Dietní receptíky

Špenátový salát

 

1 porce 1 810 kJ

4 porce

  • 600 g čerstvých špenátových listů
  • 100 g libovější slaniny
  • 5 krajíčků tmavého toastového chleba
  • 50 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Když je křupavá, odložíme ji do mističky a překryjeme alobalem. Do pánve pak přidáme máslo a na kostičky nakrájený chleba. Olej vyšleháme s citronem na dresink, lehce osolíme a opepříme. Do salátové mísy vložíme omyté a osušené špenátové listy, zalijeme dresinkem, přidáme kostičky chleba a slaniny a vše promícháme. Salát můžeme dozdobit hoblinkami citronové kůry a ihned podáváme.

—————

Zapečené pórkové brambory

Zapečené pórkové brambory

 

Doba přípravy: 90 minut (i s vařením brambor)

1 porce asi 1 215 kJ/ 290 kcal

4 porce

  • 600 g brambor
  • 150 g pórku
  • 2 rajčata
  • 100 g modrého sýra nebo nivy
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce sádla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • provensálské koření
  • červená paprika a petrželka na ozdobení

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zchladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Pórek dobře očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na plátky.

Pekáček nebo zapékací misku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Do pekáčku postupně vrstvíme všechny připravené suroviny. Nejprve brambory, na ně nakrájený pórek a potom rajčata. Poslední vrstvu tvoří brambory. Každou vrstvu osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku a provensálským kořením.

Vajíčka rozšleháme v mléce, osolíme a můžeme je ještě podle chuti ochutit kořenící směsí - lze použít např. směs na americké brambory.

Takto připravený pokrm posypeme na povrchu strouhanou nivou nebo jakýmkoliv jiným sýrem podle vlastního výběru. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme zhruba při 200 °C asi 20 minut.

—————