Houbové pomazánky

Pomazánka z čerstvých hub

 

  • 1/2 kg čerstvých hub (směs)
  • 2 malé cibule
  • trochu tymiánu
  • petrželová nebo celerová nať
  • lžíce červeného vína
  • 50 g másla
  • sůl
  • mletý pepř

 

Nakrájenou cibuli udusíme na másle a přidáme drobně nasekané houby. Stále mícháme a dusíme 10 minut. Pak přidáme ostatní přísady a držíme na ohni, dokud se voda neodpaří a nevznikne hustá pasta. Můžeme ji tvarovat dle libosti, v mrazáku vydrží 8 týdnů. Vynikající je  použít ji jako nádivku drůbeže nebo na topinky.

 

 

—————

Žampionová pomazánka

 

 

  •  
  • 20 dkg žampionů
  • 1/4 kg měkkého tvarohu
  • 5 lžic smetany
  • 3 lžíce  másla
  • 10 dkg šunky
  • 2 - 3 papriky

 

Oloupané žampiony vaříme čtvrt hodiny, necháme okapat a vychladntou. Mezitím utřeme máslo s tvarohem, přidáme šlehačku a nakrájenou šunku s nadrobno nasekanými paprikami. Přisolíme, připepříme a mažeme na černý chléb.

 

 

—————

Žampionová pomazánka s tofu

 

  • 250 g čerstvých žampionů
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 balíček tofu
  • sůl
  • pepř
  • zelená petrželka
  • citronová šťáva

 

Očištěné tence nakrájené žampiony podusíme doměkka na oleji. Vychladlé žampiony smícháme s tofu rozšlehaným se solí, pepřem, sekanou zelenou petrželkou a citronovou šťávou.

—————