Nakládané dobroty
Česnek ve slaném nálevu
Česnek oloupeme a naložíme do slaného nálevu (na 1 l vody asi 300 g soli) a uzavřeme do lahvičky.
—————
Domácí kysané zelí
- 10 kg zelí
- 20 dkg kuchyňské soli
- 2 dkg kmínu
- 1 dkg koprových semínek
- 25 dkg krájené mrkve
- 1/2 kg tvrdých jablek pokrájených na čtvrtky
- hrst bobkových listů
- dvě hrsti kmínu
Hlávky zelí nakrouháme i s košťály - ty předtím několikrát nařízneme. Pak krouhaninu smícháme se solí, kmínem, koprem. Vložíme vše do kameninové nádoby nebo sudu a upěchujeme třeba i šlapáním.
Protože při kysání vzniká bohatá šťáva, necháme pro ni v nádobě prostor a odebíráme ji zvlášť, pak ji můžeme vrátit. Zelí na povrchu zatížíme čistým těžkým kamenem, položeným na vyvařené prkénko, kvůli rozložení váhy. Vše necháme dva dny v teple a pak přemístíme do chladu k dalšímu kysání. Zelí musí být stále pod šťávou, nebo začne hnít.
—————
Hořčice ochucená nakládanou zeleninou
- větší kelímek plnotučné hořčice
- 4 větší nakládané okurky
- sklenička nakládaných červených paprik nakrájených na proužky
- 1 větší cibule
- 1 čerstvá feferonka
Zeleninu necháme pořádně okapat. Do misky vyklopíme hořčici a smícháme s nadrobno nakrájenou zeleninou. Promícháme, dáme do zavařovací sklenice a uložíme na 3 dny do chladu. Podáváme k vařeným masům, vajíčkům natvrdo nebo používáme na potření masových rolád.
—————
Kapr Cassanova
4 porce
- 4 porce kapra
- sklenice malých nakládaných cibulek
- rybí koření podle chuti
- malá sklenička kapary
- 15 dkg žampionů
- lžička másla
Porce kapra osolíme, okořeníme směsí na ryby a 10 - 12 minut podusíme. Poté rybu vychladíme a umístíme na misku, kde porce poklademe restovanými žampiony, zalijeme kapary a skleněnými cibulkami tak, aby ryby byly pokud možno ponořeny v láku. Necháme alespoň 12 hodin odležet. Podáváme s lososím kaviárem a pečivem.
—————
Marinované houby
- 500 g očištěných hub nebo jen žampionů
- lžíce soli
- 1/4 hrnku vinného octa
- 3 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- lžíce celých pepřů
- 2 hrnky olivového oleje
- snítka kopru
Dáme vařit vodu, do které přidáme sůl a ocet. Při varu přisypeme houby a vaříme asi 10 minut. Houby scedíme, necháme okapat. Dáváme do sterilizovaných sklenic, rozděláme koření a zalijeme olejem. Uzavřeme a dáme do chladna. Asi za 5 dní máme báječnou přílohu k uzeninám a k uzenému masu.
—————
Nakládaný lilek
- lilky
- sůl
- olej
- česnek
- citronová šťáva
- bazalka
- trochu olivového oleje
Lilky nakrájíme na kolečka. Osolíme je, necháme asi 30 minut odležet, pak je omyjeme a osušíme. Opečeme je na oleji dočervena. Prolisujeme česnek, osolíme, přidáme citronovou šťávu, nasekanou bazalku, trochu olivového oleje a v této směsi opečené plátky v chladu alespoň den marinujeme.
—————
Pečené papriky v oleji
- 500 g červených kapií
- 4 hřebíčky
- lžička celého pepře
- 5 bobkových listů
- 5 stroužků česneku
- asi 2 hrnky olivového oleje
Papriky dáme na plech do trouby. Upečeme nasucho, aby se daly dobře sloupnout. Opečené papriky s černými puchýřky dáme do velké mísy a zakryjeme utěrkou nebo igelitem. Necháme papriky odpočinout asi 8 minut. Pak lehce kůžičku z paprik stáhneme. Odstraníme stopku, vyjmeme semínka a pokrájíme na menší pruhy. Dáme do sklenice s kořením a zalijeme olejem. Necháme odležet asi týden. Vynikající k pečenému masu, na tousty nebo ke smaženým vajíčkům.
—————
—————
Rybíz jako brusinky
- 1 kg červeného rybízu
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek jablečného octa
- 500 - 600 g cukru
- celá skořice
- 4 tlučené hřebíčky
- kousek citronové kůry
Opraný rybíz otrháme od stopek, dáme do rendlíku, spaříme ho okyselenou vroucí vodou a scedíme. Rybíz zasypeme cukrem, přidáme koření a citronovou kůru, podlijeme trochou vody a povaříme. Horké plníme do čistých suchých skleniček, uzavřeme je víčkem a obrátíme dnem vzhůru.
—————
Utopená vejce
- 3 vejce
Nálev:
- 300 ml vody
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- 1 lžička soli
- 3 lžíce octa
- 1 cibule
Vejce uvaříme natvrdo. Připravíme si nálev jako na kyselé okurky - vodu povaříme s novým kořením, pepřem, solí a octem. Vše dáme do zavařovací sklenice a přidáme plátky cibule. Již druhý den je možno konzumovat.
—————