Zvěřinové

Jelení vývar s knedlíčky

4 porce

  • 2 oloupané cibule
  • 2 velké oloupané mrkve
  • 1/2 menšího oloupaného celeru
  • 2 lžíce másla
  • 600 g jeleního ořezu
  • sůl
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 vejce
  • 1 lžíce nasekaného libečku
  • strouhanka dle potřeby
  • 1 lžíce sherry

Cibule, mrkve i celer nasekáme nadrobno. Na másle zpěníme cibuli. Přidáme 1/2 mrkve i celeru a orestujeme. Kostičky masa přisypeme k zelenině, zalijeme chladnou vodou, osolíme a přidáme koření. Uvaříme doměkka.

Vývar přecedíme do jiného hrnce, ochutíme kůrou, vsypeme zbylou zeleninu a uvaříme ji. Maso umeleme, přidáme vejce, sůl, libeček a strouhanku. Z hmoty vytvarujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí osolené vodě. Vývar ochutíme sherry a doplníme knedlíčky.

—————

Zvěřinová

Doba přípravy: 90 minut

4 porce

  • 250 g bílých fazolí
  • 2 barevné papriky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g předního srnčího masa
  • 60 g sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř

Fazole důkladně propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 3 hodiny nabobtnat. Pak je pozvolna uvaříme doměkka ve vodě, ve které byly fazole namočené.

Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem a opékáme při 220 °C 15 minut. Opečené papriky zabalíme do alobalu  a necháme je zapařit. Pak je  oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno.

Maso nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na sádle. Přidáme cibuli a česnek, promícháme, zasypeme moukou a orestujeme.

Maso zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme nakrájené papriky a uvařené fazole i s částí vody. Dochutíme solí a pepřem.

—————