Houbové pomazánky
Pomazánka z čerstvých hub
- 1/2 kg čerstvých hub (směs)
- 2 malé cibule
- trochu tymiánu
- petrželová nebo celerová nať
- lžíce červeného vína
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
Nakrájenou cibuli udusíme na másle a přidáme drobně nasekané houby. Stále mícháme a dusíme 10 minut. Pak přidáme ostatní přísady a držíme na ohni, dokud se voda neodpaří a nevznikne hustá pasta. Můžeme ji tvarovat dle libosti, v mrazáku vydrží 8 týdnů. Vynikající je použít ji jako nádivku drůbeže nebo na topinky.
—————
Žampionová pomazánka
- 20 dkg žampionů
- 1/4 kg měkkého tvarohu
- 5 lžic smetany
- 3 lžíce másla
- 10 dkg šunky
- 2 - 3 papriky
Oloupané žampiony vaříme čtvrt hodiny, necháme okapat a vychladntou. Mezitím utřeme máslo s tvarohem, přidáme šlehačku a nakrájenou šunku s nadrobno nasekanými paprikami. Přisolíme, připepříme a mažeme na černý chléb.
—————
Žampionová pomazánka s tofu
- 250 g čerstvých žampionů
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 balíček tofu
- sůl
- pepř
- zelená petrželka
- citronová šťáva
Očištěné tence nakrájené žampiony podusíme doměkka na oleji. Vychladlé žampiony smícháme s tofu rozšlehaným se solí, pepřem, sekanou zelenou petrželkou a citronovou šťávou.
—————