne

Ze 40 g másla a mouky připravíme v hrnci světlou jíšku. Za stálého míchání metlou ji zalijeme chladným, osoleným vývarem. Základ polévky přivedeme k varu a asi 15 minut povaříme.

Zeleninu propláchneme a necháme okapat. Přidáme ji do hrnce a uvaříme doměkka. Pak polévku zjemníme mlékem a smetanou. Krátce povaříme, dosolíme a opepříme.

Rohlíky nakrájené na kostičky osmažíme na másle. Podáváme k polévce.

—————

Zeleninová polévka s mrkví

 

Doba přípravy: přibližně 45 minut

1 porce asi 1 400 kJ/ 335 kcal

4 porce

  • 500 g brambor
  • 100 g celeru
  • 500 ml vývaru
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • petrželka nebo pažitka

Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Omyjeme je a vaříme ve vývaru doměkka. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a mrkev na něm pomalu podusíme.

Zeleninu uvařenou ve vývaru rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme do něho smetanu, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Čerstvou pažitku nebo petrželku dobře opereme a nasekáme najemno. Do hlubokého talíře nebo misky rozdělíme podušenou mrkev, zalijeme krémovou polévkou a nakonec ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželkou Podáváme s bílým pečivem.

Tip: Jinou variantou je polévka s kari. Tři mrkve nastrouháme, nakrájíme jednu cibuli a společně osmahneme na másle. Přidáme kari, promícháme a zasypeme moukou. Opečeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Znovu dobře promícháme, podle chuti osolíme, eventuálně mírně opepříme. Polévku povaříme, a když už je hotová, zamícháme do ní žloutek. Potom ovšem už nevaříme, rozlijeme ji na talíře a posypeme ji drobně nasekanou zelenou petrželkou nebo jinými čerstvými zelenými bylinkami. Podáváme s celozrnným pečivem.

—————

Zeleninová polévka se zakysanou smetanou

 

Doba přípravy: zhruba 35 minut

1 porce asi 1 330 kJ/ 317 kcal

4 porce

  • 30 g másla
  • 60 g krupice
  • 1 l vývaru
  • 2 malé mrkve
  • 1 malá červená cibule
  • 100 g hrášku
  • 100 g fazolek
  • 1 červená paprika
  • cibulová nať
  • 250 ml zakysané smetany
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • 4 slabé plátky chleba

Na rozehřátém másle zpěníme krupici a zalijeme ji vývarem. Dobře vše rozmícháme a ještě alespoň 10 minut provaříme. Mrkev a cibulku očistíme a jemně pokrájíme. Vložíme společně s hráškem a fazolkami do polévky a vaříme asi 5 minut. Dále přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku a cibulovou nať.

Polévku dochutíme solí a pepřem. Před podáváním zjemníme polévku zakysanou smetanou. Vhodným doplňkem mohou být chlebové krutony. Jsou to slabé plátky chleba, které rozložíme na plech a v troubě upečeme dozlatova. Polévku nakonec ještě ozdobíme snítkou petrželky.

 

Tip: Zeleninu v polévce můžeme libovolně obměňovat. Výborná je z mladé jarní mrkvičky, kterou nakrájíme na tenká kolečka a podusíme je na másle. Jíšku zalijeme vodou a asi 15 minut povaříme společně s mrkví. Hotovou polévku rozmixujeme, zalijeme kysanou smetanou a nakonec přidáme hrášek. Polévku prohřejeme, ale už ji nevaříme. Do každého talíře přidáme nasekané bylinky.

—————

Zeleninový boršč

 

  • 150 g bílého zelí
  • 150 g červené řepy
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 100 g brambor
  • 1 cibule
  • olej
  • 50 g hladké mouky
  • 80 g rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • bílý jogurt
  • sekaná petrželka
  • 1,7 l vody

 

Očištěné zelí, červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na stejně velké kostky. V hrnci na oleji zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno, zasypeme moukou, přidáme rajský protlak a ještě chvíli podusíme. Zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Vložíme nakrájené suroviny a koření a vše uvaříme doměkka. Těsně před podáváním dochutíme octem a solí. Jednotlivé porce doplníme na talíři lžičkou jogurtu a špetkou usekané petrželky.

—————

Zeleninový krém s cizrnou

 

 

4 porce 

  • 150 g vařené cizrny
  • 2 jarní cibulky
  • 1 oloupaná cuketa (asi 300 g)
  • 250 g brokolice
  • 100 g fazolových lusků
  • asi 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 žemle z předešlého dne, nakrájené na kostičky
  • máslo na opečení krutonů
  • sůl
  • mletý bílý pepř

 

Cuketu nakrájíme na půlkolečka. Brokolici a fazolky očistíme. Brokolici rozebereme na drobné růžičky.

Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme zeleninu, kterou osmahneme. Zalijeme vývarem a necháme vařit.

Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přimícháme cizrnu a prohřejeme.

Žemle opečeme na másle. Porce zdobíme nakrájenou cibulkou a krutónky.

—————