Vajíčkové pomazánky
Vaječná pomazánka se slaninou
4 porce
- 4 vejce
- 100 g nízkotučného taveného sýra
- 60 g anglické slaniny
- 2 očištěné jarní cibulky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
- drcený černý pepř
- 4 cherry rajčátka
- 1 velká celozrnná bageta
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je najemno nastrouháme do mísy a smícháme se zakysanou smetanou i taveným sýrem.
Jarní cibulky nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky a s bílou částí cibulek ji opečeme na másle. Směs necháme zchladnout. Poté ji smícháme i se zelenou částí nasekaných cibulek (trochu si ponecháme na ozdobu), solí a pepřem.
Pomazánku natřeme na bagety, ozdobíme rajčátky a cibulkou.
—————
Vaječná pomazánka se sýrem a zeleninou
6 porcí
- 100 g termizovaného sýra (lučiny)
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- 30 g másla
- 1 malá cibule
- 1 jarní cibulka
- růžičky z 1/2 brokolice
- 1 menší mrkev
- 4 lístky bazalky
- sůl
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku, brokolici a mrkev očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Lístečky bazalky nasekáme.
Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli s mrkví. Přidáme brokolici. Vše podlijeme smetanou a podusíme. Když zelenina změkne, vmícháme cibulku.
Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je, rozšleháme a přilijeme do pánve se zeleninou. Přidáme nasekanou bazalku. Vše mícháme, dokud se vejce nesrazí.
Pánev odstavíme a vložíme do mísy se studenou vodou. Když pomazánka trochu vystydne, vmícháme do ní sýr. Vaječnou pomazánku podáváme nejlépe na celozrnném chlebu.
—————
Vajíčková pomazánka
4 porce
- 6 sušených rajčat
- 2 jarní cibulky
- 1 pomazánkové máslo
- 4 vejce vařená natvrdo
- 1 kelímek smetanového jogurtu
- pepř, sůl
Vařená vejce nastrouhejte na struhadle. Přidejte jogurt, pomazánkové máslo, najemno nakrájená rajčata. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
Do pomazánky můžete ještě přidat např. česnek, nastrouhané olomoucké tvarůžky, ředkvičky nebo tresčí játra.
—————
Vajíčková pomazánka s tvrdým salámem
- 100 g turistického salámu
- 200 g taveného sýra
- 100 g másla
- 4 vejce
- 2 lžíce hořčice
- zelená petrželka
- sůl
Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Salám umeleme, sýr rozšleháme se změklým máslem, hořčicí a žloutky. Do směsi vmícháme mletý salám, nasekanou petrželku a drobně nasekané bílky. Podle chuti osolíme.
—————
Velikonoční vajíčková lahůdka
- 10 natvrdo uvařených vajec
- 150 g másla
- 150 g šunky
- sůl a pepř
- pažitka
- trochu sardelové pasty
- chlebíčková veka
- 2 - 3 rajčata
- několik plátků čerstvé nebo sterilované okurky
Natvrdo uvařená vejce oloupeme, opláchneme, vyndáme z nich žloutky a vložíme je do misky. Pažitku omyjeme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Plátkovou šunku stočíme a nakrájíme na proužky. V misce ušleháme změklé máslo se sardelovou pastou a žloutky, můžeme podle chuti přidat i trochu plnotučné nebo kremžské hořčice. Pomazánku podle chuti osolíme a opepříme, přidáme do ní nasekanou pažitku a znovu dobře umícháme.
Bílky uvařených vajec posekáme na drobné kostičky. Plátky veky nebo toastového chleba potřeme připravenou pomazánkou. Posypeme kostičkami vaječných bílků a nudličkami šunky. Okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, vykrojíme zbytky stopek a rovněž nakrájíme na kolečka. Chlebíčky ozdobíme kolečky okurky a rajčete, můžeme samozřejmě ozdobit také omytým listem hlávkového nebo ledového salátu apod.
—————