Angreštové

Angrešto-třešňová marmeláda

 

  • 1 kg angreštu
  • 1 kg třešní
  • 2 kg želírovacího cukru

Angrešt očistěte od stopek a okvětí. Umyjte jej a osušte. Třešně omyjte, osušte a odstraňte pecky. Plody rozmixujte na pyré. Směs smíchejte se želírovacím cukrem a nechte hodinu odpočinout. Pak za stálého míchání přiveďte k varu a 4 minuty prudce vařte. Horkou hmotou naplňte sklenice a okamžitě je uzavřete.

—————

Angreštová marmeláda

 

  • 1 kg nezralého zeleného angreštu
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk

Angrešt operte, nechte okapat a odstraňte stopky a bubáky. Ovoce rozmixujte v mixéru a vložte do hrnce. Želírovací cukr smíchejte s rozmixovaným angreštem, vanilkový lusk rozřízněte, vyberte vnitřek a vmíchejte do ovoce. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a poté ještě vařte asi 4 minuty. Pokud je to nutné, odstraňte pěnu a horkou směs naplňte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

—————

Ostružinová marmeláda s angreštem

 

  • 500 g ostružin
  • 500 g nedozrálého angreštu
  • speciální želírovací cukr 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)
  • 1 vanilkový lusk

Ostružiny a angrešt přeberte, krátce propláchněte, nechte okapat, rozmačkejte a prolisujte přes síto. Protlak smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku. Protlak za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Z marmelády seberte pěnu a horkou ji plňte do sklenic. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

—————