Vajíčkové pomazánky

Vaječná pomazánka se slaninou

 

4 porce

  • 4 vejce
  • 100 g nízkotučného taveného sýra
  • 60 g anglické slaniny
  • 2 očištěné jarní cibulky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • drcený černý pepř
  • 4 cherry rajčátka
  • 1 velká celozrnná bageta

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je najemno nastrouháme do mísy a smícháme se zakysanou smetanou i taveným sýrem.

Jarní cibulky nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky a s bílou částí cibulek ji opečeme na másle. Směs necháme zchladnout. Poté ji smícháme i se zelenou částí nasekaných cibulek (trochu si ponecháme na ozdobu), solí a pepřem.

Pomazánku natřeme na bagety, ozdobíme rajčátky a cibulkou.

—————

Vaječná pomazánka se sýrem a zeleninou

 

6 porcí 

  • 100 g termizovaného sýra (lučiny)
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • 30 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 jarní cibulka
  • růžičky z 1/2 brokolice
  • 1 menší mrkev
  • 4 lístky bazalky
  • sůl

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku, brokolici a mrkev očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Lístečky bazalky nasekáme.

Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli s mrkví. Přidáme brokolici. Vše podlijeme smetanou a podusíme. Když zelenina změkne, vmícháme cibulku.

Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je, rozšleháme a přilijeme do pánve se zeleninou. Přidáme nasekanou bazalku. Vše mícháme, dokud se vejce nesrazí.

Pánev odstavíme a vložíme do mísy se studenou vodou. Když pomazánka trochu vystydne, vmícháme do ní sýr. Vaječnou pomazánku podáváme nejlépe na celozrnném chlebu.

 

—————

Vajíčková pomazánka

 

4 porce

  • 6 sušených rajčat
  • 2 jarní cibulky
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 kelímek smetanového jogurtu
  • pepř, sůl

 

Vařená vejce nastrouhejte na struhadle. Přidejte jogurt, pomazánkové máslo, najemno nakrájená rajčata. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.

Do pomazánky můžete ještě přidat např. česnek, nastrouhané olomoucké tvarůžky, ředkvičky nebo tresčí játra.

 

 

—————

Vajíčková pomazánka s tvrdým salámem

 

  • 100 g turistického salámu
  • 200 g taveného sýra
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hořčice
  • zelená petrželka
  • sůl

 

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Salám umeleme, sýr rozšleháme se změklým máslem, hořčicí a žloutky. Do směsi vmícháme mletý salám, nasekanou petrželku a drobně nasekané bílky. Podle chuti osolíme.

—————

Velikonoční vajíčková lahůdka

 

  • 10 natvrdo uvařených vajec
  • 150 g másla
  • 150 g šunky
  • sůl a pepř
  • pažitka
  • trochu sardelové pasty
  • chlebíčková veka
  • 2 - 3 rajčata
  • několik plátků čerstvé nebo sterilované okurky

Natvrdo uvařená vejce oloupeme, opláchneme, vyndáme z nich žloutky a vložíme je do misky. Pažitku omyjeme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Plátkovou šunku stočíme a nakrájíme na proužky. V misce ušleháme změklé máslo se sardelovou pastou a žloutky, můžeme podle chuti přidat i trochu plnotučné nebo kremžské hořčice. Pomazánku podle chuti osolíme a opepříme, přidáme do ní nasekanou pažitku a znovu dobře umícháme.

Bílky uvařených vajec posekáme na drobné kostičky. Plátky veky nebo toastového chleba potřeme připravenou pomazánkou. Posypeme kostičkami vaječných bílků a nudličkami šunky. Okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, vykrojíme zbytky stopek a rovněž nakrájíme na kolečka. Chlebíčky ozdobíme kolečky okurky a rajčete, můžeme samozřejmě ozdobit také omytým listem hlávkového nebo ledového salátu apod.

—————