Cizrnové pomazánky

Cizrnová pomazánka

 

  • 1 konzerva cizrny (asi 400 g)
  • 2-3 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půlka kelímku bílého jogurtu (100 g)

 

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citrónovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolemi - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

—————

Pravý středomořský hummus

 

Připravte si cizrnu. Přes noc ji dejte do vody v poměru dva díly vody na jeden díl cizrny. Nabobtnalou cizrnu uvařte doměkka, poté vývar slijte. Tyčovým mixérem cizrnu nahrubo rozmixujte. Přidejte šťávu z citronu, sezamovou pastu Tahini a česnek. Hotový hummus pokapejte olivovým olejem. Zjemnit ho můžete přidáním zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Hummus je skvělou přílohou ke grilovanému masu nebo zelenině, hodí se i namazat na arabský chleb, nebo běžné pečivo.

—————