Čalamády

Čalamáda ze zelí a paprik

 

 

  • 2 a 1/2 kg zelí
  • 1 kg sladkých paprik
  • 1/2 kg cibule
  • nálev (1/2 kg cukru, 4 dcl oleje, 1 balíček Deka)

 

Zelí nakrájíme na nudličky,  z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme je na proužky, cibuli nakrájíme na kolečka. Směsici promícháme a necháme odležet v chladu. Připravíme si lák - vše k němu smícháme a povaříme až do rozpuštění cukru, vychladíme ho, procedíme a nalijeme na nakrájenou zeleninu. Vše opět promícháme, zatížíme a necháme den odstát v chladu. Pak čalamádou naplníme sklenice, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu.

—————

Sladkokyselé okurky s rajčaty

 

 

  • 1 velká okurka
  • 1 kg malých rajčat
  • 1 sklenice oliv plněných paprikami
  • 1 cibule
  • 1 l bílého vína
  • 4 lžíce octa
  • 500 g cukru
  • 2 kousky skořice
  • 10 hřebíčků
  • 2 kousky zázvoru
  • 1 bobkový list

 

Rajčata omyjeme a propícháme špejlemi. Okurky omyjeme a neoloupané nakrájíme na silná kolečka. Spolu s olivami vše vrstvíme do zavařovací sklenice. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci vaříme víno, ocet, cukr a koření tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Horký nálev přelijeme přes zeleninu. Sklenici uzavřeme celofánem a uchováme v chladu.

—————