Ostružinové

Ostružinová marmeláda

 

  • 1 kg ostružin
  • 2 citrony
  • 1 kg želírovacího cukru

Ostružiny přeberte, opláchněte a nechte okapat, dejte do hrnce a rozmačkejte. Citrony vymačkejte a šťávu přilijte k ostružinám. Přimíchejte želírovací cukr a směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte ještě asi 4 minuty. Pokud je nutné, seberte pěnu. Horkou marmeládu plňte až po okraj do skleniček a zavíčkujte. Marmeládu nechte dnem vzhůru zchladnout.

—————

Ostružinová marmeláda s angreštem

 

  • 500 g ostružin
  • 500 g nedozrálého angreštu
  • speciální želírovací cukr 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)
  • 1 vanilkový lusk

Ostružiny a angrešt přeberte, krátce propláchněte, nechte okapat, rozmačkejte a prolisujte přes síto. Protlak smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku. Protlak za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Z marmelády seberte pěnu a horkou ji plňte do sklenic. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

—————