Broskvové
Broskvová marmeláda
- 1 kg vypeckovaných broskví
- 1 kg želírovacího cukru
- 5 - 6 lžic whisky
Broskve na několika místech propíchněte, a pak je spařte horkou vodou, nebo je vložte na několik málo minut do mikrovlnky na nejvyšším stupni. Pak stáhněte slupku a vyjměte pecky. Ovocnou směs rozmixujte na pyré a smíchejte se želírovacím cukrem.
Směs za stálého míchání nechte přejít varem a 4 minuty prudce vařte. Plňte do sklenic. Před jejich uzavřením nakapejte trochu whisky na povrch. Před použitím marmelády wihisky zamíchejte.
—————
Broskvová zavařenina se zázvorem
3 skleničky (asi 800 g zavařeniny)
- 1 kg vyzrálých broskví
- 50 g čerstvého zázvoru
- 500 g krystalového cukru
- 1 sáček želírovacího přípravku
- 100 ml meruňkovice
Broskve spaříme vroucí vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, vyjmeme z nich pecku a nakrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
Broskve vložíme do kastrolu se silným dnem a na mírném ohni za stálého míchání vaříme. Po 15 minutách přidáme k broskvím cukr a zázvor. Vaříme dalších 15 minut.
Do hmoty vmícháme želírovací přípravek a odstavíme. Dochutíme meruňkovicí a rozdělíme do čistých skleniček. Víčka uzavřeme a postavíme dnem vzhůru.
—————
Broskvový džem
- 1 kg broskví
- 2 citrony
- želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g želírovacího cukru)
- 2 lžíce meruňkového likéru
Broskve na chvíli ponořte do vařící vody, oloupejte, rozkrojte na polovinu a vypeckujte. Nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Citrony vymačkejte a šťávu přidejte k broskvím. Přidejte želírovací cukr a nechte stát asi 4 hodiny při pokojové teplotě.
Broskve za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Nakonec přidejte meruňkový likér. Je-li potřeba, seberte pěnu a horký džem plňte do sklenic až po okraj. Uzavřete, postavte víčkem dolů, dokud džem nevychladne.
—————