Recepty pro dětičky

Brambory s cuketou

od konce 4. měsíce u nekojených nebo 6. měsíce u kojených dětí 

1 porce

  • 1 brambor
  • asi půl šálku nakrájené cukety
  • olivový olej
  • kojenecké mléko

Brambor i cuketu oloupeme a uvaříme - cuketu krátce podusíme v trošce vody s pokličkou. Můžeme přidat pár zrnek kmínu. Měkké kousky brambory rozmixujeme s trochou kojeneckého mléka, olejem a měkkou cuketou na kaši.

TIP: starším dětem můžeme přidat růžičku brokolice

—————

Cuketová musaka s rajčaty

 

 

Doba přípravy: 20 minut

Pečení: 1 hodina

  • 650 g malých cuket
  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g moučnatých brambor, oloupaných a pokrájených na plátky
  • hrst nasekaných bylinek (třeba směs petrželky, pažitky, tymiánu, rozmarýnu...)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 370 ml smetany na vaření (může být i naředěná mlékem)
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného výraznějšího sýra (gouda, čedar)
  • špetka muškátového oříšku
  • máslo na vymazání formy + plátky na dokončení

Předehřejte troubu na 200 °C. Cukety nakrájejte na podélné plátky. Na olivovém oleji osmahněte v pánvi nadrobno posekanou cibuli a česnek, stačí asi 3 minuty. Přidejte rajčata, osolte a opepřete a přiveďte k varu, povařte asi 3 minuty.

Mezitím smíchejte smetanu s vejci a sýrem, přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Zapékací formu vymažte máslem a vrstvěte do ní brambory, cukety, bylinky, a zalévejte rajčatovou a sýrovou omáčkou. Každou vrstvu nezapomeňte osolit a opepřit. Poslední vrstvou by měla být sýrová omáčka, poklást ji můžete tenkými proužky másla. Zapékejte asi hodinu.

—————

Zapečená brokolice s tuňákem

 

Doba přípravy: 15 minut

Zapékání: 2 minuty

  • 1 brokolice
  • sůl
  • 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
  • 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam, čedar, parmazán ...)

Brokolici důkladně opláchněte, rozeberte na růžičky, dřevnatý stonek vyhoďte anebo nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce nalijte trochu vody, vložte pařáček a na něj rozložte brokolici a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte poklicí a vařte 8 až 10 minut. Dávejte přitom pozor, aby se voda nevyvařila - pokud hrozí, že se úplně vypaří, dolijte ji vařící vodou z varné konvice. Předehřejte gril v troubě.

Brokolici přesuňte do zapékací misky, osolte, promíchejte se slitým tuňákem a bohatě posypte sýrem. Zapékejte dvě minuty. Podávejte s vařenými bramborami.

—————

Zapečené brambory se šunkou a cuketou

od 10. měsíce

2 - 3 porce

  • 2 větší brambory
  • 10 dkg kuřecí šunky
  • půlka menší cukety
  • olej
  • žloutek
  • lžíce zakysané smetany
  • majoránka
  • kmín
  • troška kojeneckého mléka

Brambory oloupeme a uvaříme do poloměkka. Cuketu oloupeme. V hrnečku vidličkou rozšleháme žloutek, trochu oleje, zakysanou smetanu a na zředění kojenecké mléko. Vymažeme zapékací misku a skládáme vrstvu na kolečka nakrájených brambor, šunku, na kolečka nakrájenou cuketu a opět brambory. Vrstvu brambor můžeme vždy posypat malým množstvím kmínu a špetkou majoránky. Nakonec zalijeme směsí z hrnečku a dáme zapéct do trouby.

Tip: mezi brambory a cuketu můžeme přidat ještě na plátky nakrájená rajčata

—————

Zapečený brambor plněný masovou směsí

od konce 11.měsíce 

2 porce

  • 1 velký brambor
  • lžíce tepelně zpracovaného masa (nejlépe telecího)
  • lžíce zeleninové směsi
  • lžička oleje
  • lžíce zakysané smetany

Brambor omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na polovinu. Připravíme si lžíci mletého nebo nahrubo rozmixovaného dušeného telecího masa. V páře podusíme lžíci zeleninové směsi (mrkev, hrášek, fazolky, rajče, co je po ruce...)  a nahrubo rozmixujeme.

Smícháme maso se zeleninou, lžičkou oleje a zakysanou smetanou. Rozkrojené brambory vydlabeme a vzniklý důlek naplníme zeleninovo-masovou směsí. Dáme zapéci do trouby.

Tip: podle chuti můžeme dochutit nejrůznějšími bylinkami.

—————

Zelenina na pánvi

 od 1 roku

 

  • 2 menší cibulky
  • 250 g brokolice
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 150 g žampionů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 prolisovaný česnek
  • 1 lžíce medu
  • trochu soli

Cibulky nakrájíme na jemné kroužky. Brokolici rozdělíme na růžičky, papriky rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Žampiony rozpůlíme. Rozehřejeme olej a opečeme na něm česnek a cibulky. Přidáme brokolici, papriky a houby. Dusíme asi 2 minuty, aby zelenina zůstala křupavá. Přidáme med a opatrně promícháme. Nakonec zeleninu posypeme opečenými sezamovými semínky (nebo strouhaným sýrem).

—————

Zelenina s tofu

 

 

Doba přípravy: 25 minut

4 porce

  • 3 karotky
  • 3 petržele nebo pastináky
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 cuketa
  • 8 růžiček brokolice
  • 4 čerstvé houby (např. shitaké)
  • 100 g tofu
  • 30 g másla

Zeleninu pokrájejte na stejně velké špalíky. V ohnivzdorné misce promíchejte mrkev s pastinákem se sojovou omáčkou. V hrnci přiveďte k varu vodu, postavte do něj pařák a postavte na něj misku se zeleninou. Přikryjte pevně přiléhající poklicí a vařte 5 minut.

Pak do misky přidejte cuketu, brokolici, houby, cibulku a vše posypte kousky másla. Nechte minutu, potom nasypte tofu a ještě 2 minuty nechte pod pokličkou bublat. Stáhněte z ohně, opatrně vyjměte misku, podle chuti dosolte a promíchejte.

—————