Angreštové
Angrešto-třešňová marmeláda
- 1 kg angreštu
- 1 kg třešní
- 2 kg želírovacího cukru
Angrešt očistěte od stopek a okvětí. Umyjte jej a osušte. Třešně omyjte, osušte a odstraňte pecky. Plody rozmixujte na pyré. Směs smíchejte se želírovacím cukrem a nechte hodinu odpočinout. Pak za stálého míchání přiveďte k varu a 4 minuty prudce vařte. Horkou hmotou naplňte sklenice a okamžitě je uzavřete.
—————
Angreštová marmeláda
- 1 kg nezralého zeleného angreštu
- 1 kg želírovacího cukru
- 1 vanilkový lusk
Angrešt operte, nechte okapat a odstraňte stopky a bubáky. Ovoce rozmixujte v mixéru a vložte do hrnce. Želírovací cukr smíchejte s rozmixovaným angreštem, vanilkový lusk rozřízněte, vyberte vnitřek a vmíchejte do ovoce. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a poté ještě vařte asi 4 minuty. Pokud je to nutné, odstraňte pěnu a horkou směs naplňte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
—————
Ostružinová marmeláda s angreštem
- 500 g ostružin
- 500 g nedozrálého angreštu
- speciální želírovací cukr 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)
- 1 vanilkový lusk
Ostružiny a angrešt přeberte, krátce propláchněte, nechte okapat, rozmačkejte a prolisujte přes síto. Protlak smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku. Protlak za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Z marmelády seberte pěnu a horkou ji plňte do sklenic. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
—————