Pohanka

Pohanka s brynzou a česnekem

 

  • 2 hrníčky loupané pohanky
  • 3 hrníčky vody
  • 250 g brynzy nebo netučného tvarohu
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • zelená petržel
  • rajče
  • 2 lžíce oleje

 

Vodu osolíme a přivedeme do varu, vsypeme pohanku a odstavíme. Dáme na 30 minut pod peřinu. Na pánvičce na oleji pohanku zprudka zahřejeme, vmícháme brynzu nebo tvaroh a když se začne srážet, odstavíme. Vmícháme utřený česnek a ozdobíme petrželkou a rajčetem.

—————

Pohanka s kyselým zelím

 

  • 3/4 kg kyselého zelí
  • 50 g rajčat
  • kaše z 300 g pohanky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce vegety
  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/8 l kysané smetany
  • majoránka
  • bazalka a jiné zelené natě
  • strouhaný sýr

 

Vychladlou pohanku smícháme s vegetou, zelenými natěmi a majoránkou. Kyselé zelí pokrájíme a na cibuli ve vlastní šťávě krátce podusíme. Do vymazaného pekáče vrstvíme nejdříve zelí, pak pohanku, plátky rajčat, opět zelí atd. Poslední vrstvu zelí zalijeme smetanou rozkvedlanou s vejci a pečeme. Krátce před vyjmutím z trouby posypeme strouhaným sýrem a rychle zapečeme.

—————

Pohankové palačinky s rakytníkovou omáčkou

 4 porce

Těsto:

  • 2 vejce
  • 15 lžic mléka
  • 120 g pohankové mouky
  • sůl
  • mletá skořice

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • čerstvé jahody

Omáčka:

  • rakytníkový sirup (lze koupit v prodejnách zdravé výživy)
  • cukr
  • med
  • solamyl
  • olej

Z pohankového těsta upečeme palačinky. Studené naplníme šlehaným tvarohem s jahodami a stočíme. Rakytníkový sirup svaříme, osladíme cukrem i medem a zahustíme solamylem rozmíchaným s vodou. Palačinky rozpůlíme, poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodou a rakytníkovou omáčkou.

—————

Pohankové rizoto

 

  • 250 g pohanky
  • 1 cibule nebo malý pórek
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 5 žampionů
  • 200 g kuřecího masa
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • olej
  • zelená nať na ozdobu (petrželka)

Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut. Odstavíme, hrnec přikryjeme nebo zabalíme do utěrky a necháme ještě půl hodiny stát. Potom scedíme přebytečnou vodu a pohanku uložíme do tepla. Cibuli nebo pórek nakrájíme na nudličky a zpěníme na oleji. Papriky nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečeme. Ke směsi přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme špetku koření a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidáme prolisovaný česnek a směs smícháme s pohankou. Naběračkou namočenou do studené vody tvoříme kopečky na talířích, každý kopeček posypeme strouhaným sýrem.

—————

Pohankový kuba

4 porce

  • 1 velká hrst sušených hub
  • 200 g loupané pohanky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 40 g másla
  • sůl
  • pepř

Houby nasypte do misky, zalijte 300 ml horké vody a nechte aspoň 30 minut bobtnat; houby nasáknou vodu a změknou. Pohanku uvařte podle návodu. Česnek nakrájejte na tenké plátky a cibuli na drobné kostičky.

V kastrolu zahřejte sádlo, vhoďte do něj cibuli a smažte asi 4 minuty, pak přidejte česnek a smažte další 1 - 2 minuty. Cibule a česnek mírně zhnědnou. Dejte pozor, aby česnek neztmavl příliš, zhořkl by.

Do kastrolu přidejte vymačkané houby a kmín a ještě asi minutu restujte. Vsypte uvařenou pohanku, osolte, opepřete a přimíchejte lžíci majoránky.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Směsí naplňte vymazané zapékací menší misky nebo větší pekáček a pečte v rozehřáté troubě asi 20 minut.

—————

Pohankový prejt

 

4 porce 

  • 250 g pohanky lámanky
  • 600 g vařených brambor
  • 100 g sušeného celeru
  • 100 g sušené mrkve
  • 100 g sušené petržele
  • 15 g soli
  • 7 g pepře
  • 15 g majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g čerstvé listové petrželky

 

Přebranou a spařenou pohanku lámanku osmahneme na oleji a zalijeme vodou, aby byla ponořená. Osolíme a bez míchání dusíme pod pokličkou (jako rýži). Hlívu jemně nasekáme, orestujeme na cibulce a přidáme k rozmačkaným bramborám. Ochutíme sušenou kořenovou zeleninou, česnekem, listovou petrželkou, majoránkou, pepřem a solí. Nakonec smícháme s pohankou. Směsí naplníme vymazanou nádobu a pečeme 30 minut při teplotě 180 °C. Hotový prejt nakrájíme na kostky a podáváme s kysaným zelím.

—————

Pohankový tatarák

 

4 porce

  • 80 g pohanky (4 lžíce)
  • kečup
  • sůl
  • mletá paprika
  • worcester
  • drcený kmín
  • dijonská hořčice
  • 1 cibule
  • 1 čerstvý žloutek (není nutný)
  • toasty (například mini Racio)
  • česnek
  • bílá strouhanka

 

Pohanku vaříme 8 minut v lehce osolené vodě. Pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Čím méně vody zůstane, tím lépe. Do pohanky přidáme mletou papriku, kečup, hořčici, drcený kmín, worcester a žloutek. Zahustíme strouhankou, necháme vsáknout, okořeníme a zamícháme. Část cibule pokrájíme na kolečka, zbytek drobně nasekáme a vmícháme do pohanky. Minitoasty nebo toastový chléb opečený nasucho potřeme česnekem, navršíme pohankový tatarák a ozdobíme cibulovým kroužkem a sekanou petrželkou.

—————

Pohankový závin se žampionovou omáčkou

  4 porce

  • 500 g listového těsta
  • 200 g pohanky
  • 250 g cibule
  • olej
  • 300 g žampionů
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 8 lžic smetany na vaření
  • houbový vývar
  • 200 g chřestu

Dvě třetiny žampionů a cibule nakrájíme na větší kousky, lehce orestujeme na oleji a přidáme propranou pohanku, kmín, pepř, sůl, podlijeme vývarem, udusíme doměkka a vychladíme.

Směs naneseme na rozválené těsto, svineme do závinu, potřeme šlehaným vejcem a upečeme. Zbytek cibule i žampionů opečeme, zalijeme smetanou, uvaříme doměkka, dochutíme a umixujeme. Závin s omáčkou podáváme na vařeném chřestu.

—————